A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Resor/Studier

Hönsalottas luffarmuséum

Hönsa Lotta & Snacke Per Hönsa Lotta & Snacke Per välkomnar oss luffarmuséet

Vad hände hos Hönsa Lotta

Rapport från PRO: endagsresa  den 16 september 2013.

Hönsa Lotta

Det var en tapper  skara på 16 personer som träffades på parkeringen  vid Torsås Kyrka

 för att med egna bilar köra till Hönsalottas Luffarmuseum vid Boda Glasbruk. Luffartjack och unikt glasmuseum, var vad Söderåkra Bergkvara PRO fick uppleva på  den årliga endagarsutflyckt .

 Vid ankomsten står Snacke-Per (Göran Johansson) och hälsar  vår lilla grupp välkommen.

Göran Johansson  berättar, att i år finns en nyhet, en unik glassamling från glasbruken

I Småland,  Alla luffaralster och tavlor är tillverkade av luffare, och alla tavlor och Trådtjack som finns i museet är original.

 Göran Johansson berättar att glaset kom c:a 2500 år före Kristus och är en blandning

av sand och ved som på kvällen lades i en brasa och som på morgonen hade genomskinliga klumpar och detta var början till Glas. Kunskapen och det första glasbruket kom till Småland och  anlades i Trestenhult, Kronobergs län  1621. Det allra första glasbruket kom 1555 till Sverige under Gustav Vasas tid. Starten började med  järnbruk som utvecklades till Glasbruk.

I museet finns i dag konstglas och bruksföremål, av olika slag, många är unika, en Blomvas från Åfors som var till en DKV. En brudkrona från Flygsfors glasbruk, Skruvs glasbruk tillverkade en ”sockerpulla” som barnen kunde ha godis i.

Efter en härlig ”Luffarlunch” av kroppkakor, isterband, fläsk etc. var det dags för ”Snacke-Per”(Göran Johansson)  att berätta om Luffarepoken med varm Luffarhumor, som varade under tiden 1885-1957. Under denna tid fanns det cirka 200.000 luffare varvid cirka 1500-2000 var kvinnor, under tiden som Snacke-Per berättar, kommer virrpannan Hönsalotta  och ställer till jämmer och elände

Lottköpare               Snacke Per

Många av luffarna tvangs ut på vägarna för lösdriveri. 1885 kom en lag om lösdriveri och som varade fram till 1981 då  den togs bort. Luffarslöjden eller” trådtjak”, och själva ordet”Tjack” kommer från romani och betyder : att sälja-försäljning.

För en vandrande luffare var detta ett sätt att överleva. De kunde tjäna en peng, eller få övernatta och det första trådtjack de lärde sig tillverka, var vispen. Den siste kände luffaren var Sten Persson från Skåne som avled 23 december 2008, 101 år gammal.

Resan går vidare till hemligt mål som var Ljungby Hembygdsförening i det gamla Kommunalhuset

I  Ljungbyholm. Här kände många av deltagarna igen sig, från  gamla skoltider i slutet av 40-talet.

 Ordföranden Lisbeth Svensson välkomnade och berättade att  Hembygdsföreningen bildades 1938,  erhöll som gåva från Kyrkan det gamla Sockenmagasinet 1941,detta har under åren varit museum, Byggnaden som är från 1700- talet består av 50-60 cm tjocka ekväggar, Kommunalhuset användes fram till  1980-talet som skola,  Föreningen fick efter hårda förhandlingar efter ett bud på en krona, äntligen köpa byggnaden för en hyra av 500:-/ år. Arbetetet i föreningen är att skapa miljöer från

från olika platser i Ljungbyholm,  Ett förslag är Kölby gård, som en gång var att ”Dricka brunn”, och den gamla brunne finns kvar vid Kölby vattenverk på gamla genomfarten.

Föreningens medlemmar har gjort ett stort  arbete med att rusta upp byggnaden, och betalt

Ca:. 400.00 kronor, + eget arbete. Efter en välbehövlig fika med mackor var det dags att återvända

Hem som går över Kölby Gårds ägor där två liknade byggnader som Sockenmagasinet  finns, förbi Råby mejeri som rustats upp till besöksvänlig standard.

 

Ove Lindh

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.