A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Välkommen till PRO- föreningen Centrala Huddinge

Vår förening är en av åtta inom PRO i Huddinge

PRO följer EU:s regelverk för dataskydd som i Sverige kallas DataSkyddsFörordningen.
Du hittar PRO:s anpassning till regelverket här

SVÅRLÄST TEXT?
Förstora enklast med att trycka Control och + en eller flera gånger (gäller Win PC).
Tillbaka med Control - (bindestreck). Har du en dator med Windows 10 kan du klicka på "förstoringsglaset" (bredvid flaggan) på listen nedtill och skriv "förstorings..." i textfältet och klicka sedan på det gråmarkerade fältet i vänsterspalt. Lite krångligare kanske, men har du en mus med hjul kan du förstora/förminska i små steg med detta.


 

AKTUELLT

Under den här rubriken hittar du information som dels kan vara aktuell under en kortare tid, dels "tidlös" som är värd att få finnas kvar, men inte här på START-sidan. Hittar du inte ett inlägg  här, så sök den under fliken BRA ATT VETA. Där hittar du också länkar som är just "bra att ha".


 

Nu går det att få telefon kontakt med vår expedition

Efter veckor av problen är telefonen nu överkopplad från Tele2 till Comhem via bredband - s.k IP-telefoni.

 OBS! - I den utskickade programfoldern har telefonnumret till expeditionen på sista sidan sista raden blivit fel - ska vara 08-774 71 15.  Detta är rättat i foldern som nås via hemsidan nedan, men rätta till numret i din folder. Rätt nummer: 08 - 774 71 15

Minnesanteckningar från Månadsmötet 24 februari.

Finns nu under fliken "Om föreningen/Protokoll/Medlemsmöten"
Tema: Information om kost av dietist från Aleris


OM CORONAPANDEMIN

Vi bombarderas av information hur vi ska bete oss för att undvika bli smittade och hindra att föra smittan vidare. På denna hemsida är det inte meningsfullt att återupprepa information som publicerats i media, utan rådet är att var och en agerar med sunt förnuft för att skydda sig själv och andra. Inkubationstiden har angetts till 2-7 dagar, men upp till 14 dagar har också nämnts.
Du som känner säkra symptom på Corona (feber, hosta) ringer 1177 (eller din vårdcentral), men gör det inte i onödan på bara ogrundad oro. Du som är listad på Huddinge Vårdcentral och är lägst 75 år kan också ringa (08) 12342603 mån-fre 0800-0900. Låt oss hoppas på att farsoten ebbar ut snabbare än vad de mest pessimistiska experterna varnat för, men det kräver att var och en av Sveriges befolkning drar sitt strå till stacken för att stoppa spridningen.

 

SENASTE NYTT!!
ÅRSMÖTET 30:e MARS INSTÄLLT!!

Orsaken är som alla förstår det rådande läget på virusfronten och de rekom-mendationer som myndigheter kommit ut med, särskilt inriktat mot oss äldre som löper större risk att bli svårt sjuka om vi smittas. Följ uppmaningar om försiktighet i närkontakt med andra - unga som gamla - och glöm inte att tvätta händerna efter besök i butik och framför allt efter resa i kollektivtrafiken. Noggrann handtvätt med tvål och vatten i 30 sekunder är lika effektivt som handsprit, slutsålt sedan länge på de flesta apotek.

Vi återkommer här på hemsidan när årsmötet kan äga rum. Ett sådant måste hållas av formella skäl i en förening som är registrerad och har ett organisationsnummer.
Klicka på länken nedan så kommer du till verksamhetsberättelsen för år 2019.

SKÖT OM ER så bidrar vi alla till att farsoten ebbar ut på kortast möjliga tid!
Styrelsen för PRO Centrala Huddinge

Verksamhetsberättelse för 2019

Besöket till Filmstaden Råsunda 26/3 är INSTÄLLT

Av samma skäl som för årsmötet måste detta besök ställas in.
Deltagarna är personligen underrättade.

Allmänt om inställda föreningsaktiviteter

Om du som deltar i någon av föreningens aktiviteter inte fått information från ansvarig ledare om vad som gäller för den närmaste framtiden, tar lämpligen själv kontakt. Telefonnummer hittar du i programfoldern.

