A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

PRO-vetarna

Omgång 2 2020 i Skene. Här tävlar lagen från Skene, Fritsla och Torestorp/Älekulla. Vid domarbordet sitter Gunnemar och Emmy Johansson. Fritsla tog sig till semifinalen efter en stark andra halvlek.

 

2020


Öxabäcks lag med Britt-Marie Andersson, Håkan o Marianne
Rosengren är i semifinal där de möter Horred.

Semifinaler, 24 mars kl 16
Horred - Öxabäck
Fritsla - Kinna

RESULTAT EFTER OMG 2, 25/2

Sätila - Horred                18-25 / 17-24 = 35 - 49
Öxabäck - Västra Mark     18-19 / 17-15 = 35 - 34
Örby - Kinna         18-16 / 19-21 = 37-37, Kinna vann skiljefrågan  
Torestorp - Skene - Fritsla  17-17-16 / 20-20-23 = 37 - 37 - 39

Returmatch den 25 februari och semifinal den 24 mars. De segrande lagen i semifinalerna går båda vidare till distriktsfinalen.

TÄVLANDE:
Fritsla: Christina Strid, Leif-Åke, Lars Sörbom
Horred: Ingela Norström, Börje Strid, Jan Tornefalk
Kinna: Maj-Lis Olausson, Sören Karlsson, Lennart Nilsson
Skene: Britt-Marie Johansson, Lasse Fägersten, Lars-Åke Marmander
Sätila:  Inger Hansson, Rune Olofsson, Tore Hjort
Torestorp: Inger o Lennart Wallgren, Lennart Strand
Västra Mark: Agneta Larsson, Charlie Larsson, Jan-Anders Jansson
Örby:  Ingegerd Ivarsson, Kjell Gabrielsson, Erling Carlsson
Öxabäck: Marianne o Håkan Rosengren, Britt-Marie Andersson

 

2019

 

GRATTIS HORRED - NI ÄR I REGIONSFINAL DEN 28/8 I GÖTEBORG.

 

Distriktsfinal onsdag 17 april kl 13 i Limmareds Folkets Hus. 
Resultat: 1:a Horred 23 p, 2:a Dannike 20 p, 3:a Sexdrega 17 p
Horred tog ledningen efter andra frågan med en poäng och släppte den sedan aldrig.

Final 10/4 kl 15 i Björketorps bygdegård
Horred - Skene 27 - 23

GRATTIS HORRED!!


Det var glada miner i Horreds lag (Börje, Ingela, Jan) efter finalmatchen mot Skene. I pausen, efter sju frågor, hade lagen endast förlorat 1 poäng var. Horred hade missat vilken flod som Malis huvudstad ligger vid (Niger) och Skene visste inte att ordet "och" är en konjunktion. Det stod alltså 13-13 i pausen. I andra halvan av tävlingen missade Skene 4 poäng i frågorna som handlade om Valuta, Författare, Mat och Sveriges historia. Horred fick full pott och landade på fantastiska 27 poäng. Dessa båda lag kämpade även mot varandra förra året, då Skene vann med 1 poäng. 

   

Lite bistra miner i skenelaget (Lasse, Lars-Åke, Britt-Marie) efter finalförlusten men man kämpade väl. Ett nytt ansikte dök upp i laget, Britt-Marie Johansson, som kompletterade laget bra. Till höger ses frågemakaren, tillika frågeställaren, Britt Lennhager samt domaren Nils-Olov Tengroth.
Närmare 100 personer hade bänkat sig i Björketorps bygdegård. Majoriteten var från Horred. Hejaramsorna skallade och stämningn var hög. PRO Västra Mark hade fixat till ett utmärkt arrangemang. Kjell Hugosson tackade de åtta personer som fungerat som tävlingsledare och domare under årets tävlingar: Britt och Nils-Olov, Gudrun och Håkan, Sture och Stig samt Kjell och Karin.

 
Semifinaler 

  Kinna: Lennart, Majlis, Sören   Örby: Erling, Per-Erik, Kjell

    Tack för den här gången, Kinna o Örby, ni kämpade mer än väl.

