A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Sommarresa

Resa till Höga kusten. En del av resedeltagarna samlade vid Villa Fraxinus.

Många stopp på resa till Höga Kusten.

2019-07-11 29 medlemmar i Kälarne/Sörbygdens PRO har varit på sin traditionella sommarresa.

Den här gången styrdes kosan ut mot kusten. Tidigt på morgonen startade bussen med den eminente chauffören Karl-Ove Söderberg vid ratten. Första stoppet blev utanför Sollefteå där kaffe och smörgåsar intogs.

Resan fortsatte därefter till MANNAMINNE i Nordingrå. Detta ständigt växande fantastiska allkonstverk som nu har bl.a. 50 hus från när och fjärran, konst, spårvagnar, stridsflygplan, mammut, den fantastiskt vackra stavkyrkan mm. Underbart väder gjorde att vi kunde strosa runt bland allt sevärt innan lunchen intogs på Café Mannaminne. Det serverades potatissallad med renstek, kaffe och kaka i den idylliska matsalen.

Resan fortsatte därefter på en pittoresk, slingrande grusväg (i stället för på den stora genomfartsleden) till Villa Fraxinus, Hyndtjärn. En otrolig sevärdhet som speglar samspelet mellan natur och trädgård. Där guidade Andreas oss runt bland alla fantastiska växter och berättade om hur man kan lyckas med sådana odlingar! Alla kände att nu måste man bara hem och anlägga en liknande trädgård?

En skön avslappnande stund bland allt det gröna hann vi med innan bussen körde oss till det anrika Wästerlunds kafé vid Sandöbrons fäste i Lunde. Kafeét, som är K-märkt öppnades på 1940-talet och där fanns det mycket gott att inmundiga till kaffet. Vi besökte också statyn som rests till minne av kravallerna i Ådalen 1931 där fem män dödades av militär.

Under bussresan guidades vi av chauffören Karl-Ove Söderberg som kunde berätta många intressanta saker om de orter som vi passerade utefter vägen. Hade han specialpluggat inför den här resan kan man undra? Vi passerade en hel del orter där många hus gapade tomma, skolor som var nedläggningshotade och affärer som har stängt. Men där en fantastisk natur och sköna vyer längs världsarvet Höga Kusten, utan regn och behaglig temperatur förhöjde den goda stämningen i bussen.

Ordförande Ragnar Sandelius förtjänar ett särskilt tack. Han hade fixat smörgåsar och kaffe. Han hade fixat lotterierna med de fina vinsterna. Han fick oss att anstränga våra hjärnor över de kluriga frågeuppgifterna. Tack till Lena och Sonja som hade planerat hela resan, bokat tider och biljetter och såg till att vi höll tiden. Tack till fantastiska Karl-Ove. Men först och främst tack till alla de härliga personer som med sitt glada humör var med hela vägen.

Allt som allt – en fantastisk resa och vi ser redan fram emot nästa!

Text: Berit Källström

Foto: Marie Granroth

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.