A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Resor 2011

2014-02-07 2013-11-20 Skåneresan

Under fyra dagar i slutet av maj 2011 reste 33 medlemmar från föreningarna i Boo, Ektorp och Älta, som en effektfull avslutning på en studiecirkel om Skåne, till landskapet i fråga för på plats studera det man avhandlat i cirkeln. Här följer en sammanfattande reseskildring som jag fått av Gun Mattsson och Lars Almgren:

Första dagens långa resa gick via Gränna och lunchuppehåll på Gyllene Uttern till Bosjökloster i Skåne. Slottsherren och guiden Tord Bonde visade och berättade om slott, kyrka och livet på slottet. Resan gick sedan vidare till Grand Hotel Garden i Malmö för incheckning. Efter en sen middag på en närbelägen restaurang stupade man i säng på hotellet. Det hade varit en ansträngande dag.

Dag två besöktes Lunds domkyrka varefter färden sjöledes gick till ön Ven för en tur med traktor och vagn i den vackra miljön samt lunch. Åter till fastlandet och besök på Sofiero slott och dess rhododendronpark. En sväng till Mölle varefter dagen avslutades med middag på Tunneberga Gästis och återfärd till hotellet i Malmö.

Via Skånes sydkust och Sveriges sydligaste udde gick tredje dagens färd först till Ystad. Där bjöds på rundtur med guide. På nästa anhalt, Kåseberga, studerades självfallet dess välkända begivenhet Ales stenar. Fortsatt resa till Glimmingehus för lunch och vidare till Kivik och Äpplets hus för information och avsmakning. Turen gick vidare till Brösarps backar där ägarinnan Christina Piper på Christinehofs slott bjöd på guidad visning. Sedan middag i slottets restaurang Kronhjorten. Alldeles i närheten besågs Hallsbergs stenar, som är en imponerande samling block med märkliga mönster och former. Återfärd till hotellet i Malmö.

Hemresan anträddes dag fyra med avbrott först vid Bäckatorps slott, som ursprungligen var ett kloster. Stopp gjordes sedan i Hästveda på Barbros spettekakebageri med visning och avsmakning. Trots detta orkade man äta lunch på samma etablissemang. Efter detta gick färden raka vägen, sånär som påett kaffestopp i Linköping, åter till hembygden.

Berättarna är nöjda med resan även om den emellanåt upplevdes som något stressig med tanke på alla besök och utflykter som ingick. Det kan nog tänkas att några detaljer fallit ur deras minne men med stöd av arrangörens resplan har vi fått med det mesta.

Kalle Jansson sammanfattade

 

GÖTAKANALKRYSSNING
Här kommer en sammanfattning av Laila Ledders reseskildring:

Under ett par dagar i augusti 2011 åkte ett drygt 50-tal medlemmar till Mariestad för att där gå till sjöss med m/s Bellevue för en färd på en del av Göta kanal. Under bussresan från Nacka gjorde man uppehåll i Strängnäs för kaffepaus och i Örebro för lunch. I Mariestad checkade man in på hotell Rattugglan, varifrån man sedan bussades till hamnen och gick ombord.

Ombord på fartyget intogs en god middag varefter färden gick till Sjötorp. Under resans gång guidade befälhavaren och man slussade två gånger. Därefter återvände man per buss till hotellet.

Efter frukost påpföljande dag bussades man tillbaka till Sjötorp, varifrån kanalresan vidtog. 16 slussar passerades och stopp gjordes i Lyrestad för lunch och besök i ett glasblåseri. Vid slussen Nedre Norrkvarn övertog oxen Sixten framförandet av fartyget mot skälig ersättning i form av kanelbullar. Kanalresan avslutades i Töreboda, där buss väntade för hemfärd.

Omdöme: en toppenresa, verkligen något att minnas.

Kalle Jansson sammanfattade, tyvärr gick Lailas bilder inte att infoga.

Här följer några bilder av Lennart Svensson.

 

Göta kanalresan      Göta kanalresan           

 

 Göta kanalresan     Göta kanalresan        Göta kanalresan

 

  Göta kanalresan     Göta kanalresan       Göta kanalresan          

 

  Göta kanalresan     Göta kanalresan      Göta kanalresan

 

  Göta kanalresan     Göta kanalresan      Göta kanalresan 

 

  Göta kanalresan     Göta kanalresan     Göta kanalresan 

 

  Göta kanalresan     Göta kanalresan     Göta kanalresan

 

  Göta kanalresan     Göta kanalresan     Göta kanalresan

 

  Göta kanalresan

 

Sidan uppdaterad 2013-12-31

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.