A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Medlemsträff 19 jan 2019

Östersund Östersund

Referat från Körfältets medlemsträff 19 januari 2019 på Mötesplats Reveljen

2019-01-20 Denna gång blev PRO Körfältets  medlemsträff  lite annorlunda. Träffen började med att Gunilla Nilsson-Edler höll en inspirerande och lärorik historielektion om hur Jamtland och Östersund utvecklats från 1300-talet och fram till idag. Staden har utvecklats från en by vid sundet till dagens Östersund. Detta har skett med hjälp av många duktiga och driftiga kvinnor och män. Vi fick bland annat veta att handeln har varit av stor betydelse genom tiderna. Detta skedde genom många forbonderesor till bl.a. Trondheim med skinn. Salt, siden och kaffe tillbaka till Jämtland.

Kvinnorna förde en ständigt pågående kamp mot fattigdom och dryckenskap samt att det var viktigt för barnen att de skulle lära sig läsa, skriva och räkna.

Med järnvägen kom turism och nymodigheter från storstaden till Östersund. Järnvägshotell, affärer för utrustning till fjällresor och därtill tillhörande souvenirer startades.

Ett stort tack till Gunilla för denna givande historielektion om vår lilla stad. Sedan smakade det gott med kaffe och smörgås som serverades av dagens arbetsgrupp. Därefter tog Astrid Eriksson vår studieorganisatör tillfället i akt och berättade om vilka cirklar och aktiviteter som är aktuella under våren. Närmare upplysningar finns på PRO Körfältets hemsida eller Astrid Eriksson.

Eftermiddagen avslutades med dragning av dagens lotteri. Ordföranden tackade sedan för idag och hälsade välkommen till årsmötet den 23 februari.

 

B.D

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.