A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Kul-tur resa 6

Sösdala järnvägsstation Sösdala järnvägsstation

Dagens resa gick än en gång till Hässleholms kommun för att . . . . . .

2019-07-27 Kul-tur och retur ”Ut i det blå” med Skånetrafikens Jojo-Sommarkort, PRO-Västre Jär och Annmargrete. Resa 6 av 6.

En härlig lördagsmorgon med sol, värme och fläktande vindar samlades femtiotre resglada pensionärer på Trelleborgs Centralstation. Gissningarna om resmålet var enhetligt, men det var fel! Vi skulle inte till Båstads hantverksmässa!!

Dagens resa gick än en gång till Hässleholms kommun för att denna gång besöka  Garnisonen och Hässleholms Modelljärnväg.

Vi bordade Pågatågets främre del som snabbt tog oss till Malmö Central där vi fick invänta Öresundståget med destination Karlskrona via Hässleholm. Men, men…. Där blev det smolk i glädjebägaren eftersom tåget bara bestod av ett set vagnar och det var vi alldeles för många till. En del vänliga ungdomar reste sig och lämnade plats till de äldre, men många fick ändå stå hela vägen till Hässleholm.

Väl framme kunde vi sedan ta det lugnt med promenaden till busstationen. Skånetrafiken hade lovat en ersättningsbuss till Garnisonen och den körde också fram då ordinarie buss gav sig iväg. Äntligen fick alla sittplatser! Lugnt och fint körde busschauffören oss till Garnisonens hållplats. Vi promenerade sedan ca 200 meter i bussens körriktning för att komma fram till huset med den stora modelljärnvägs anläggningen. Där blev vi väl mottagna av föreningens representanter. Två entréer som kunde ta emot inträdesavgiften beroende på vilket betalningssätt som valdes, erbjöds oss. Så det gick smidigt att ta sig in till anläggningen.
Ersättningsbuss

Hässleholms Modelljärnvägsförening bildades 2004 med målsättning att bygga en modell av järnvägen i Hässleholms kommun. År 2013 flyttades anläggningen till de nya lokalerna på Garnisonen och den invigdes i november 2014 och sammanföll med jubileumsåret för Hässleholm 100 år som stad.

I långsam takt kunde vi gå runt och följa spårplanen som tog oss från Hässleholms personbangård till Tormestorp, Sandåkra, Sösdala, Finja, Västra Torup, Tyringe, Vankiva och Hässleholms godsbangård för att sedan komma dit där orterna Attarp, Ignaberga och Vinslöv är under uppbyggnad. Många roliga och intressanta detaljer lade vi märke till. Höet som sattes upp i hässjor, rallaren som svetsade vid spåret, familjen som hade stor trädgårdsfest, folk som var ute och promenerade, badstranden med solbadare och kärlekskranka, elektrikern som fick en elstöt så att han ramlade baklänges, brandkårens utryckning till en eldsvåda, poliser som hittat en man i gräset, bonden som mjölkade kon och kalvarna som hoppade om kring samt de pyttesmå hönsen som pickade på marken. Ja, listan kan bli oändlig på allt som vi lade märke till i denna fantastiska uppbyggda samhällsvärld.
Cyklister och badgäster

Uppe på ett podie finns en ”Körcentral”. Styrningen av lok och växlar sker digitalt med DCC-systemet. Alla tågrörelser styrs helt av flera datorer. Det finns 600 blocksträckor kopplade till datorsystemet. Allt är byggt i skala 1:87 (H0) och anläggningen är på cirka 700 kvadratmeter.

När vi tittat oss mätta på allt detta fantastiska som erbjöds, då kunde vi ta en sväng till det stora caféet där flitiga damer brett goda smörgåsar och bakat smarriga kanelsnäckor samt lagat gott kaffe. Allt till ett humant pris! Där kunde vi sitta och prata om vad vi sett och lagt märke till under vandringen.

Helt plötsligt kom Agneta och Anna för att överlämna ett kuvert och tacka guiden för sommarens sex lyckade resor. Att bli uppskattad för allt arbete värmer ett hjärta väldigt mycket och guiden blev mycket glad för uppvaktningen.

Efter fikapausen kunde de som ville ta en runda till genom anläggningen för att kanske upptäcka ännu mer som inte setts vid första anblicken. Vänliga tågentusiaster berättade om det vi tittade på och de var glada för att vi hade hittat dit till dem.

Det var sedan upp till var och en när de ville gå tillbaka till busshållplatsen för att åka in till Hässleholm. En del passade på att äta lunch där och andra åkte iväg till annan ort för att äta. Men, alla hade något gemensamt. De var jätteglada för ännu ett lyckat äventyr.
”Ut i det blå”.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.