A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Polischef Thomas Lönnqvist informerade PRO Köpingsvik

PRO Köpingsvik. Polischef Thomas Lönnqvist.

Månadsmötet i november för PRO Köpingsvik ägnades åt information om brott mot äldre som tyvärr blivit allt vanligare även på landsbygden. Goda råd och tips på vad man bör tänka på för att skydda sig så långt som möjligt. Polis Thomas Lönnqvist välkomnades liksom dagens musiker bröderna Ebbe och Wäinö Björklund.

2015-11-16 Polischefen på Öland fick inleda dagens program med sin information och sina goda råd. Brott mot äldre har ökat med 40 %, trots att inte alla brott anmäls till polisen. Många lever i tron att det inte lönar sig att anmäla, men den verkliga brottsligheten kommer inte fram, om brott inte anmäles. Vi får kanske inte det polisskydd som verkligen behövs, så därför uppmanades vi att göra anmälan, men visst vet vi att en del brott läggs ned också.

På Öland har vi 7 poliser i yttre tjänst, och öppettider på polisstationen i Borgholm är måndagar hela dagen och torsdagar på eftermiddag. De brott som ökar i dagsläget är bedrägerier som blir allt fräckare. Många äldre drabbas av engelsktalande telefonförsäljare. De sitter i Indien eller Pakistan och därifrån ringes 50-talet abonnentnummer upp samtidigt. Här finns alltså förklaringen på att då man svarar finns ingen i luren. Ring aldrig upp detta nr som ev syns i displayen som alltså har ett utlandsnummer och drabbar då din teleräkning! Viktigt är att inte svara ”Ja” då man får frågan om det är t ex Greta Svensson. Då har man troligen tackat ja till att köpa en vara eller bytt teleoperatör!! Det kommer ett brev med posten som bekräftar ”köpet” och mycket snart kommer en faktura. Då är det viktigt att bestrida denna. Man skriver direkt på fakturan: Ej beställt! Skall ej betalas! Bestrides! Skriv gärna med rödpenna så det blir synligt och tag kopia som bevis för bestridandet. Den som blir utsatt för hot om t ex kronofogden skall polisanmäla och få datumstämpel. Det finns företag som har egna inkassoföretag som de hotar med för att skrämma ”kunder”.

Att tänka på. Tacka nej till telefonförsäljare och lägg på luren! Förvara inte uppgifter om kod till bankkort i plånboken! Lämna aldrig ut bankkontonummer! Att man vunnit pengar är ett vanligt budskap!!! Sänd aldrig ett bankkontonummer med e-post! Banker ringer aldrig om kontonr! Var mycket aktsam om legitimationshandlingar! Var aktsam om papper där personuppgifter finns; lägg dem inte i pappersinsamlingen! Tag inte emot e-post med okänd avsändare; det kan vara en trojan som kan bli förödande! Tveka aldrig att ringa 112 vid hot mot dig, anhörig eller granne. Anmäl alltid brott till polisen. Detta var några av de viktigaste punkterna som Polis Thomas Lönnqvist informerade oss om.

Om man ringer 112. Då kommer man till en sambandscentral i Malmö och man ställs inför en mängd val: Begär att få komma till växeltelefonist, detta är snabbaste vägen om det är brådskande.

Ficktjuvar. Vi närmar oss julhandeln och i trängsel är ficktjuvarna i sitt esse. De samarbetar två och två. Den ena tar plånboken och räcker över den till medhjälparen som snabbt försvinner. Om någon frågar efter vägen eller annan info, så finns en medhjälpare som utför brottet….

I bostaden. Att inte släppa in någon som inte kan legitimera sig. ”Uniformerade” vill kolla din medicin. Någon skall se till att brandsläckaren fungerar;  fantasifulla uppgifter som dessa personer gör och som sedan sedan visar sig vara bedragare. Pengar och smycken har stulits. Att ha sin dörr låst; en tjuv känner på dörren och tar vad som är av värde, ingen har hört. Förvara plånbok och handväska svåråtkomligt. Sedan vi tackat vår Polischef Thomas Lönnqvist för en diger lista med goda råd fortsatte vårt möte med de sedvanliga förhandlingarna, och därefter bjöd Köpingsviksgruppen på dagens förtäring som var smörgåstårta och en läckerbit till kaffet sedan vi fått lyssna på bröderna Björklunds musikprogram som blev mycket uppskattat.

Nu går tiden fort och nästa gång vi ses är det julbord på Morells i Löttorp. Annons kommer.

Ingrid Rosenkvist 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.