A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Arkiv

Hemliga resan 2014

Ostkaka, Kvarntillverkning och museijärnväg

Det var många glada miner, tissel och tassel och många undrade vart går årets resa.

Vi reste som vanligt från biblioteket i Huskvarna och med fullastad buss och en bil styrde vi ut mot Tenhult vidare mot Nässjö, där tog vi en sväng ner mot järnvägsstationen för att titta på tåg.

Sedan fortsatte resa mot Bodafors och efter en stund var vi framme i Sävsjö. En liten rundtur i Sävsjö blev det och när vi passerade Boda Borg  blev vi erbjudna att få leka lite, men det var ingen som ville leka. Så bussen fortsatte en liten bit utanför Sävsjö där första stoppet blev i Komstad.

På resan ner hade vi som vanligt lite tipsfrågor som Ingrid hade satt ihop, de handlade om Sverige denna gång, bara för att vi inte skulle kunna lista ut vart vi skulle. Läs här

Komstad kvarn här fick vi förmiddagskaffe med varm ostkaka, sylt och grädde. Komstad är en gammal tingsplats och här har funnits Gästgiveri sedan 1600-talet. Av Anna-Karin och Olof Rostedt som förestår Komstad fick vi en mycket bra guidning av området. Detta är en mycket sevärd plats.

Vill veta mera så finns här en länk www.komstadkvarn.se
Efter detta småvägar upp mot Vrigstad där vi skulle få lunch, alla trodde då att det skulle bli på värdshuset men vi fick lunch på IM gården (Vrigstads gamla prästgård) och vad passar bäst när man är ute och åker, slottstekt med potatis och grönt. Här fick vi även information om vad Individuell människohjälp sysslar med och står för. IM i Vrigstad hade startar upp strax efter andra världskriget. Vill du läsa mer om IM klicka här

Efter en mycket god lunch så fortsatte vi med bussen ner mot Växjö. Förbi Gamla Hjelmsryd, och i Lammhult tog bussen av till höger mot Möcklehult och framme i Ohs fick vi åka museijärnväg med ånglok. Vi fick åka 5 km upp i en naturskön skog till Gimarp och där vände ångloket och tog oss ner tillbaka till Ohs igen. Detta var ett mycket uppskattat inslag. Ångloket var ett Brigadlok från 1917 och vagnarna vi åkte i var ombyggda godsvagnar.
Vill du läsa mer om Ohs museijärnväg, klicka här 

Eftermiddagsfika på Järnvägscafét och ett besök på deras Bruksmuseum hann vi även med innan resa gick hem mot Huskvarna via gamla Riksettan.

Text och foto: av Ingrid Andersson

 
Förmiddagsfika i Komstad  
Guide Olof Rostedt  
Guide Olof Rostedt i komstad  
Musie järnväg i Ohs
 
Här anländer vi till Ohs järnväg  

 

 

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.