A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Bildarkiv

Ryttmästarbostället


Ryttmästarbostället invigdes i september 1995 av Kung Carl XVI Gustaf. Ryttmästarbostaden är en rekonstruktion efter Erik Dahlbergs ritningar från 1687.  Dahlberg ritade officersboställena så, att man fick större och präktigare hus ju högre grad man hade som officer. Det här ryttmästarbostället har fyra rum, kök och farstu. 

 


...men på vägen ner blev det först en fikarast i Lyrestads gästhamn.


Så kom vi fram till Ryttmästarbostället

 


Husartorpet - Kungliga Lifregementets Husartorp nr 49. Torpet visar hur den indelte soldaten bodde åren 1833-1901


Vår Ryttmästare, Bernhard Englund, mötte upp framför Ryttartorpet. När torpen sattes upp, på Carl XII tid, erhöll ryttaren ett halvt tunnland åker att odla. Till torpet hörde också en loge och en ladugård vilka också fanns att titta på. Vi fick mycket intressant information av hur det kunde vara på den tiden.

Så kom vi fram till Ryttmästarens bostad som vaktades av Karl XII med de 2,2 ton tunga kanonerna från 1600-talsskeppet Riksäpplet.

 


Älgen och Ryttmästaren välkomnade oss in i bostaden.

Där vi fick åtnjuta en jättegod lunch i Gäststugan
 
 
 

Sedan fortsatte rundvandringen som var en fantastisk upplevelse med överraskande lösningar till inträde i flera rum och otroligt mycket intressant och humoristisk information


Ryttmästaren sitter vid pulpeten. Översten, med adjutant, är på besök Bilden visar krigsutbrottet 1700.


Sovkammaren


Bakom kungen döljer sig en ingång till nästa rum


Interiör från en officersmäss


Karl XII skrivbord. Tillverkat i valnöt, ek och svärtat trä, med nyckelskyltar av förgylld mässing i form av korslagda C och palmkvistar under kunglig krona. Det är daterat i mars 1693 och därefter levererat till hovet den 24 mars. Prinsen var inte 11 år fyllda när han fick skrivbordet.


Gustav III lekvagn. Tillverkad omkring 1750.

 


Bibel från Gustav Vasas tid. Daterad 1541.


En daler från 1644. Om jag inte minns helt fel så var vikten 14 kg och storleken ca 60x30 cm 


Vår ryttmästares privatbostad är ett gammalt Husartorp från 1912 som Bernhard Englund köpte 1975 och moderniserade. I tillbyggnaden står ännu "husartorpet" med bland annat sin öppna spis.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.