A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Om Högsjö

Det gamla brukssamhället Högsjö är beläget längst västerut i Sörmland och gränsar till både Närke och Östergötland. Det är en del av Vingåkers kommun. Här bor 719 personer (30 juni 2009).

Vid infarten till Högsjö finns en skylt med texten: "Välkommen till vackra Högsjö" och det är verkligen sant. Här finns både öppna fält, skog och sjö. Det är gott om bär och svamp och mängder av dovhjortar som speciellt under vintern promenerar omkring inne i samhället. Bilförare bör vara speciellt uppmärksamma i omgivningen.

Trakten kring Högsjö har varit bebodd i många tusen år. Man har funnit stenyxor som är 3500 år gamla och tecken tyder på att här funnits människor redan för 7000 år sedan.

I början var det jordbruk som gällde men så småningom började man med järnhantering. Den första stångjärnshammaren byggdes 1637 i fallen som Nyköpingsån bildar mellan Grävsjön och Högsjön.

I början på 1800-talet började man med textilhantering. Till att börja med fanns det färgeri och hemspunnet ullgarn. Senare kom vävning och den inriktningen pågår fortfarande även om materialet och tillämpningarna skiftat.

Högsjö är en typisk bruksort där bruket tagit hand om sitt folk och skött det mesta av servicen. En fabrik är fortfarande i drift även om de numera bytt ägare. Voith Fabrics mitt inne i Högsjö är tyskägd.

Detta är fortfarande en levande bruksort med många vackra gamla byggnader. Här finns livsmedelsaffär, en pizzeria och ett värdshus. Skola för åk 1-6, fritidshem och dagis finns också liksom 2 idrottsplatser och elljusspår. 

Bruksandan finns fortfarande kvar. Här tar vi hand om varandra. 

 

Voith fabriken

Voith fabriken i Högsjö tillverkar industritextilier för cellulosa- och pappersindustrin.

Byggnaden har byggts om och till efter verksamhetens behov. Det mest typiska är Vakttornet (byggt 1909) som haft en central roll i samhället.

 Kapellet

Högsjö Gårdskapell byggdes 1781-84. Här kan man hålla bröllop eller barndop under sommaren. Här ordnas också sommarkonserter.

 

Fatburen

Fataburen vid Högsjö gård - Sörmlands landskapshus. En av få bevarade i landet. Den finns dokumenterat redan på 1600-talet men byggåret är okänt. Den renoverades senast 2009.

 

Herrgårdsallén

Högsjö är vackert i alla väder. Herrgårdsallen i dimma.

Här finns många stora gamla träd av många olika slag.

 

Coop Högsjö

Så här blå kan himlen vara i Högsjö.

Coop Nära firade 100 år sommaren 2009.

 

Kulturdagen

På Kulturdagen är det uppträdande på Kvarnängsparkens utomhusscen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.