Det var en del kluriga frågor i semifinalen. Bl a visste inte lagen att blommorna, som räknas upp i Uti vår hage, förr användes som preventivmedel. Ordet homonym kunde bara Horred. Maj-Gull Axelsson, som skrivit boken Jag heter inte Mirjam, kände bara Kinna till. OBS! LÄS BOKEN!!! Kerstin Hesselgren, första kvinnan i Sveriges riksdag, vållade också problem. Nu återstår att se hur klurigt det blir i finalen.

Semifinaler 27/3
Örby - Horred    21 - 26
Skene - Kinna   19 - 19 (Skene vidare efter skiljefråga)

Omg 1 13 feb / Omg 2 13 mars

Örby - Västra Mark  24 - 23 // 18 - 12 = 42 - 35
Fritsla - Horred  24 - 26 // 18 - 24 = 42 - 50
Skene - Öxabäck  23 - 24 // 22 - 17 = 45 - 41
Kinna 25 - Torestorp/Älekulla 24 - Sätila/Hyssna 22 // 24 - 20 - 19 = 
49 - 44 - 41

Semifinaler 27/3 kl 15
Örby - Horred i OK Marks stuga (till vänster strax efter Två Skyttlar)
Skene - Kinna på Lindäng, Skene

 

2018


Pingstkyrkan i Falköping var så gott som fullsatt men så var det ju också sex lag som tävlade.

REGIONSFINAL 22 AUGUSTI I PINGSTKYRKAN, FALKÖPING. Ingen gemensam buss utan det blir samåkning i egna bilar.
Tävlande lag i Falköping var Kultur, Göteborg, Alingsås, Uddevalla, Arvika, Falköping och Skene. Tyvärr passade inte de, som vi tyckte, svåra frågorna vårt lag utan kampen kom att stå mellan Alingsås och Arvika, där Arvika vann med en poäng.

Om du tittar in på Skenes hemsida så kan du läsa lite mer och du kan även testa dig på frågorna som finns där.

DISTRIKTSFINAL 4 MAJ KL 14 I BOLLEGÅRDEN, BOLLEBYGD:
Tranemo 15 p, Sexdrega 16 p, Skene 17 p

FINAL ONSDAGEN DEN 11 APRIL KL 15 I ÖXABÄCK:
Skene - Horred 25-24

SEMIFINALER ONSDAGEN DEN 21 MARS KL 15:
Kinna - Skene 13-19
Horred - Torestorp/Älekulla - Fritsla 23-19-16

GRUNDOMGÅNG 14/2 och 14/3
Fritsla - Sätila 22-21 och 22-22 = 44-43 
Västra Mark - Skene 16-25 och 16-24 = 32-49 
Torestorp/Älekulla - Örby 23-22 och 24-24 = 47-46
Horred - Öxabäck 24-22 och 26-20 = 50-42
6/2 + 6/3 Rydal - Kinna 15-22 och 20-21 = 35-43

(OBS! Klicka på småbilderna för förstoring)

DISTRIKTSFINAL
Finalen gick som sagt i Bollebygd mellan Tranemo, Sexdrega och Skene. Det var åtta tre-delade frågor och lagen hade tre minuters betänketid.  Frågeledare och domare var Göran och Gunhild Carlén. Det blev en mycket jämn match. Lagen missade i stort sett samma frågor, t ex  i fråga 1 Mankells uppväxtort Sveg (alla lag svarade Ystad) och att Harry Martinssons Bolle figurerade i boken Vägen till Klockrike. Alla lag svarade Där nässlorna blommar och då det blev skratt i lokalen. 

Efter Fråga 5, Djur och Natur, drog Skene ifrån lite och ledde nu med två poång. I Fråga 6, Geografi, blev det full pott för alla lagen likaså i Fråga 7, Landskapsblommor. Så inför den sista frågan, Mått, hade Tranemo och Sexdrega 14 p och Skene 16. Spänningen steg för Tranemo missade i fråga a) hur många meter en engelsk mile är men i fråga b) svarade de rätt på hur många centimeter en tum är medan både Sexdrega och Skene missade den frågan. Men vi som höll koll på poängen kunde andas ut. Tranemo var de enda som kunde ett annat ord för "frekvens", nämligen Hertz och slutställningen blev därmed Tranemo 15 p, Sexdrega 16 p och Skene 17 p. Göran Carlén tyckte att lagen var duktiga. Han menade på att hade man mer än 50% rätt så var det riktigt bra.

