A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Körernas dag

Fritsla kyrka håller på att fyllas till sista plats inför 2019 års kördag.

Körernas Dag 2019 i Fritsla k:a den 3 mars

De två senaste åren har det snöat när vi tagit oss till den kyrka som skulle fyllas av körsångare. I år regnade det ymnigt och stora pölar hade bildats på vägarna. Redan efter kl 13 började sångarna anlända och det var lätt att hitta en sittplats då bänkraderna var markerade med föreningarnas namn. De senaste tre åren har vi varit 7 eller 8 körer, nu skulle vi plötsligt vara 11, dvs fem från Borås. Kyrkan i Fritsla är inte så stor och tyvärr fick någon kör sitta på läktaren. Många åhörare hade också kommit, vilket var mycket glädjande.
Tidsschemat sprack direkt och redan efter fem körer blev det kaffepaus, för då var klockan redan 15.30. Kaffe och fralla serverades i församlingshemmet av PRO Fritsla och det gick som på räls. De körer, som redan sjungit, fick vänta med kaffet 20-30 min. för att få plats. Men den som väntar på något gott .... Mycket gott kaffe.

Det här är en dag som vi alla ser fram emot. Körernas val av repertoar, sångsätt, framförande. Det är spännande att se och höra vad som skall framföras. Varje kör skulle sjunga i 15 minuter, dvs fyra sånger och en allsång. Tyvärr var det alltför många körer som inte respekterade tiden, vilket skapade lite irritation. Det var dock mäktigt att höra över 200 personer sjunga de olika körernas allsånger. Sången vällde fram - man fick rysningar. Här kommer bilder på några körer, fick tyvärr inte kort på alla men alla körer kommer att finnas på Distriktets hemsida så småningom.

Här ovan ses fritslakören som inledde sjungandet.

Torestorp/Älekulla-kören sjunger verkligen bra, många är med i kyrkokören. Foto o video: Göran Weiler
Här kan du lyssna till deras ALLSÅNG - Oh when the saints ....

Kinnakören hade ny ackompanjatör, syns ej på bilden

Örbykören presenterar sig med en sång - LYSSNA HÄR
Foto och video: Göran Weiler

Distriktets hemsida - Körernas dag, kan dröja några dagar innan korten kommer in 

 

Körernas Dag 2018 i Horreds kyrka den 5 mars

Det var lätt snöfall i år igen när vi styrde kosan mot Horred. I kyrkan var bänkarna namnade så det var lätt att få en plats. I år var det åtta körer som deltog, sex från Mark och därtill Tranemo och Seglora/Viskafors. Det blev ingen kördag i Borås-området i år, därför valde två att delta i Mark. Antalet sångare och musikanter gick säkerligen upp till 170 personer. Därtill kom en hel del åhörare.

Som traditionen bjuder, var det Horreds sångare som fick inleda körandet. Man bjöd på en hel rad operettmelodier.

Som nr 2 sjöng Minnenas Kör från Torestorp/Älekulla under ledning av Per-Ove Esbjörnsson, som bl a förvandlade sig till en Fattig Bonddräng. Den vackra Längtan till dig följdes av deras allsångslåt Old Lang Syne fast på svenska.
Lyssna och se på Old Lang Syne  Filmad av Göran Weiler

Därefter var det Fritslas tur. Deras tema var Solen, som vi alla nu längtar efter. Passande melodier var bl a Efter regnet, Se nu tittar lilla solen in igen och Öppna ditt fönster.

Kinna har faktiskt åtta karlar med i kören, vilket inte är så vanligt. Några av deras sånger var Jag har en dröm, Edelweiss, Sju ensamma kvällar.

Nu var det dags för fikapaus i Församlingshemmet. Snöandet hade tilltagit så kaffe och två goda smörgåsar satt fint. Hälften av körerna fick fika först, så det flöt på bra, inga långa köer mer än till toaletterna, som vanligt. Väl inne i kyrkan hälsade oss prästen Hasse Andersson välkomna med en kort betraktelse. Därefter uppträdde Seglora/Viskafors följd av Tranemo. Körerna hade var sin liten orkester som ackompanjerade. Seglora sjöng bl a Till en fågel och O sole mio och Tranemo En evig sång, San Antonios ros och When the Saints.

