A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Jazz i Ladan den 5 juni

Trave med musikinstrument

Jazz Piano History

2019-06-05 Unforgettable

är ett omdöme som passar bra när man ska skildra vad som hände när Ulf Johansson Werre (piano) och hans drabanter Magnus ”Mankan” Marcks (bas) och Bosse Söderberg (trummor) underhöll oss i jazzLadan den 5 juni. Det blev en värdig avslutning på vårsäsongen 2019. ”Jazz Piano History” var det officiella namnet på evenemanget och, sannerligen, här fick vi en gedigen lektion med musikaliska inslag från jazzhistoriens pianogiganter. Ulf är ju inte bara en suverän pianist, utan även en påläst jazzhistoriker som dessutom har en icke oäven sångröst.

Han förmedlade pianostilar från gospel, blues och ragtime fram till 40-50-tals jazzen. Pianister som Teddy Wilson, Jelly Roll Morton, Earl Hines, Duke Ellington, Errol Garner, Nat King Cole och Thelonius Monk ”imiterades” med bravur. Då ska vi inte glömma att ”Mankan” och Bosse gavs rikliga tillfällen till att visa hur viktigt det är att hela ensemblen fungerar mästerligt.

Lite sved det förstås att en så gedigen genomgång av jazzpiano inte innehöll boogie-woogiens säregna drivkraft. Det fick vi prov på senas Ulf var i jazzLadan. Tag det gärna som en fingervisning kära Kastanjegårdens vänner. Tag det till er när ni ”inreder” vårt jazztempel inför hösten 2019. Tack för denna gång.

 

Nils-Ivar Lindström

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.