Distriktsordföranden Rune Johansson delade ut segerpokalen till Skene och lagmedlemmarna fick dessutom blommor av ordföranden Peter Kern för god insats i årets tävling. Men det är ju inte slut ännu - Falköping nästa för Regionsfinalen!!!
På bilden Christina Marmander, Lars-Åke Marmander, Lasse Fägersten samt lagledaren Gunvor Håkansson.

KOMMUNFINAL
Ca 120 personer var på plats i Öxabäcks bygdegård för att följa finalen mellan Skene och Horred. Man hade dukat till 90 personer men ytterligare ett par bord kom snabbt på plats när publiken bara vällde in. Fantastiskt! Kjell Hugosson hälsade alla välkomna och sedan var de lagens och domarnas tur att äntra podiet.

 Börje Stridh, Ingela Norström-
 Nordin, Jan Torefalk från HORRED
 Christina o Lars-Åke Marmander,
 Lars-Erik Fägersten från SKENE

                           
                                  Nils-Olof Tengroth, domare
                      Britt Lennhager. frågemakare o tävlingsledare  

Två så jämna lag har man sällan skådat. I fråga 2 missade båda lagen att Lisebergs berg- o dalbana heter Helix. Horred visste inte att Harpsund ligger i Flens kommun och där tog Skene ledningen med 1 p. Inget av lagen visste att en presidentperiod i Ryssland varar i sex år och att Putins parti heter Enade Ryssland. Därefter blev det inga fler missar. Det kunde ha blivit spännande värre om inte Christina i sista stund vid sista frågan kom på att bl a Salvador Dalis konstinriktning kallas surrealism.  Några andra frågerubriker var Frukt o Grönt, Lill-Babs, Rådjur (Vet du vad rådjurets vita bakdel kallas? Spegel), Fotbollslag, Kroppen. 
Var frågorna för lätta med tanke på det utmärkta resultatet? Man kan i alla fall konstatera att båda lagen har en bra lagsammansättning, som tillsammans innehar en bred kunskapsbank. Imponerande!!!

Skenes lag med lagledaren Gunvor Håkansson t v, därefter Lars-Erik, 
Christina och Lars-Åke.

Efter att båda lagen fått var sin uppskattande applåd, så avslutade Kjell eftermiddagen med att kalla upp alla funktionärer som varit involverade i årets tävling, frågemakare, tävlingsledare och domare: Britt o Nils-Olof som redan var på plats, Lennart Nilsson, Karin Granberg, Kjell Evertsson, Sture Johansson, Kjell-Åke Bergkvist, Gerry Norén, Stig Aronsson och Gudrun Jonsson.

VÄL MÖTT I BOLLEBYGD DEN 4/5 I DISTRIKTSFINALEN!!

SEMIFINALER

Frågorna i semifinalen var betydligt svårare än i grundomgångarna, så som det skall vara. Hälften rätt var bra. Svåra frågor var t ex operettsångerna ur Tiggarstudenten och Csardasfurstinnan. Alla visste inte heller att Ludo i Sverige heter Fia med knuff och att den hårda brodyrväven heter stramalj. Även rymdfrågor vållar problem, och det är inte lätt att veta att Fuglesang besökte rymdstationen som heter ISS. 

 De möts i finalen, lag Horred  ...     ... och lag Skene

 

 Stort TACK till lag Fritsla ......  .... och Torestorp/Älekulla ...
  ... och Kinna för god kamp  Domarna Gudrun o Karin i Kinna 
   


I Horred skulle tre bord med lagen och ett domarbord få plats och det gick alldeles utmärkt.

Foton i Kinna: Merit Larsson
Foton i Horred: Ronnie Leander

 GRUNDOMGÅNG 2

Två extremt spännande matcher avgjordes i omg 2. Fritsla och Sätila hade 1 p skillnad, till Fritslas fördel, när andra omgången startade. Lagen följdes åt och avgörandet kom i sista frågan. Matchen blev oavgjord och därmed gick Fritsla till semin med 1 p marginal. Lika spännande var det utan tvekan mellan Örby och Torestorp/Älekulla. Jämnare kan det inte bli. Efter den första omgången ledde Torestorp med 1 p. Andra matchen slutade även här lika, 24-24 - Torestorp vidare till semin med 1 p. 

