A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Äldres hälsa

Den sista onsdagen i januari samlades drygt 100 medlemmar i EFS:s kyrkolokal för att lyssna på Mats Mäki, specialistläkare i allmän medicin, som skulle samtala kring ämnet hälsa. Men det blev lite mer en diskussion kring hälsofrågor.

2019-04-01 PRO Leva livet den 30 januari 2019 

Trivselmötet började med, att Marianne Stålberg hälsade alla välkomna och då särskilt alla nya medlemmar, som just denna dag var ganska många.

Mats Mäki har tjänstgjort i 21 år i Åre kommun men är sen ett par veckor anställd i Östersund som ledningsansvarig för primärvården. Är också mobil läkare på halvtid. 

En mobil läkare underlättar kontakten med sjukvården för de äldre. Förutom telefonkontakt görs hembesök vid behov. Enda kravet är, att patienten har fyllt 70 år och bor hemma i privat boende.

Vi kan själva påverka en hel del av vårt välbefinnande genom att vara aktiva så gott det går. Kan du t.ex. inte ta promenader så sparka med benen, rör på armarna. Gör det du kan. Allt är bättre än inget.

Dagny 106 år, togs upp som exempel. Var aktiv i både kropp och knopp. Var positiv, ha tillit, ta kontakt.

Mats Mäki nämner en kvinna från Kiruna, som fyllt 100 år, och man undrar, hur det kommer sig, att hon hade blivit så gammal.”Jo, när jag ska sätta mig, så gör jag det 10 gånger. Samma sak när jag ska resa mig. Då reser jag mig 10 gånger”.

Vi blev uppmanade att göra ”En Kiruna” här och nu! Och alla reste sig och lydde uppmaningen efter bästa förmåga under allmänt sorl.

Om 10 år kommer Sverige ha 50 % fler personer, som är 80 år eller äldre än vad vi har idag. Då står vi inför en stor utmaning, eftersom det kommer att behövas betydligt fler läkare och annan vårdpersonal, om vi ska bibehålla den vård, vi har idag.

Fem av sex läkare jobbar på sjukhus. Om en av dem går över till primärvården, så skulle den fördubblas, vilket skulle göra en enorm skillnad.

Många behandlas för högt blodtryck. Men något man bör tänka på är, att det inte heller får bli för lågt. Känner man yrsel, när man reser sig, så måste det kollas upp. Resultatet kan tyvärr annars bli en fallolycka.

Vid  sömnsvårigheter -  vänd  dig till din hälsocental och be om broschyren ”Sömnskola”.

Mycket som har med sjukvården att göra är som bekant politik.Tyvärr har Jämtland för liten skattekraft, vilket spiller över på vården.

Sju elever från Jämtlands gymnasiums esteter spelade och sjöng svenska melodier, som hade några år på nacken. Och det gjorde de med den äran. De fick oss till och med att både klappa med och fylla i med sång.  Melodierna var ”O, vilken härlig da´”, ”Sakta går vi genom stan”, ”Pop opp i pop”, ”Lyckliga gatan”, ”Ta mig till havet” och ”Somliga går med trasiga skor”. Som avslutning sjöng de ”Leva livet” med hänvisning till vårt namn på PRO, vilket uppskattades stort.

Träffen avslutades med lite information och trevlig samvaro över en kopp kaffe med tilltugg.

 

Text och foto: Kerstin Andersson

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.