När läget klarnat och samhället kan återgå till normala rutiner och vi med dem, återkommer vi med  information om möten och aktiviteter framöver.

 


Nu i mars månad byter vi medlemssystem!

Den 20:e mars stängs nuvarande medlemssysten ned för att den första april, likt Fågel Fenix, återuppstå i ny skepnad. Under mellantiden kommer inga förändringar kunna göras utan de får ligga på is till april. Anledningen till bytet är att nuvarande system är tekniskt föråldrat och kostar för mycket i licenskostnad och underhåll. När skiftet (inkl.hemsida) är den årliga besparingen betydande - den exakta siffran lär väl redovisas när allt är klart.

Den stora förändringen - och förenklingen - berör bara PRO-organisationens administratörer  ända ner på föreningsnivå. Men vissa medlemmar kommer att beröras:
1. Ett par (eller flera) med SAMMA E-postadress tillåts inte i det nya systemet. Det är GDPR-förordningen som bara tillåter en (eller flera) unik(a) e-adress per varje juridisk person
I vår förening är det ett fåtal par som meddelats att en i paret förlorar sin e-adress. Rådet till den som förlorat blir att skapa en egen - enklast genom att  göra ett tillägg till nuvarande. GLÖM INTE att meddela vänner och bekanta DIN nya e-adress! Det går i alla E-postsystem att automatiskt skicka inkommande post till en och samma postbox, för att därigenom inte missa något.

2. Det nya systemet tillåter SMS-utskick via PRO. Det kräver ett godkännande av respektive mobilinnehavare och kommer för nya medlemmar efterfrågas redan vid anmälan. Hur föreningen ska hantera de som redan finns i föreningen är ännu inte diskuterat - vi återkommer.
Hur ofta sms kan tänkas användas är också oklart. Dels kostar varje sms (1 sms är max 160 tecken) pengar och ett långt meddelande i massupplaga kan bli en dyr affär.

Snart blir det också en ny hemsida!

Produktionsverktyget "Sitevision"  ersätter snart nuvarande Episerver, där hanteringen av bildmaterial varit särskilt besvärlig. Det nya verktyget är bättre på alla punkter i framställning av en hemsida. Målet är att skapa nytt från grunden och gärna där besökarna kan bidra till att göra innehållet intressant för alla medlemmar. Siktet är inställt på halvårsskiftet.

Ditt bidrag kan t.ex vara foton med hög/god upplösning, helst kopplade till Huddinges centrala delar eller i anslutning till föreningens verksamheter. Tänk bara på, att personer på ett foto måste ha godkänt eventuell publicering. En kort beskrivning av var och när fotot är taget och vad det visar - om det inte tydligt framgår av motivet - måste också bifogas.
Det sistnämnda är ett nytt krav från synskadade som behöver hjälp med tolkning av materialet.

Fotografen ger föreningen rätten att fritt använda bilden anpassad för föreningens hemsida och/eller informationsblad. Fotografens namn publiceras och originalfilen arkiveras. Upphovsrätten kvarstår hos fotografen. Vilka foton som publiceras på hemsida och/eller informationsblad och under hur lång tid avgörs av webansvarig i samråd med styrelsen.

Välkommen med dina bidrag och andra förslag till vår nya hemsida. 


 

Datum att komma ihåg under mars

Minneslista över NYA datum - veckovis schemalagda aktiviteter upprepas inte.
För mer information om ev. kontaktperson, kostnad etc. hänvisas till utskickat materiel, men du kan också hitta information här på hemsidan i bl.a aktivitetskalendern och via länkar.
Adresser till lokaler i listan:
Blå salen ABF: Kommunalvägen 26 (närmaste busshållplats är Kommunalhuset)
PRO-lokalen: Sjödalsbacken 7
SPF-lokalen: Patron Pers väg 10 (vid bussterminal på Fullerstasidan)
Gula Villan (GV): Dalhemsvägen 40 (på höjden mittemot Friskis & Svettis)


Måndag 30e - ÅRSMÖTE i ABF-huset kl 13 INSTÄLLD


 