 Torestorp/Älekulla: Arne, Inger o
 Lennart
  Lag Örby: Erling, Per-Erik, Kjell

  Horred vann över Öxabäck. I andra omgången ångade Horred på och inför den sista frågan hade laget svarat rätt på allt. Skulle Horred, som första lag, ta full pott? Men NEJ, de gick bet på de svenska poeterna, vilket också de flesta lag gjorde. 

   
Öxabäck: Håkan, Marianne, Håkan (reklam för hemorten)  Horred: Jan, Ingela, Roland

Skene bjöd in Västra Mark till en splitterny lokal, nämligen Skene IF's nya klubblokal vid Vävarevallen.

  Lag Västra Mark    Skene: Christina, Lars-Åke,     Lasse
   
 Fritsla: Christina, Lars, Leif-Åke  Sätila/Hyssna: Rune, Sulvie, Tore 

 

OMGÅNG 1

 
  Rydal: Janet, Erik, Eva  (Inger)   Kinna: Sören, Maj-Britt,     Lennart


6/2 Rydal mötte Kinna i första matchen och kom under direkt efter de två första frågorna. Därefter låg de endast två och tre poäng efter fram till fråga 10 (svenska nobelpristagare i litteratur), 11 (kyrkor i Mark) och 12 (serien Blondie), då de tappade ytterligare 4 p. Men det återstår ju en returmatch.

 Inga sura miner trots förlust  GRATTIS Kinna

 

6/3 Kinna är klara för semifinal. Dagens match mot Rydal blev mycket jämn men Rydal hade ju 7p i baken från start. Några frågor som båda lagen missade var t ex namnet på vår nye rikspolischef, att fyren på norra Öland heter Långe Erik och att katarakt är grå starr.

 

2017


23/8 REGIONSFINALEN 


Det mycket duktiga laget från Horred står nu redo för Riksfinalen.  Resultatet från regionsfinalen blev: 1) PRO Horred 25 p 2) PRO Kultur, Göteborg 18,5 p 3) PRO Frykerud 18 p 4) PRO Vara 17 p 5) PRO Herrljunga 17 p. Vi önskar laget LYCKA TILL den 28/9 uppe i Umeå!!!
Från vänster lagledaren Roland Öhrwall, Ingela Norström-Nordin, Börje Stridh och Jan Torefalk. 

I Riksfinalen i Umeå blev Horred 4:a efter att ha lett i pausen. Resultat: Staffanstorp 25 p, Haga Örebro 21 p, Flen, Horred 20 p, Teg Umeå 18 p. 
På PRO Riks hemsida kan du läsa mer och även se en video från tävlingen. Klicka på "Till PRO Riks" här ovan.

 

Distriktsfinalen avgjord, Horred avgjorde och är Distriktsmästare. Grattis!

PRO Horred blev distriktsmästare i PRO Vetarna 2017. Distriktsfinal gick i Abbotsalen i Rydal, där PRO Rydal hade gjort ett fint arrangemang. När alla frågor var ställda kunde tävlingsledaren Göran Karlén konstatera att Horred fick 14, Bollebygd 10 och Sexdrega 9 poäng. Nu får PRO Horred försvara distriktets färger i Uddevalla, Bohuslän den 23 aug. Bussar kommar att ordnas dit för de som vill åka med.

Kjell Hugosson/Göran Weiler

 

Från vänster: lagledare Kjell Hugosson laget Börje Stridh, Ingela Norström-Nordin och Roland Öhrwall

DISTRIKTSFINAL 5 MAJ kl 15.00 i Abbottsalen, Rydal

Lag: PRO Horred, PRO Bollebygd, PRO Sexdrega

Underhållning av Lars Sörbom, Fritsla

 

FINALEN AVGJORD, HORRED SEGRARE!
PRO Horred tog hem segern vid Markmästerskapet i PRO vetarna  mot PRO Sätila/Hyssna med 23 – 19.

