A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

PRO Trångsund 50 år

Trångsunds PRO 50 år 18 oktober 2014

2015-01-25
50-års festen hölls på ABF i Huddinge, 
Blå Salen.
 

Festen började med välkomsttal av vår ordförande
Anita Bjuremark.

                     

Toastmaster var Ylva Johansson som med van hand vägledde oss genom kvällens alla aktiviteter.

Stämningen var på topp och 140 personer njöt verkligen av att vara tillsammans för att fira vår förenings 50-årsdag.

Ett jättefint arrangemang som började med välkomstdrink och chips. Därefter bjöds på buffé, goda drycker och kaffe med tillbehörLotteri och allsång stod också på programmet.

Erik Livonen spelade dragspel och han ackompanjerade även 
Stig-Axel Englund när han sjöng.

              

Föreningen uppvaktades av ordförande i PRO- Stockholms-distriktet och 1:e vice ordförande i PRO Riksorganisation, Kristina Tallberg. Hon överlämnade ett presentkort som innehöll en kursvecka på Gysinge Folkhögskola för 1 person.

ABF uppvaktade med ett presentkort på 5.000 kr för kulturarrangemang.

Nästa gratulant var Marina Högland från Huddinge kommun/Kultur och fritid som överlämnade en tavla.

PRO Skogås ordförande Gerd Klang gav en vacker blå skål från Kosta Boda.

SPF/Trångsundsveteranernas representant var Gunilla Bäcklund som överlämnade en Eva Solo-karaff.

Därefter delades förtjänsttecken ut av Anita Bjuremark till Kurt Andersson, Cornelia Andersson, Inger Ryd, Maj Andersson, Ulla-Britt Säfström, Pentti Vikström och Gun Jonsson.

      

 

Gunnar Rask höll ett fint tacktal som uppskattades av alla.

                   

Underhållningsorkestern PRIMA med Anders Linder i ”Las Vegas-jazz i Louis Prima-stil”, avslutade festkvällen  med sin härligt svängiga musik och sång som fick hela publiken i gungning.

      

Ett stort och varmt tack till Styrelsen, 
festkommittén och alla inblandade
som gjorde denna fest till ett oförglömligt minne.

  ************************************************************

                       50 år med PRO Trångsund

                                  1964-2014

                                    (kort historik)

  

”Två kvinnor startade intresset för pensionärsförening här i Trångsund. Det var Signe Pettersson och Karin Johansson, som båda voro mycket aktiva och duktiga och lockade till möten och gemenskap. Av proto-kollen framgår att de två voro mycket idérika och handlingskraftiga och att de hade anlag för glatt och vänligt samarbete. Dessutom hade de humor och arbetsglädje. De ordnade paketauktioner, handarbets-försäljningar, konserter och utflykter. Namnet på föreningen blev Trångsunds Pensionärsförening.” Redan år 1965 ändrades namnet till PRO Trångsund.

Under föreningens första fyra år var Knut Andersson ordförande. Under åren som gått har vi haft 11 ordföranden, räknat med vår nuvarande ordförande Anita Bjuremark, som innehaft uppdraget sedan 2009. 

Vid det första årsmötet fanns det 27 medlemmar, vid årsmötet 2013 var vi 556 medlemmar. Den största ökningen skedde i början på 2000-talet.

På inrådan av PRO distriktet delade vi 1982 vår förening och PRO Skogås bildades, inte helt smärtfritt i starten.

Medlemsavgiften för föreningen 1964 var 5 kr och idag är den 270 kr. I dag är avgiften delad, 40 kr till vår förening, 60 kr till distriktet, som utbildar oss och 170 kr till PRO centralt, vilka driver vår intressepolitik och ger oss tidningen PRO pensionären.

1982 fick vår förening ett kontor på Lindåsen i Skogås. 1999 gick flytten till Eklunden där vi har ett litet kontor ”holken” och tillgång till små möteslokaler. Medlemsmötena växte 1980 ur Stortorps bygdegård och flyttade till Mariakyrkan i Skogås.

2007 startades PRO Trångsunds ”Hemsida” där all verksamhet, samt vår- och höstprogram finns tillgängligt för medlemmar. 

Medlemsmötena har varit och är vårt viktigaste informationsforum – här hör du först allt nytt som händer – här har du som medlem möjlighet att göra din röst hörd och påverka – här träffar du vänner och umgås.

Kulturluncher, som sedan 2013 kallas Trivselluncher, har arrangerats i Stortorps bygdegård av Kulturkommittén. De har bjudit på varmrätt, kaffe och kaka samt underhållning, sång, musik, dikter och historier. 

Studie- och cirkelverksamheten har varit omfattande i föreningen under åren. De senaste åren har vi haft cirka 300 medlemmar/år som deltagit i en eller flera cirklar/kurser.

Utbildningen för funktionärer har spelat en viktig roll i föreningens utveckling. År 2008 startade föreningen med en flerdagarskurs för funktionärer på Gysinge, sedan dess har föreningen varje år arrangerat utbildningsdagar för alla funktionärer.

Efterfrågan på resor och utflykter har varit stor, ca 450 deltagare/år, många deltar vid flera tillfällen. Kommittén försöker att ha ett brett utbud för att kunna tilltala alla. Reseträffarna är ett viktigt forum för medlemmarna, dit kan man komma och påverka och önska/föreslå resmål, utflykter och andra sevärdheter.

Friskvårdsaktiviteterna har varit och är Promenader, Bordtennis, Qigong och Bridge. Den största aktiviteten är Boule med ca 40 medlemmar som spelar året runt och även deltar i tävlingar. Vår förening arrangerade  2003-2013 ”Södertörnsmästerskapet” en bouletävling för klubbarna på Södertörn. Trångsund vann PRO DM i boule 2014.

Veteranvetartävlingen en landsomfattande tävling som PRO arrangerar. Vår förening deltog under flera år, 2011 kom vi på en hedrande 5 plats.

Vår förening har genom åren drivit pensionärernas intressen genom att motionera i kommunen, till PRO- kongresser och på många andra sätt.

Inget av detta har kunnat genomföras utan betydande idéellt arbete!

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.