VINTER-/VÅRPROGRAMMET

Skulle du av någon anledning inte ha fått programfoldern med vår resebilaga i din postlåda så finns den i format pdf  HÄR  och resebilagan HÄR . 
Samorganisationens resebilaga hittar du  HÄR
OBS! - I den utskickade foldern har telefonnumret till expeditionen på sista sidan sista raden blivit fel - ska vara 08-774 71 15.  Detta är rättat i foldern som nås via länken ovan, men rätta till numret i din folder. Rätt nummer: 08 - 774 71 15


FILMTAJM

ABF visar film åtta onsdagar under våren, plats: Blå salen ABF-huset Kommunalvägen 26.
Föreställningen börjar kl 1300 och är gratis för alla pensionärer.
Aktuella filmer innevarande månad hittar du i kom-ihåg-listan ovan.


 PRO Medlemsresor

PRO Medlemsresor har ett stort utbud som annonseras i PRO-tidningen men också på länken:
https://www.promedlemsresor.se/Resor/Flodkryssningar/PRO-kryssning-pa-Rhen/


 

Med ARMKROK avskaffar vi den ofrivilliga ensamheten

Hösten 2018 startade PRO, SPF och SKPF projektet ARMKROK för att motverka ofrivillig ensamhet hos pensionärer bosatta i Huddinge kommun. Bostadsbolaget Huge deltar i projektet. Ensamhet kan uppstå plötsligt när den äkta hälften eller nära vännen inte finns längre och den tidigare vänkretsen krympt - kanske rent av försvunnit helt.
AKTUELLA AKTIVITETER: Se KOM-IHÅG-LISTAN ovan

Projektet ARMKROK tar nya tag inför 2020 med målet att bryta den ofrivilliga ensamheten för fler av dem som så önskar utan krav på att vara ansluten till någon förening eller verksamhet. Det handlar inte om att tvinga på någon något! Full respekt måste lämnas den som säger sig vilja bli lämnad ifred. Det knepiga är att identifiera de ensamma och här behöver alla medlemmar hjälpa till att upplysa om ARMKROK och komplettera vad Huge bidrar med mot sina hyresgäster.

PRO Samorganisation i Huddinge har därför utsett några personer som den som vill bryta sin ensamhet kan kontakta för att den vägen kunna slussas in i en mer aktiv tillvaro med nya vänner. För Huddinges centrala delar är det Berit Westergren telefon 070 955 78 30

ENSAMHET, men också plötsliga traumatiska händelser i nära relationer, kan leda till allvarliga problem som kräver snar proffessionell hjälp. Under fliken BRA ATT VETA hittar du telefonnummer och länkar till hemsidor som lotsar vidare mot råd och hjälp anpassad till situationen.


 

Nya parkeringsregler i Huddinge - ett ärende för DO?

Inlägget flyttat under rubrik Bra att veta


 

PRO Mervärdes erbjudanden blir exklusiva!

I november kommer vissa erbjudanden tex Adlibris att bli exklusiva för våra medlemmar.

För att kunna utnyttja rabatten går du in via MINA SIDOR ( www.pro.se/Medlem/Logga-in/ ) och där kan du verifiera ditt medlemskap. Det gör du genom att klicka på erbjudandet du är intresserad av sedan kommer du då till inloggningssidan.

Under december kommer vi att repetera föregående års populära rabatter från matvarujätten Lidl. Vi kommer att annonsera erbjudandet på PRO:s hemsida och i vår tidning, PROpensionären. Håll utkik!


 

Motionstips för vintern och kostråd för äldre

Nu när första snön singlat ned och gångbanorna blir halkiga, så kan det vara klokt att ersätta den dagliga promenaden med några enkla övningar inomhus för att hålla igång muskler och leder.
Klicka på motionstips så får du upp några sidor på din skärm varifrån du kan välja några övningar som passar dig.

Lika viktigt som att röra på sig är att äta rätt och senaste rön från Livsmedelsverket visar, att vissa äldre kan behöva lite mer protein än yngre. Äldre behöver också få i sig mer D-vitamin än vad åldrad hud kan ta upp från solljuset - särskilt viktigt när solen står lågt.
Detta skriver Livsmedelsverket i sina nya kostråd för äldre som du hittar HÄR.