Det var ett 70-tal personer som kom till Björketorps Bygdegård för att lyssna på finalen. Tävlingen var jämn och spännande fram till de sista frågorna, då Horred drog ifrån.

PRO Västra Mark hade smyckat lokalen fint och hade gjort goda smörgåsar. Båda lagen hyllades och samtliga som gjort och lett tävlingen avtackades. Distriktsfinalen går den 5 maj kl. 15.00 i Rydal.

Hälsningar Kjell

 

FINALEN mellan Horred och Sätila/Hyssna går onsdagen den 19/4 kl 16.30 i Björketorps Bygdegård (f.d. hemvärnsgården)

 

RESULTAT SEMIFINALER 22/3

Torestorp/Älekulla - Sätila/Hyssna 18 - 19 (12-11)
Horred - Skene 24 - 23

I Horred, dit Skene kom på besök, infann sig 103 personer för att höra på frågesporten och fika tillsammans. Jag vet inte om det är rekord i PRO-vetarsammanhang. I Torestorps bygdegård var det inte så många åhörare, kanske hälften. Men där inledde hemmaåhörarna med en besjungen hejaramsa. Domarparet ville inte vara sämre utan klämde i med en inledningsvisa skriven av Sören Fägersten. 

Sörens SÅNGTEXT       Lyssna på SÅNGEN här, filmad av Göran Weiler

Det var otroligt jämnt och spännande i båda semifinalerna. Matcherna avgjordes först i sista frågan. Korten ovan är från matchen mellan Torestorp/Älekulla och nykomlingarna Sätila/Hyssna.

I Torestorp blev det inte så höga poäng men det blev mycket spännande. Lagen missade samma frågor, bl a om öar i Vänern, betydelsefulla svenskar vid sekelskiftet. Torestorp/Älekulla hade en knapp ledning fram till fråga nio men tappade två en-poängare och i fråga 11 var Sätila ikapp. Torestorp missade årtalet för omröstningen till högertrafik. Sista frågan blev alltså avgörande men båda lagen missade och nykomlingarna Sätila/Hyssna blev klara för final mot Horred.

Sätila/Hyssna: Stellan Flemming,
Sylvie Ekström o Tore Hjert.
 Horred: Börje Strid, Ingela Nordin /
Norström, Jan Torefalk. Lagledare Roland Öhrwall


Även i Horred  missade lagen frågan om de två öarna i Vänern. Där var det jämnt ända till tionde frågan. Skene missade biskopen i Göteborg i elfte frågan och kom då på efterkälken. Att Skene inte lyckades klämma fram Andrew Lloyd Webber, som gjort musiken till Fantomen på operan, grämde säkert laget. Alla var överens om att det var en mycket bra och spännande match.

Vi önskar Horred och Sätila/Hyssna lycka till i finalen den 19 april, vilken kommer att gå på "neutral mark".  

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

 
            Torestorp/Älekulla     möter ....    .....  Sätila/Hyssna
        i Torestorps Bygdegård
 
                         Horred      möter ......    ..........  Skene
            i Horreds Bygdegård

 

LOTTNINGEN till 2017års tävling utföll sålunda:

Tävlingsdagar:
Omgång 1 den 1 februari kl. 16.30
Returmatchen den 1 mars kl. 16.30
Semifinal den 22 mars kl. 16.30
Final den 19 april kl. 16.30
Distriktsfinal den 28 april


Roligt med en ny ort. Nykomlingarna Sätila/Hyssna tävlar på
hemmaplan mot Öxabäck i omgång 2. (Klicka på fotot för förstoring)

OMGÅNG 1 1/2
1. Västra Mark - Torestorp/Älekulla  17 - 25
2. Öxabäck - Sätila/Hyssna 22 - 23
3. Horred - Örby 26 - 25
4. Fritsla - Skene - Kinna 24 - 28 - 26

OMGÅNG 2 1/3
1. Torestorp/älekulla- Västra Mark 26 - 12 (51 - 29)
2. Sätila/Hyssna - Öxabäck 20 - 17 (43 - 39)
3. Örby - Horred 21 - 26 (46 - 52)
4. Skene - Kinna - Fritsla 25 - 25 - 21 (53 - 47 - 49) 

