A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

En tur i Piratens fotspår runt Österlen.

Efter avslutad bokcirkel om Fritiof Nilsson Piraten, bestämde vi oss för att avsluta cirkeln med att besöka bland annat Piratenmusset i Vollsjö. Fritiof Nilsson Piraten på Kivik.

Efter avslutad bokcirkel om Fritiof Nilsson Piraten, bestämde vi oss för att besöka bland annat Piratenmuseet i Vollsjö.

2018-06-28 Den 26 juni, tidigt en vacker sommarmorgon gav vi oss iväg med kaffekorg och siktet mot Ravlunda.

Första stoppet var vid Brösarps backar på Österlen. Här blev det förmiddagsfika i den underbara naturen.
Förmiddagsfika vid Brösarps backar

Färden gick vidare mot Ravlunda Kyrkogård, där Piraten vilar under en gravsten, utan vare sig namn eller födelsedatum, men med följande fyndiga citat:

 “Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972.”

Piratens gravsten

Här ligger även Olle Adolphson begravd.

Olle Adolphsons gravplats.

Vi fick också möjlighet att gå in i kyrkan, en liten trevlig kyrka.

Ravlunda kyrka

Sedan åkte vi vidare på små krokiga vägar till Kivik, där vi möttes på Piratens väg av en karg man med basker på huvudet, glimten i ögat, käpp i vänsterhanden och cigarrcigarett i högerhanden. (Bak om honom stod en litetn figur - kanske Bombi Bitt) I backgrunden i korsningen Piratens gata / Toras Backe låg huset som Tora och Piraten hade bott i, och där Tora hade sin tandläkarmottagning.

Statyn på Piraten på Kivik

Här får Piraten en klapp på axeln utav Monica.

Här är huset som Tora och Piraten bodde i.

Nu började vi bli hungriga så vi bestämde oss för att åka mot Sjöbo Gästis för att äta lunch. Det blev dagens med stekt fläsk med löksås, mycket gott.

Sjöbo Gästis

Nu hade vi fått nya krafter och fortsatte till Piratenmuseet i den gamla banvaktsstuga i Vollsjö.

Piratenmuseet i Vollsjö

En utställning där väggarna var klädda med otaliga bilder från Piratens familj och om hans liv.

Piratens familj.

Bilder på Vollsjö Station och Pumphus

En mycket trevlig film visades också där man kunde följa hans liv, mycket som vi kände igen från cirkeln.

Piraten med katten Skorpan.

Bombi Bitt

I parken kan man slå sig ned bredvid Piraten, på en bänk som är en del utav skulpturgruppen “Saga väves på sanningens varp”, där man hittar Bombi Bitt, Eli och katten Skorpan.

Vi letade även upp pumphuset.

Vem var då Piraten.

Fritiof Nilsson Piraten, född i Vollsjö 1895 som ende pojke bland sex systrar, var mästare på att berätta historier. Regler och ordning verkar inte ha passat hans livsstil, och han blev inte kvar länge på varken Katedralskolan i Lund eller läroverket i Ystad. En tur till sjöss under vintern 1912 med destination till Medelhavet räckte långt för att samla dråpliga skeppshistorier och underhålla kamraterna vid festliga middagar. Därav kommer sannolikt smeknamnet Piraten. Hårt slit ute på havet var dock inte lika kul som att dikta rövarhistorier, och sjömanskarriären blev kortvarig.

Fritiof tog studenten som privatist i Kristianstad en termin före sina tidigare kamrater, och sedan examen i juridik i Lund.

Han öppnade advokatbyrå i Tranås 1921, en duktig advokat, vilket gav en bra inkomst att leva på genom att försvara småkriminella Tranåsare, och han var också en glad sällskapsmänniska.

Han började samla material och gjorde många små anteckninga på små papperslappar, som tack vare hans sekreterares flitiga renskrivningar blev hans första bok, “Bombi Bitt och jag”, som gavs ut 1932. Vid utgivningen slutatde han som advokat och ägnade sig åt att skriva på heltid.

Hans böcker blev till filmer som startade flera av våra mest kända skådespelares karriärer.

Men redan som 16-åring blev han publicerad genom en tävling i veckomagasinet Brokiga Blad. Den hette “Vardagsbild” och tilldelades tredje pris (en ångmaskin), där han konkurrerade ut en annan mycket känd blivande författare Vilhelm Moberg.

 

Detta är historien om “Advokaten som blev författare, Piraten som blev legend......

Eftermiddagskaffe.

En mycket trevlig dag, avslutades med eftermiddagskaffe i Harlösa smedja.

Text/Bild: Inga Svensson

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.