Örbykören presenterade sig, som så ofta, med en sång. Därefter berättade körledaren Alf vilka låtar kören skulle sjunga och låtarna sjöngs i ett sträck utan prat emellan. Det var bl a Så länge du älskar är du ung, Jag trodde änglarna fanns En prästkrage i min hand.
Här kan du höra kören sjunga en snutt av
     Famnen full utav solsken på ett lite annorlunda sätt.
    Filmad av Sören Fägersten


Allra sist ut var Skenes sånggrupp under ledning av Ronny Andersson. De sjöng bl a Tillsammans (text Britt Spång), Sången till livet, Säg inte nej säg kanske kanske kanske, Klöversnoa.
Här kan du höra sånggruppen sjunga en snutt av
       La Paloma  Filmad av Sören Fägersten

Allt som allt sjöng varje sångare 15-16 bitar, körens egna, åtta allsånger, en psalm samt två sånger som ingick i körernas repertoar.
EN MYCKET LYCKAD EFTERMIDDAG!. Ensa smolken i bägaren var att alla fick lov att skrapa bilrutorna då den blöta snön frusit

 

Körernas Dag 2017 i Öxabäcks kyrka den 6 mars

 

 Öxabäcks vackra kyrka var nästan helt fylld av sångare och åhörare, vilket gladde Luca Cesarini. Han visste inte mycket om PRO utan var tvungen att googla. Det han fann om bl a PROs syften tilltalade honom och han höll en kort betraktelse med dessa som utgångspunkt. 
(Klicka på bilderna för förstoring) 

Det hade snöat under natten men plogbilarna hade tydligen varit ute i ottan för vägarna var snöfria, även i Öxabäck där det alltid är mer snö än i Örby till exempel. Ja, jag vet ju detta eftersom jag jobbat som lärare i Öxabäck och åkt sträckan i många år. Även kyrkans interiör med den vackra altartavlan är bekant. Här har jag firat många skolavslutningar med mina elever och otaliga julavslutningar med fackeltåg från skolan till kyrkan. Fina minnen. 

Kördagen i år bestod återigen av sju körer, då Seglora/Svaneholm/ Viskafors föredrar Mark i stället för Borås. Det var också den kören som fick inleda programmet efter lottdragning. Som vanligt ackompanjerades kören av en "hel orkester", bestående av fyra män och två kvinnor. Tidsschemat hölls galant. Körerna hade påmints igen om att bara hålla på en kvart, dvs fem sånger var, och nu höll alla tiden bra.

PRO Horred


PRO Torestorp/Älekulla


PRO Fritsla


PRO Kinna


PRO Örby                                                  Foto: Rune Johansson


PRO Skene


 

Kördagen 2016 i Sätila kyrka

Av: Karin Granberg, sångare i Örbykören

Sju körer, dvs ca 150 sångare och musiker, samlades i år i Sätila kyrka, den hittills äldsta kyrkan i kördagens korta historia i Marks kommun. Kyrkan nämns redan år 1419 i ett dokument om en kyrkby i Sätila, så kyrkan borde vara ännu äldre. 

Under natten till måndagen den 7 mars snöade det ymnigt i Mark. Tidigt, tidigt vaknade jag av att plogbilen dånade utanför på gatan. Vilken tur att vi i Örby hade bestämt oss för att åka lite tidigare än vad som sagts från början. Men det blev inga problem med väglaget - de plogade vägarna blev snart snöfria.

Kördagen har nu blivit rutin. Start klockan 14. Distriktsordföranden Rune Johansson hälsade alla väkomna och berättade lite om Sätila kyrka och varför vi var just där: en ny PRO-förening har helt nyligen bildats och medlemmarna hade åtagit sig att stå för värdskapet. I år var det sju körer som hade anmält sig och sångordningen gick i alfabetets tecken: PRO Fritsla, PRO Horred, Pro Kinna, PRO Seglora/Svaneholm/Viskafors, PRO Skene, PRO Torestorp/Älekulla och PRO Örby.


PRO Fritsla                                                         Foto: K Granberg


PRO Horred                                                        Foto: K Granberg


PRO Kinna                                                           Foto: K Granberg


PRO Skene                                                         Foto: K Granberg


PRO Torestorp/Älekulla                                        Foto: K Granberg


PRO Örby                                                    Foto: IngBritt Johansson

Efter fjärde kören blev det fikapaus och de som satt på den högra sidan av kyrkan skulle få fika först. Det blev att ta sig över gatan i ymnigt snöfall till Församlingshemmet. Smörgåsar, kakor, mjölk och socker stod framdukade på borden så det var bara att ta plats och hämta en kopp kaffe. Prästen i Sätila inledde andra akten med att berätta lite mer om kyrkan. Därefter höll han en kort andakt och vi sjöng två psalmer.

Nu återstod bara tre körer och tidsschemat hölls bra. Som vanligt avslutades kördagen med mäktig allsång av minst 200 personer. Till nästa år uppmanas körerna att önska nya allsånger. De vi sjöng nu, har vi nog sjungit flera gånger förut.


PRO Örby avslutade körandet med "Det sa prästen ingenting om den
där gången", som både prästen och publiken verkade uppskatta.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.