Det går också bra att använda sunt förnuft och äta allt i lagom mängd, för då mår kroppen bäst.


 

SÄSONGSAKTIVITETER 

De aktiviteter som tidigare fanns här på Start-sidan har nu fått ett eget hem under fliken "Alla slags aktiviteter" där du  hittar dem som sido- och underrubriker. Aktiviteter av en viss typ utlagt på datum kan också sökas under fliken aktivitetskalender. 


 

SERVICETJÄNSTER

Här listas några tjänster som du som är senior kan utnyttja vid behov utan kostnad.

VÄNTJÄNSTEN


OBS! pågrund av coronaviruset är väntjänstens stängd from 12 mars tvs

vi tänker på alla som är äldre att de ska vara försiktigaundvik onödiga situationer

 

Vill du...

 • att någon följer med dig till doktorn?
 • ha sällskap på promenaden?
 • ha någon att prata med?
 • ha sällskap till dagaktivitet?
 • ha någon att fika tillsammans med?
 • ha anhörigavlösning?

Ring oss på 0701 985 295 vi har telefonsvarare

Vi finns på expeditionen Sjödalsbacken 7C helgfria måndagar och torsdagar klockan 10.00 - 11.00. Men du kan ringa när som helst till vår telefonsvarare och lämna namn och telefonnummer så ringer vi upp.

Vill Du hjälpa till?

Om du inte själv behöver hjälp från Väntjänsten är du välkommen som medarbetare. Vi behöver alltid flera medarbetare som har tid och lust att hjälpa andra. Ring oss eller besök måndag eller torsdag mellan 10 - 11 så kan vi informera mera.


 

TEKNISKA PROBLEM med dator/surfplatta/mobil

                                   

När de tekniska hjälpmedlen inte gör som vi vill är det lätt att tappa tålamodet, men misströsta inte - hjälp finns att få från olika håll.

1. SeniorNet Sweden är en ideell landsomfattande förening med lokal anknytning - SeniorNet Huddinge - som håller till i Huvudbiblioteket Kommunalvägen 28.  Där kan du få hjälp med din mobiltelefon, dator, och surfplatta på supportverkstaden vid följande tillfällen: 23/1, 20/2, 19/3, 16/4, 28/5 - avgift per besök: 20 kr.

De har också öppet hus med olika teman fem gånger under säsongen. Är du intresserad så besök hemsidan huddinge.seniornet.se  för mer information eller mejla din fråga till  huddinge.seniornet@gmail.com  

2. Är du PRO-medlem och har akuta problem med din dator eller surfplatta kan du få gratis hjälp från PRO IT-support, helgfria vardagar 0800 - 1800 på telefon 0771 171 171. Du bör ha din dator igångsatt och nära telefonen för att hinna följa med i de instruktioner du kan komma att få.

3. Har du problem som är kopplade till denna hemsida går det bra att ringa ansvarig för hemsidan - namn och nummer hittar du på säsongsfolderns sista sida.


 

PENSIONÄRSLUNCH I SKOLMATSAL

Som pensionär kan du äta en rejäl lunch för 41 kronor i många av kommunens skolor. Varmrätt, sallad, dryck, smör och bröd ingår.
Gå in på kommunens hemsida  www.huddinge.se  så hittar du en lista över skolmatsalarnas öppettider och menyn för vårterminen.
Huddinge servicecentrum, tel 08-535 300 00 kan berätta mer om vilka skolor det gäller och var du kan köpa häften med lunchkuponger

Aktuellt från Centrala Huddinge

Till nyhetsarkivet
Aktivitetskalendern

Nyheter från PRO Riks

 • Dagens PRO-tips #7 Instagram

  2020-03-27 Många PRO-medlemmar har hittat till Facebook för sitt sociala nätverkande. Därför kan det vara på sin plats att vidga vyerna något och introducera Instagram. Instagram är en app där man främst delar bilder och korta videoklipp – inte så mycket text här, alltså!

  Läs mer
 • Dagens PRO-tips # 6 Nytta & Nöje

  2020-03-26 I tider som dessa när många av oss äldre håller oss hemma på Folkhälsomyndighetens inrådan ökar bedrägeriförsöken i hemmet.

  Läs mer
 • Dagens tips #5 Minns Moberg!

