A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Resor

Två dagars resa

Enslövs PRO Resa till Blekinge och Växjö 17 – 18 september 2019 Anmälan till Eva 070-2578068 el. Kerstin 070-5539453, senast den 27 juni.

 

Blekinge är ett litet landskap. En av fördelarna med det är bland annat, att det alltid är nära till alla de turistiska begivenheterna, som finns i länet och kanske, framförallt, är det nära till den vackra naturen.
17 september – tisdag Resan startar från hemorten på morgonen och färden går E6/E20 söderut till Halmstad, där vi viker av mot sydöst I Osby stannar vi för att vittja medhavda frukostkorgar innan färden går vidare till Karlshamn. 
I Karlshamn skall besök göras på Punschmuseet.  Begreppet Carlshamn punsch är gammalt, redan  på 1850-talet fanns två fabriker i staden som  tillverkade punsch. År 1976 kunde en av dessa,  von Bergens punschfabrik, återuppföras på Karlshamns museum i en nästan autentisk miljö.  Apparater, flaskor, träfat, inventarier, handelsböcker,  prismedaljer med mera – allt finns kvar. Vi får en  guidad visning av museet och provsmaka punschen.
Från Karlshamn går resan vidare till Eriksbergs Vilt och Natur, där vi inleder med att äta lunch på restaurang Visenten.  På gården finns byggnader från fem århundraden, en Bengt Bergutställning och flera fina konstverk. Där finns även en gårdsbutik, där man kan köpa Eriksbergs viltprodukter, souvenirer med mera.
Efter lunch får vi en guidad visning av  gården, Då vi får höra om gårdens historia
Resan går därefter vidare till Ronneby bruk, där man tillverkar gjutjärns- och kopparprodukter till hushållet. Var och en ser sig om en stund i fabriksbutiken en stund innan färden går vidare till Ronneby Brunn, där vi checkar in.
Under kvällen blir vi serverade en tvårätters middag i hotellets restaurang.
18 september – onsdag Dagen inleds med en härlig frukostbuffé  på hotellet och därefter checkar vi ut  och lastar in vårt bagage i bussen.
En lokal guide kommer sedan att möta  upp och ta oss med på en promenad i  den vackra brunnsparken och berätta om den. Promenaden avslutas med att vi får smaka vattnet i hälsobrunnen.
Färden går sedan vidare till världsarvsstaden Karlskrona, där vi skall besöka Marinmuseum, ett av södra Sveriges populäraste turistmål. Där finns ett stort utbud av utställningar som berättar om den svenska marinens historia. I den vackra Galjonshallen finns troligen världens finaste samling med galjonsfigurer. För den som vill, finns också möjlighet att gå ombord på en riktig ubåt från kalla kriget. På muséet finns också svenska flottans allra första ubåt, Hajen från 1904. Var och en ser sig om på egen hand i muséet.                 
 Från Karlskrona går resan vidare till Växjö, där besök skall göras på Utvandrarnas Hus.  Där får man se utställningen ”Drömmen om Amerika”, som visar amerikautvandringen från 1840 – 1930. Med hjälp av modeller, fotografier, originalföremål, överfarten till Amerika, bosättningen och förhållanden i det nya landet får man veta utvandringens bakgrund. Man kan också gå in på Snusgatan och uppleva livet i svensk-amerika.
På museet finns också Mobergrummet, som är en rekonstruktion av Vilhelm Mobergs skrivarstuga i Roslagen. 
Var och en går runt i museet på egen hand och tittar och lyssnar till berättelser.
Ett kort stycke från Utvandrarnas hus ligger Växjö Domkyrka och vi tar en promenad dit. Kyrkan är ganska liten för att vara en domkyrka, men rymmer många skatter, bland annat skulpturer av Eva Spångberg och en altarmatta vävd hos Märta MååsFjetterström. Där finns också Bertil Valliens fantastiska altarskåp, Fiat Lux ”Från mörker till ljus”, från 2002.
Det har nu blivit dags att styra kosan hemåt och färden går via Ljungby och Halmstad
tillbaka till hemorten. Någonstans utmed vägen stannar vi till och serverar kaffe och en kaka från bussens kafé. Omkring klockan 18.30 räknar vi med att vara tillbaka i Halmstad och något senare i Åled.

Resans omfattning: Bussresa i helturistbuss   Punschmuséet,
Karlshamn: Entré, guidad visning samt    provsmakning  
Eriksbergs Vilt & Natur: Entré, lunch samt guidad visning    av gården  
Ronneby Brunn Hotell: Tvårätters middag inkl. dryck och kaffe samt övernattning i dubbelrum och frukost  
Ronneby Brunnspark: Guidad promenad inkl. provsmakning    av brunnens vatten   Marinmuséet, Karlskrona: Besök på egen hand   Skeppsgossen, Karlskrona: Lunchbuffé   Utvandrarnas Hus, Växjö: Entré   Växjö Domkyrka: Besök på egen hand   Bussfika: Kaffe och kaka 
 Reseledares tjänster

 Pris:  2 275:--

 Tillägg för enkelrum: + 400:--

 Vidare upplysning och anmälan till: Eva 070-2578068 och Kerstin 070-5539453

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.