A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Boule

Boule

Boule spelar vi på vår bouleplan som ligger på Ånäset i Kälarne.
Speldag året runt är onsdagar. Visst uppehåll under sommaren. Under den snöfria perioden spelar vi på bouleplan mellan 11.00--13.00. Under den snötäckta delen spelar vi i curlinghallen i Hammarstrand 11.00--13.00. Vi samåker gärna till Hammarstrand. Curlinghallen är inte uppvärmd, så vi har -10 utegrader som gräns.

Hör av dig till de ansvariga för verksamheten för mer information. Börje Nilsson, tel 0696-406 66 eller Kenneth Godhe 0696-430 22 eller 070-539 49 27. Hjärtligt välkommen! 

Text: Loulou Westlund

 

 

Boule regler

Lagvis

Boule kan spelas i tre olika former vilka är singel, dubbel och trippel. Det är alltid två lag. Singel är det en spelare mot en spelare, dubbel är det två spelare mot varandra och i trippel är det tre spelare mot varandra.

Antal klot

Singel: Tre bouleklot
Dubbel: Tre bouleklot
Trippel: Två bouleklot

Bouleklotens former

Metallklotet som kallas boule är 70-80 mm i diameter och får inte väga mer än 800 gram. Lillen som den kallas är en markeringskula som är gjord av trä och måtten på lillen är 25-30 mm i diamter. Alla klot / bollar är runda.

Starten

Man väljer vilket lag som ska starta genom att lotta. En i det vinnande laget av lottningen ska rita upp en cirkel som ska vara ca 3 decimeter i diamter, denna cirkel är utspelsplats vilket är platsen man kastar klot ifrån. När man kastar kloten från utspelsplatsen så måste båda fötterna vara innanför cirkeln och fötterna ska vara kvar inom cirkeln tills dess att klotet nått marken.

”Ritaren”

Ritaren, vilken är hen som ritade ut cirkeln ska nu kasta ut lillen vilket är det lilla bouleklotet som är gjort av trä. Lillen ska vara 6-10 meter från utspelsplatsen samt minst en meter från närmsta hinder.

Efter lillen

Efter att lillen kastats ut så ska ritaren kasta sitt första klot så nära lillen som hen kan.

Efter ritaren

Efter att den första personen kastat sitt klot så nära lillen som möjligt så är det en spelare ur det andra laget som ska kasta. Hen ska försöka kasta sitt bouleklot så nära lillen som möjligt genom att komma närmare och eller butta bort motspelarens klot. Det klotet som ligger närmast den lilla träbollen leder.

Vad händer efter detta?

Nu är det någon spelare ur det laget som inte har bouleklotet närmast lillen som kastar. Det fortsätter som så att det laget som inte ligger närmast kastar hela tiden.

Efter alla kastat

Efter att alla boule klot är kastade är det dags att räkna poäng.

Poäng:

– En poäng för det klot som ligger närmast lillen
– Ett poäng för varje klot nära lillen för det lag som låg närmast 

Ny omgång

Efter att alla steg gåtts igenom och poängen räknats så får en spelare från det laget som vann rita ut en ny cirkel och kasta lilllen enligt reglerna.

När tar det slut?

Spelet tar slut när något lag uppnåt 13 poäng.

Spelplanen

Spelplanen är en hård plan som består av sand eller grus. Storleken bör bara minst 2-12 meter och får gärna vara större.

Namnet

Namnet på detta typ av boule spel och dessa regler är boule petanque. Petanque är den vanligaste bouleformen.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.