  2020-03-25 Wilhelm Moberg har vi alla på något sätt växt upp med. Raskens, Utvandrarsviten, som också blev älskad tv-film, och senast Din stund på jorden. Han blev också känd för sin livslånga bana inte enbart som författare utan även som omstridd debattör och journalist. Läs recensionen av biografin Mannen i skogen:

  Läs mer
 • PROpensionären nr 2, 2020, ute nu!

  2020-03-25 PROpensionären nr 2/20 lämnades till tryck innan det fulla allvaret i den nuvarande coronapandemin stod klart för oss här i Sverige. Därför innehåller numret ingenting om det ämnet. Men som vanligt kan du läsa om mycket annat, bland annat hur det är att jobba efter pensioneringen.

  Läs mer
 • Kronprinsessan Victoria hyllade PRO:s arbete

  2020-03-24 I fredags ringde kronprinsessan Victoria PRO för att hylla det viktiga arbete som vi gör. "Kronprinsessan uttryckte också sin medkänsla för att många äldre blir isolerade på grund av corona-viruset", säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

  Läs mer
 • Dagens PRO-tips #7 Instagram

  2020-03-27 Många PRO-medlemmar har hittat till Facebook för sitt sociala nätverkande. Därför kan det vara på sin plats att vidga vyerna något och introducera Instagram. Instagram är en app där man främst delar bilder och korta videoklipp – inte så mycket text här, alltså!

  Läs mer
 • Dagens PRO-tips # 6 Nytta & Nöje

  2020-03-26 I tider som dessa när många av oss äldre håller oss hemma på Folkhälsomyndighetens inrådan ökar bedrägeriförsöken i hemmet.

  Läs mer
 • Dagens tips #5 Minns Moberg!

  2020-03-25 Wilhelm Moberg har vi alla på något sätt växt upp med. Raskens, Utvandrarsviten, som också blev älskad tv-film, och senast Din stund på jorden. Han blev också känd för sin livslånga bana inte enbart som författare utan även som omstridd debattör och journalist. Läs recensionen av biografin Mannen i skogen:

  Läs mer
 • PROpensionären nr 2, 2020, ute nu!

  2020-03-25 PROpensionären nr 2/20 lämnades till tryck innan det fulla allvaret i den nuvarande coronapandemin stod klart för oss här i Sverige. Därför innehåller numret ingenting om det ämnet. Men som vanligt kan du läsa om mycket annat, bland annat hur det är att jobba efter pensioneringen.

  Läs mer
 • Kronprinsessan Victoria hyllade PRO:s arbete

  2020-03-24 I fredags ringde kronprinsessan Victoria PRO för att hylla det viktiga arbete som vi gör. "Kronprinsessan uttryckte också sin medkänsla för att många äldre blir isolerade på grund av corona-viruset", säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

  Läs mer
 • PRO: ”Skrota premiepensionssystemet!”

  2020-02-21 Pensionsspararnas pengar riskeras på ett orimligt sätt i dagens utformning av premiepensionssystemet, anser PRO.

  Läs mer
 • PRO på riksdagsseminarium om kontanterna

  2020-02-19 Under onsdagsförmiddagen genomfördes för femte gången ett riksdagsseminarium runt kontantfrågan på initiativ av Kontantupproret.

  Läs mer
 • PRO kritiskt mot Ica:s nya bonussystem - nu ångrar matjätten sig

  2020-02-03 Ica:s nya bonussystem blev hårt kritiserat av bland annat PRO. Nu tvingas Ica ändra sig. "Här har man orsakat oro och ilska hos många", säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

  Läs mer
 • Psykologens råd i DN: "Gå med i PRO"

  2020-01-29 Dagens nyheter skriver om hur viktigt det är att börja planera pensioneringen under arbetslivet och att inte göra det för nära inpå pensioneringen. Psykologen ger rådet: Gå med i PRO!

  Läs mer
 • PRO i Dagens samhälle: "Alla kan inte köpa biljett i en app"

  2020-01-28 Köp biljett i appen – klarar du det inte själv: ta hjälp av barn och barnbarn. Skånetrafikens nya besked till resenärerna inskränker tillgängligheten till kollektivtrafiken och risken är nu att äldre slutar åka kollektivt, skriver Jan Andersson, ordförande PRO Skåne.

