A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Landskapsresa till Värmland 24-26/6 2019

Frödings hem Alster

2019-06-30 Måndagen den 24 juni stod 14 förväntansfulla PRO-are från Flen och väntade på bussen som skulle ta oss till Värmland. I bussen fanns PRO-are från Trosa, Vagnhärad, Gnesta och Stjärnhov, totalt 28 personer. Första stopp var utanför Vingåker där vi fick bussfika.

Vi for sedan vidare till Karlskoga där målet var gården Björkeborn och Nobelmuséet. En mycket kunnig och bra guide mötte oss och berättade om Alfred Nobel och hans liv på ett trevligt och informativt sätt. Guiden gestaltade Nobels medarbetare Ragnar Sohlman. Ett besök på Nobels laboratorium ingick även.

Nästa mål var Karlstad med Sandgrund och Lars Lerins konstmuseum. Även här hade vi en kunnig guide som berättade om Lerins liv och hans konst. En mycket omfattande produktion är det minsta man kan säga. Efter det var det dags att checka in på hotellet som visade sig vara mycket fräscht och bra.


Dag 2 var det dags att träffa Värmlandsguiden Yvonne och resa väster ut till Klässbols linneväveri. Oj så mycket fint man kan göra i en vävstol. Arvika med Gates gästgiveri bjöd på en god lunch. Nästa mål var Rottneros ( Ekeby i Gösta Berlings saga) med den fantastiska blomsterparken som tilltalade om inte alla så de flesta. En rundvandring gav en mängd blomupplevelser. Skulpturer fanns det även gott om. När Rottneros var avklarat var Mårbacka nästa stopp på resan. Här fick vi en lokalguide som berättade om Selma lagerlövs liv och författarskap. Fulla av intryck gick resa åter till Karlstad och hotellet.

Dag 3 startade dagen med en resa upp genom Klarälvsdalen till Tage Erlanders Ransäter. Intressant och givande även här av en kunnig guide. Han kunde även dra riktiga värmlandshistorier Han berättade om Tage Erlanders liv från vaggan till graven som vi även besökte.  Sista besöket i Värmland på resan var på Alsters Herrgård där Gustaf Fröding föddes. Guiden berättade om Frödings liv och leverne samt förstås hans diktning. Efter lunch på herrgården som är vackert belägen vid Vänern startade resan åter mot Sörmland med ett litet stopp vid Sköllersta och de som så ville kunde inhandla lite korv.


Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig och innehållsrik resa.
/Hjördis vid pennan och Monas vid kameran

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.