A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Nyebro Snickerifabrik AB

2019-03-18

Pro Torup gjorde den 11 Mars studiebesök på Nyebro Snickerifabrik. Carl-Magnus Pettersson hälsade oss (22 pers) välkomna samtidigt som han berättade om företaget som bildades i slutet av 1800-talet och hade sin första fabrik i Nyebro alldeles vid Nissan, flyttade på 40-talet upp till nissastigen. Tillverkar idag allt som hör byggen till där fönstertillverkning står i fokus. För att hänga med i utvecklingen har under våren en utbyggnad gjorts som fördubblat arbetsytan. Även en ny "multimaskin" har köpts för att underlätta fönstertillverkningen.

Den nya maskinen gör alla delar till fönsterbågar och karm. Man matar maskinen med en fyrkantshyvlad träbit i exakt längd, sedan hyvlas den, fräser ut för gångjärn och stängningsbeslag. Uträknat i tid producerar den ett fönster på tredjedelen av den tid det tar att tillverka det för hand. Till vänster på bilden ligger de träbitar som skall behandlas underst och överst de färdiga detaljerna. Varje träbit behöver maskinen 3-4 minuter att färdigställa.

Nyebro har gjort sig kända bland byggmästare som sysslar med ombyggnad av gamla K-märkta hus. För tillfället håller de bland annat på med en stor reparation i Falsterbo samt med Portugals ambassad i Stockholm som brandhärjades för ett tag sedan, här har flera brandskadade fönster skickats ner till Nyebro för att likheten skall bli exakt.

Ytterligare en bild på maskinen och intresserade besökare. Kontrollpanelen till vänster är inget för nybörgare. Maskinen kan matas på ett påläggsbord med 20-30 ämnen, sköter sig själv en dryg timma. Lär finnas c:a 15 st i Sverige men denna är den mest avancerade.

Som synes lite udda utseénde på fönster, inget vanligt villafönster.

Vi tackar Nyebro Snickerifabrik för en givande och trevlig eftermiddag.

Ingemar

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.