          (Klicka på bilderna för förstoring när musens hand visar sig)

 Det grubblas i Öxabäck: lag Öxabäck t.v. Marianne, Ingemar, Håkan; lag Sätila/Hyssna t.h. Stellan, Sylvie, Tore. I mitten domaren Kjell Evertsson o tävlingsledaren Karin Granberg.
Foto: Ann-Marie Evertsson

 Horred: Roland, Birgitta, Ingela     Örby: Kjell, Erling, Per-Erik

 

Torest/Äle: Lennart, Inger, Lennart    V Mark: Ann-Sofie, Stefan, Gerd
   Fritsla: Christina, Lars-Åke, Lars    Kinna: Håkan, Gudrun, Lennart


  Skene: Lars-Erik, Christina, Lars-Åke


2016

17/8 REGIONSFINALEN

PRO Kinna skymtar i bakre raden till vänster i röda tröjor

Dags för regionsfinal i Trollhättan. En hel busslast från Kinna slog följe med Gudrun Johnsson, Håkan Kallin och Lennart Nilsson samt lagledaren Inger Högberg för att heja på dem. Karl-Erik Berndt hade som vanligt knåpat ihop hejaramsor vilka framfördes med schvung. Medtävlarna kom från N:a Älvsborg, Skaraborg, Göteborg, Värmland och Bohuslän. Tävlingsledare och domare var Kjell Lundberg.

Som vanligt var det många omväxlande frågor, som var tredelade med tema. Frågorna i temat Klassiska TV-program var Vad hette varuhuset i serien med samma namn, Vad hette de tre bröderna Cartwright, Vem har skrivit Forsytesagan? Andra frågor var Vilken är den högst belägna staden inom EU, Vilket är det svenska namnet på ruccolasallad,  Vilken är den nedersta färgen på Tysklands flagga, Vilken är vinkelsumman av en pentagon? Kan du svaren på dessa frågor? 


Fotot taget vid ett tidigare tillfälle.

PRO Kinna kom på en hedrande tredje plats. Resultatet blev följande:
Värmland 25 p
N:a Älvsborg 23 p
S:a Älvsborg 22 p
Skaraborg 21 p
Göteborg 18 p
Bohuslän 16 P

 

27/4 DISTRIKTSFINALEN

Det går som på räls för PRO Kinna i PRO-vetarna. Förra året fick de åka till Gysinge och i år är de på god väg dit. Årets distriktsfinal bestod av lagen Kinna, Borås Södra och Tranemo. Det blev en mycket spännande och hård match speciellt mellan Kinna och Borås. Tranemo tappade poäng i början och kunde inte ta ikapp. Kinna vann kampen med 1 p tack vare att de i sista frågan visste att det var för novellsamlingen Giftas som Strindberg åtalades för hädelse (sedlighetsbrott).

PRO Kinna 16 p
PRO Borås Södra 15 p
PRO Tranemo 13 p


Bilden är från segern i kommunfinalen: Håkan Kallin, Gudrun Johnsson,
Lennart Nilsson samt lagledaren Inger Högberg

Kinna är nu klara för regionsfinalen som går den 17 augusti. Plats är inte fastställt ännu.

 

FRÅGORNA FRÅN KOMMUNFINALEN OCH SEMI-FINALEN HITTAR DU LÄNGST NER PÅ DEN HÄR SIDAN

PRO KINNA vidare till distriktsfinalen med 19-15

Det märktes att det var final. Det grubblades en hel del i båda lagen och frågorna var svårare än tidigare. Men så skall det kanske vara i en final. Båda lagen missade bland annat samma delfrågor, åtta stycken.

Gamla mått: svenskt skålpund ????  En fjärdingsväg ???  Svårt! 0 poäng

 
Domare och frågeställare var syskonen Inger Karlsson och Jonas Jonasson, Öxabäck. Inger inledde finalen med att läsa en vårdikt, som hon skrivit själv. Efter halva tiden ledde Kinna med 10-8. Efter paus tog Torestorp/Älekulla in en poäng i musikfrågan men sedan missade laget idrottsfrågan helt. De tre poängen som Kinna ledde med då, kunde man inte ta igen.

