A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Pappersbruksvandring 2019-11-22

Hela gänget samlat framför dagens vandringsmål, Pappersbruket i Klippan. Hela gänget samlat framför dagens vandringsmål, Pappersbruket i Klippan.

Klippans finpappersbruk (numera Svenska Pappersbruket AB) är bygdens (och ett av Sveriges) äldsta företag, grundat 1573.

2019-11-22 Drygt 20 medlemmar i PRO Klippan genomförde den 22 november en historievandring med Klippans äldsta och mest kända företag i fokus. Bruket har, med stöd av regionala myndigheter och ideella krafter, skapat en historiepromenad runt företaget och dess nuvarande fabrik och omgivande bostäder, skola, ladugård, park m.m.

De nio stationerna runt Pappersbruket med texter ger en fin inblick i hur ett företag kunde ge en så stark prägel på bygden som Pappersbruket gjort. Att Pappersbruket fortfarande är ett framgångsrikt företag, om än i mindre skala än under storhetstiden, är glädjande för dagens Klippanbor.

Vandringen inleddes med ett föredrag i PRO-lokalen av Klippanprofilen Torsten Hannrup, som forskat i bygdens historia, bl.a. om Pappersbrukets men också om mycket mer som berör oss alla med kopplingar till den här delen av Skåne.

En sådan här vandring ger mersmak. Tack Torsten Hannrup för en intressant introduktion och guidning! Vi ser fram emot fortsatta vandringar i Klippanbygden. Dagens vandring avslutades med gemensam lunch på Restaurang Senioren i Klippan. /Text: Stig Ålund.

Länk till dokumentet "Kulturpromenad runt Klippans Pappersbruk". (pdf-fil)

Torsten Hannrup berättade om bygdens historia runt nuvarande Pappersbruket.

Nio informationstavlor finns i området, här är gruppen framför stenen som står vid Bruksskolan.

På väg till nästa informationstavla.

Informationstavla Nr 1, Kraftstaionen och bron över Rönne å.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.