A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Resor 2020

Åland 26/6-29/6 2017

Resebeskrivning:
Dag 1 - Hemorten - Mariehamn 
Vi åker upp till Stockholm och vidare mot Kapellskär där vi stiger ombord på Viking Lines Rosella som tar oss över till Mariehamn. Överfarten tar 2,5 timme. Framme i Mariehamn åker vi till vårt hotell för övernattning och middag.


Dag 2 - Mariehamn och Pellas
 
Efter frukost på hotellet ska vi bekanta oss under en busstur med Ålands enda stad Mariehamn. Den grundades 1861 och fick namnet efter tsar Alexander II:s gemål Maria. Enligt ryska mått är också stadsplanen gjord med breda, raka gator som bitvis ännu kantas av äldre, förr så typiska trähus. Staden ligger vackert på ett smalt näs och den kilometerlånga Esplanaden förbinder Väster- och Österhamnen med varandra. Vi kör bl.a förbi fyrmastqde barken Pommern, Sjöfartsmuséet, Stadshuset, den vackra Självstyrelsegården och Sjökvarteret. Det blir ett besök på SALT Hantverkscentrum som ligger just i Sjökvarteret. Det är ett levande hantverkshus med butik och ateljéer. Här hittar man handgjorda föremål i textil, silver, keramik och mycket mer. För de som inte vill titta på hantverk blir det möjlighet att besöka Pommern på egen hand. På eftermiddagen lämnar vi staden för att besöka Pellas, en av de stora s.k. Skeppargårdarna från allmogeseglationens tid. I detta gamla redarhem på Lemland får vi en trevlig visning, som avslutas med kaffe och Ålandspannka. Vi tar oss tillbaka till Mariehamn och vårt hotell. På kvällen blir det en tur till Stallhagens bryggeri där vi får en ölprovning och en god middag.


Dag 3 - Bomarsund och Jan Karlsgården
Vi åker norrut till Sund och passerar Kastellholmens slott, Ålands enda borg. Här satt bl.a Erik XIV fängslad en tid. Vi gör ett besök på muséet Telegrafen, som berättar om den ryska fästningen i Bomarsund, om dess uppkomst och fall. Med start 1832 byggde ryssarna under 25 års tid denna stora anläggning. Trots förstörelse av franska och engelska trupper kan man idag få en bild av fästningens storlek. Efter museibesöket tar vi en närmare titt på vad som är kvar av den en gång så ståtliga fästning. Vi åker sedan till friluftsmuséet Jan Karlsgården som består av 20 olika byggnader och ligger vackert nära vattnet. Här äter vi en god sopplunch på Restaurang SMAKBYN, som drivs av Michael Björklund, som varit med i Årets kock i Sverige. I smakbyns Bod säljer de egna produkter av bl.a knäckebröd, sylt, lammkorv, senap och inläggningar. Vi besöker också Jans Karlsgårdens hembygdsmuséum och Fängelsemuséet Vita Björn. Vi återvänder till Mariehamn och på vägen besöker vi Judys Hantverk i Jomala. På kvällen blir det gemensam middag på hotellet.


Dag 4  Mariehamn - Hemorten
Sista resdagen tar vi morgonrutten Mariehamn - Kapellskär som tar 2,5 timme. Färden går sedan vi Stockholm söderut, med en gemensam middag under dagen. Vi besäknas nå västkusten runt 19-tiden.


Avresa: 26/6-29/6 2017

Pris per person vid 20 personer: 5050:-
Pris per person vid 30 personer: 4895:-
Pris per person vid 40 personer: 4795:.

Ingår: Bussresa, färja Kapellskär-Mariehamn t/r, 3 nätter logi i 2-bäddsrum, kaffe med fralla dag 2, 3 frukostar (varav 2 är på båten hem), 2 middagar på hotellet, 1 ölprovning med middag, avslutsningsmiddag, rundtur i Mariehamn, besök på SALT Hantverkscentrum, besök på Pellas med visning, kaffe och pannkaka, utflykten till Sund med inträde till Telegrafenmuséet och fängelsemuséet, besök på Jan Karlsgården med sopplunch, besök på Bomarsunds fästningm, besök på Judys Hantverk i Jomala, freseledare.

Tillägg: Enkelrum 750:-, avbeställningsskydd 100:-, reseförsäkring

 

 

 

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.