A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Göteborgsresan 27 juni

Se fler bilder under Bildarkiv

Klicka på de små bilderna så blir de större

2019-06-30 Det blev en helt perfekt resa I den härliga  sommarvärmen. Bosse från Horredstrafiken fanns på plats vid Biblioteket för att transportera ett stort gäng  med förväntansfulla pensionärer till en heldag i Göteborg. Resans  mål var att besöka Emigranternas hus, Botaniska trädgården samt en 2-timmars guidad rundtur på stan.

Första besöket gick till Emigranthuset vid Packhuskajen. Där välkomnades vi med  kaffe och  fralla.  Sedan tog  guiderna över och gav  oss en upplevelse om hur det hårda livet var på 1800-talet. Drömmen var att komma över till Amerika och kunna få gratis mark.  På ett suveränt sätt gavs  utförlig information om emigrationen till Amerika. Det var till  Emigranternas Hus   många svenskar kom  för drygt 100 år sedan för att ta sig över till  Nordamerika. Nästan 25% av  svenska befolkningen emigrerade under åren 1850-1920.  Orsaken till att så många lämnade Sverige var framförallt fattigdom.. Mycket material var samlat såsom gamla foton från avresan, tidsenliga kläder, amerikakoffertar, utrymmen med liggplatser på båten och mycket annat.        

Efter den intressanta och lärorika stunden blev det tillfälle att smälta allt vid den väntade lunchen som vi  kunde  inta i restaurang Casino Cosmopol.  Även denna ligger  i Gamla Tullhuset. Dagens lunch bestod av champinjonsoppa, sallad och fisk- eller kötträtt.

Sedan samling vid bussen där Bosse väntade och tog oss vidare till Botaniska. Trädgården har öppet året runt och  visar upp en kalender där det framgår vad som bjuds varje månad under året. Vi fick  möjlighet att vandra fritt i parken  en längre stund. Parken är indelad i många olika ”rum”, så  var och en  kunde beundra sina favoritplatser.  Trädgården visade upp en storslagen blomsterprakt. Det enorma området av rhododendronbuskar var visserligen överblommade, men parken bjöd på en omfattande grönska av träd och buskar av allehanda sorter.

 Nere i närheten av restaurangen kunde vi njuta av  de stora perennlanden med mängder av sommarblomster. Många sökte finna skugga och soffor att vila på.  Besöket avrundades med kaffe och nybakad bulle.

Sista inslaget bestod av en 2-timmars rundtur med buss på stan vilken guidades av Margareta Björkkvist. Hon visade sig vara en väl insatt person av stadens gamla anor. Vi fick följa  med på en intressant resa som  berättade om ”gamla” Göteborg.  Vi besökte  Masthuggskyrkan, som är högt belägen, där vi  hade vacker utsikt över staden.. 

Vi for genom den gamla stadsdelen Annedal, körde genom Majorna, förbi Haga,  genom centrumkärnan, samt såg de stora utgrävningarna inför Västlänken.  Turen gick vidare vid Linnéområdet, vi såg många kyrkor och skolor, samt  även förbi Feskekörkan. Det blev en liten   promenad vid  Klippan där Sjömagasinet är beläget.

Efter den omfattande rundturen var det dags att bege sig hemåt. En perfekt dagsutflykt var till ända. Mycket nöjda  pensionärer gav reseledaren och busschauffören uppskattande applåder.  Vi hade fått vara med om en dag full av inspiration och fick mersmak av vad  Göteborg har att erbjuda. Slutligen ska reseledaren Kjell-Åke Söderlöv ha en stor eloge för den välarrangerade utflykten och Horredsbussen chaufför ”Bosse  Buss” ett hjärtligt tack för han framförde oss resenärer på ett betryggande sätt.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.