Församlingshemmet i Örby var absolut knôkfullt av supportrar till båda lagen men också av neutrala PRO:are. Torestorp/Älekullas supportrar har tydligen inlett en tradition och det är att sjunga åtminstone en "hejaramsa". Mycket trevligt och välljudande men hemsidans utsände kunde upptäcka flera sångfåglar bland supportrarna, så inte undra på. Flertalet av dem syns på bilden ovan.

Distriktsfinalen går den 27/4 kl. 14 i Simonsland, Borås.

 

KOMMUNFINAL 6/4 i Örby Församlingshem

Torestorp/Älekulla (överst) mot Kinna

Lennart Strand, Inger o Lennart Wallgren
 
Lennart Nilsson, Gudrun Johnsson, Håkan Kallin

 

Semifinal 30/3 kl 16.30 

Torestorp/Älekulla - Skene   23 - 21

Horred - Kinna  24 - 26  


Domare i matchen mellan Torestorp/Älekulla och Skene var
Kjell-Åke Bergqvist och Britt Lennhager. 

 

RESULTAT OMG. 1 2016

Onsdag 3/2 kl. 16.30, retur ons 2/3 kl. 16.30

Kinna - Västra Mark  28-13; V Mark - Kinna 7-25
Kinna vidare med 53-20

Torestorp/Älekulla - Fritsla  26-26; Fritsla - Torestorp/Älekulla 20-21
Torestorp/Älekulla vidare med 47-46

Det måste ha varit en spännande match i Fritsla, där Torestorp/Älekulla,
till vänster på bilden, gick vidare med 1 p.

Örby - Skene 23-26; Skene - Örby 27-20
Skene vidare med 53-43

Skene: klara för semin Örby: kom igen nästa år

 

Horred - Öxabäck  25-24; Öxabäck - Horred 21-26
Horred vidare med 51-45

 


Walter Nilsson från PRO Örby leder sina medlemmar i en uppiggande
hejaramsa i matchen mot Skene den 2/3.

 

Frågorna i finalen

1) Norsk humor
A. Vad hette artisten som framförde Fleksnes?
B. Vem gjorde "Flickorna i Lissabon"?

2) Geografi
A. Vilken stad ligger längst norrut: Oslo eller Stockholm?
B. Vilket land av Tanzania och Nigeria ligger längst söderut?

3) Gamla mått
A. Hur många gram var ett svenskt skålpund?
B, Hur många meter var en fjärdingsväg?

4) Bibeln
A. I vilken av bibelns böcker finns berättelsen om Noaks ark?
B. I vilket nuvarande land landade arken?

5) Jazz: smeknamn
A. Vad var Siljabloo´s rätta namn?
B. Vad var Satchmos rätta namn?

6) Data
A. Vilket dataprogram startades av Julian Assange?
B. Vilket år startade facebook?

7) Djur
A. I vilken världsdel lever koalan?
B. I vilken världsdel lever pingvinen?

8) Musik
A + B) Vilken stad ingår i titeln?

9) Idrott
A. Vem blev svensk mästare på skidor skiathlon, herrar 2016?
B. Vem kom som nr 2?

10) Historia
A. Vad hette Gustav Vasas andra fru?
B. Vad hette Gustav Vasas tredje fru?

11) Litteratur
A. Vad heter Henning Mankells sista bok?
B. Vad är rollnamnet på polisen i Ystad?

12) Mat
A. Vilken grönsak är huvudingrediens i moussaka?
B. Vad, förutom grädde, ingår i Hovdessert?

13) Färger på flaggor
A. Vilka färger finns i Litauens flagga?
B. Vilka färger finns i Rumäniens flagga?

14) Alkohol
A. Vilket år avskaffades motboken för sprit?
B. Vilket år infördes den i hela Sverige?