  Läs mer
 • Till dig som är medlem i PRO

  2020-03-13 Just nu är det många av oss äldre som känner stor oro på grund av Coronaviruset covid-19, och många frågor väcks: Hur undviker jag att bli smittad? Törs jag gå på PRO-mötet och vågar jag träffa mitt barnbarn på lördag? I denna nya och ovana situation är det särskilt viktigt att följa Folkhälsomyndighetens, kommunernas och regionernas beslut och rekommendationer.

  Läs mer
 • PRO skärper rutiner med anledning av coronaviruset

  2020-03-11 Pensionärernas Riksorganisation, PRO, vidtar med omedelbar verkan flera försiktighetsåtgärder med anledning av coronavirussjukdomen covid-19. Folkhälsomyndigheten höjde igår risknivån för inhemsk smittspridning till den högsta – mycket hög risk för spridning i Sverige.

  Läs mer
 • Information till PRO:s medlemmar om Coronaviruset covid -19

  2020-03-02 Coronaviruset covid -19 påverkar just nu inte alls verksamheten hos Pensionärernas Riksorganisation, PRO. Vi jobbar som vanligt, men följer noga utvecklingen och den information ansvariga myndigheter tar fram.

  Läs mer
 • PRO kräver kraftfulla välfärdsreformer efter TV4:s Kalla Fakta

  2020-02-18 TV4-programmet Kalla Fakta granskade igår allvarliga misstag inom hemtjänsten. Misstag som förklaras med brist på kompetens, otydliga rutiner eller att rutiner inte följs. Pensionärernas Riksorganisation, PRO, anser att det krävs kraftfulla välfärdsreformer för en bättre äldreomsorg – vi har tre förslag på hur det kan gå till.

  Läs mer
 • PRO på Aftonbladet debatt: "Vi vill ha en fast läkare"

  2020-02-17 Bland PRO:s medlemmar är det hela 93 procent som vill träffa en fast namngiven läkare. Många sköra multisjuka äldre vill slippa upprepa sin sjukdomshistoria gång på gång. De vill känna trygghet och tillit, ha kontinuitet och tillgång till hälso- och sjukvård i sin närhet. Men så är tyvärr inte fallet i dag.

  Läs mer
 • Polisens varning: Bedragare utnyttjar corona för att lura äldre

  2020-03-18 Kriser är något som ofta utnyttjas av bedragare för att lura andra människor. Nu har polisen fått in flera fall av bedrägerier mot äldre i spåren av corona-viruset och myndigheten går nu ut och varnar för bedragarna.

  Läs mer
 • PRO förstärker försiktighetsåtgärderna efter Corona

  2020-03-18 Pensionärernas Riksorganisation, PRO, förlänger och förstärker försiktighetsåtgärder med anledning av coronavirussjukdomen covid-19. Folkhälsomyndigheten uppmanar sedan i måndags alla äldre över 70 år att så långt som möjligt begränsa nära sociala kontakter de kommande veckorna.

  Läs mer
 • Nytt utbildningspaket från Polisen för att förhindra bedrägerier mot äldre

  2020-03-06 När Polisens utbildningspaket Försök inte lura mig lanserades 2015 blev det ett prisbelönt succéinitiativ. Nu har innehållet uppdaterats och kompletterats med dagsaktuell information.

  Läs mer
 • PRO: Våld mot kvinnor går inte i pension!

  2019-11-25 Att motverka våld mot äldre kvinnor är allas ansvar. Kunskapen måste öka och samhället behöver ta ett större ansvar. I dag, på Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, kräver PRO ett stopp på våldet.

  Läs mer
 • PRO på SVT opinion: ”Varför togs satsningen på Äldrelyftet bort, regeringen?”

  2019-04-16 ”Vår förvåning och besvikelse över att regeringen väljer att plocka bort en satsning i budgeten som (S) hade som vallöfte och som Moderaterna och Kristdemokraterna hade sett till skulle ha blivit verklighet är stor”, skriver företrädare för Riksidrottsförbundet och pensionärsorganisationerna i en debattartikel som publicerades på SVT opinion.

  Läs mer
Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.