A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Lokalnyheter och Länet

Krafttag krävs för att möta våg av äldre i vården.

Både äldreomsorg och sjukvård är anpassad efter 30-talisterna - en historiskt liten kull. Om tio år är det 40-talisterna som ska in på boenden och får vård, och de är dubbelt så många.

Från Barometern 2017-08-22, sid. 4.

Kalmar. Internationella pensionärsdagen har firats sedan 1991 och på måndagen uppmärksammades dagen med paneldiskussion där historikern Gunnar Wetterberg, PRO:s ordförande Christina Tallberg och LO:s tidigare ordförande Wanja Lundby-Wedin deltog. Kalmarsalens glasveranda var välfylld med åhörare, och Gunnar Wetterberg inledde med att berätta om pensionärsläget över tid.

– Egentligen är det inte pensionerna som är det stora problemet. Men om äldreomsorg och sjukvård inte räcker till för dem som behöver det så blir det bekymmer. Störst behov av sjukvård infaller vid 80 år. För 80 år sedan föddes 30-talisterna och de utgör kullen som är den djupaste svackan historiskt i födelseantal. Hela systemet är anpassat efter det. Om 10–15 år kommer 40-talisterna och de är dubbelt så många, säger Gunnar Wetterberg.

Han tror inte att det alls är någon bra idé att låta kommuner och landsting stå för kostnaden när äldreomsorgen måste rustas upp. Att höja kommunalskatten är ingen framkomlig väg eftersom höjningen skulle bli så stor att det blir en grogrund för skattesmitning, menar Wetterberg och föreslår en statlig finansiering. Att få den stora gruppen flyktingar som kom 2015 och 2016 i arbete är en annan nödvändighet för att äldrevården ska fungera i framtiden.
– Det är en av de viktigaste samhällsuppgifterna. Jag tror att det bästa man kan göra är att ta sig an en nyanländ. Det skulle PRO också kunna göra. Man gör sig själv en tjänst, säger Gunnar Wetterberg.

  Christina Tallberg talade mycket om hur pensionssystemet slår mot ensamstående kvinnor. Ojämlikheter mellan kvinnor och män blir extremt tydliga i pensionskuvertet.
– Vi har en stor och växande grupp kvinnor som lever under EU:s fattigdomsgräns. Det skiljer 6 000 kronor mellan kvinnor och män. Det går hyfsat bra om man lever tillsammans, men för ensamstående uppstår en väldigt besvärlig situation. Det är snabbt åtgärdat – höj bostadsbidraget från dagens 5 000 kronor till minst 7 000 kronor, säger Christina Tallberg.

Anledningen till skillnaden är att många av dagens kvinnliga pensionärer, runt 40 procent av dem, har arbetat deltid, varit hemma länge med barnen eller haft ett låglönejobb. En grupp har tvingats gå i pension i förtid på grund av förslitningsskador.

  Wanja Lundby-Wedin använde sitt anförande till att slå ett slag för engagemang i kyrkovalet. Hon är själv kyrkopolitiker och menar att det är av yttersta vikt att socialdemokratiska ideal som allas lika värde, en kyrka för alla och eliminering av kvinnoprästmotstånd, genomsyrar organisationen.
– Det finns en stor risk att SD och Frimodig kyrka flyttar fram sina positioner. Gå och rösta i september, manar hon.

Den påföljande paneldiskussionen handlade mycket om ekonomi. Är det bättre eller sämre för pensionärerna nu jämfört med tidigare? Gunnar Wetterberg menar att det gått upp och ner genom decennierna, samma sak med statusen.
– Fram till 1946 fick fattiga pensionärer bo på fattighuset och kommandoran var en realitet. Det är ju inte klokt, säger han.

Samtliga debattörer är kritiska till PPM-fonderna i dagens pensionssystem där det går att välja mellan 800 fonder att placera pengarna i. De skulle hellre se en gemensam fond av något slag.
– Det är inte rimligt att staten organiserar ett pensionslotteri. Bygg upp en kollektiv fond i stället som kan stärka systemet, säger Gunnar Wetterberg.
– Vi är emot PPM. Det är förfärligt med fonder som har gått i konkurs. Hur ska vanliga människor kunna välja rätt mellan 800 fonder. Det är vansinne, säger Christina Tallberg.
Riksdagens pensionärsgrupp har svårt att hitta en ny modell som alla kan skriva under på – men det borde kunna lösas, menar debattörerna.

En stridsfråga för PRO är att pensionärer beskattas högre än löntagare och frågan engagerar.
– Vi har jobbat hårt för att få bort den här orättvisa skatten, säger Christer Svensson, PRO Lindsdal, som kommit för att lyssna.

TEXT
Emma Arenius
emma.arenius @barometern.se
0480-592 90

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.