 SVAR:
1A Rolv Vesenlund  1B Arve Opsahl  2A Oslo  2B Tanzania  3A 453 g  3B 2672 m  4A 1:a Mosebok  4B Turkiet  5A  Gunnar Nilsson  5B  Louis Armstrong  6A Wikileaks  6B 2004  7A Australien  7B Antarktis (svarade båda lagen men pingviner finns på fler ställen)  8A Valparaiso  8B  S:t Louis  9A Markus Hellner  9B Viktor Thorn  10A Margareta Eriksdotter Lejonhuvud  10B Katarina Stenbock  11A Svenska gummistövlar  11B Kurt Vallander  12A Aubergine  12B Maränger  13A gul grön röd  13B blå gul röd  14A 1955  14B 1907

Frågorna i semifinalen

1) Djur i natur
A. Vilken dödligt giftig landorm har rykte om sig att vara världens snabbaste?
B. Vilket däggdjur har längst dräktighetstid?

2) Svenska kungar
A. Vilken kung sköts till döds den 30 november 1718?
B. Vem var kung i Sverige när första världskriget bröt ut?

3) Talesätt
A. Vad brukar man säga att den som blir utnämnd till syndabock får bära?
B. I vilken del av huset brukar man säga att den som är riktigt smart INTE är född?

4) Volvo
A. Volvo håller på  med ett nytt modellprogram och ersättaren till S80 har presenterats men finns ännu inte i bilhandeln. Vad heter den nya modellen?
B. Vad heter den högste chefen för Volvo Personvagnar?

5) Mat på italienskt vis
A. Vad säger man på italienska om pastan är genomkokt men fortfarande ger tuggmotstånd?
B. Vilken är den vanligaste gröna ingrediensen i en äkta italiensk pesto?

6) Fotboll
A. Samuel Eto'o är en afrikansk spelare som varit med och vunnit Champions League tre gånger: två gånger med Barcelona och en gång med Inter. Men från vilket land kommer han?
B. Vilken brasiliansk fotbollsspelare har spelat både för Barcelona och Milan och heter egentligen Ronaldo de Assis Moreira?

7) Författare till två dikter
A. Vem har skrivit teten till den tonsatta dikten "Den första gång jag såg dig"?
B. Vem har skrivit dikten "Det är vackrast när det skymmer"?

8) Geografi - floder
A. Vilken flod utgör gränsen mellan Arizona och Kalifornien?
B. Vad heter floden som flyter genom Bern?

9) Uppfinningar
A. På 1450-talet gjordes en viktig uppfinning, som Johann Gutenberg anses ligga bakom. Vilken?
B. Vilken praktisk uppfinning gjordes av svensken Johan Petter Johansson i slutet av 1800-talet. Han var född i Vårgårda kommun men flyttade sedan till Enköping där han ägde en mekanisk verkstad.

10) En tal-fråga
A. Hur stor är summan av alla vinklar i en vanlig triangel?
B. Hur många rutor har ett schackbräde?

11) Kontroversiella bilder
A. Vilken konstnär gjorde teckningarna av Muhammed som rondellhund?
B. Hur såg tatueringen ut som luffare sägs ha haft mellan tummen och pekfingret? Detta för att de skulle kunna känna igen varandra.

12) Religion - Judiska ord
A. Vad kallas mat som är tillredd enligt judiska matlagar?
B. Menoran är en vanlig symbol för judendomen. Vad är en menora?

13) Film och TV
A. Vilken svensk film har undertiteln "Vem drog ur proppen"?
B. Under vilket krig utspelas filmen och TV-serien M*A*S*H*

14) Ord och uttryck som hamnat i debatt
A. Vilken journalist hamnade i debatt om vad som kallas en "sann historia" efter sina böcker "Gömda" och "Asyl"?
B. Vilket matigt uttryck myntades av Pär Nuder för att beskrva oss 40-talister?

Svar: 1A Svart mamba  1B Elefanten  2A Karl XII  2B Gustav V  3A Hundhuvudet  3B Farstun  4A S90  4B Håkan Samuelsson  5A al dente  5B Basilika  6A Kamerun  6B Ronaldinho  7A Birger Sjöberg  7B Pär Lagerkvist  8A Coloradofloden 8B Aare  9A Boktryckarkonsten  9B Skiftnyckeln/rörtången  10A 180 grader  10B 64 rutor  11A Lars Wilks  11B Tre prickar  12A Kosher  12B En 7-armad ljusstake  13A Göta Kanal 1  13B Koreakriget  14A Liza Marklund  14B Köttberget

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.