A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Reportage

PRO-föreningarna, Sandarne, Söderala-Marma och Faxe har varit på en Hemlig resa med fina vyer, intressant historia, god mat och fina loppisfynd.

 

Måndag 5 augusti startade vår resa ”Vart är vi på väg” redan vid påstigningen på bussen fick alla en lapp att gissa resmålet. När vi lämnade Söderhamn så var alla inriktade på mot vilket väderstreck vi skulle svänga av, vägvalet skulle bli ett riktmärke på vart resan skulle gå, Larsa försökte förbrylla oss då han åkte ett varv extra i rondellen vid utfarten, nåväl resan började norrut och svängde sedan av mot Forsa och den vackra vägen förbi norra Dellen, första stoppet blev vid Bjuråkers Bygdegård, där vi fick kaffe och god macka, efter fikat hade vi tid avsatt för att besöka den stora välordnade Bricka Loppis, många fina saker till bra priser fick nya ägare, efter detta skulle det bli ett besök på Ingalunda men dom ringde och sa att dom inte hade plats att ta emot oss så det blev lite tid över för att gå en sväng till på loppisen.


Färden fortsatte sedan till Avholmsberget där vi serverades älgbiffar med speciellt tillagad potatis som smakade extra bra, tänk att få sitta och äta samtidigt som man har fin utsikt över Dellensjöarna som bildades när en kilometerstor meteorit slog ner här för ca 90 miljoner år sedan, det kan inte bli bättre. Efter att några tittar in till konsthantverkaren som målar vackra motiv på glas passar vi andra på att gassa oss i solen samtidigt som vi kan titta ut över Dellensjöarna, nöjda fortsätter vi sedan resan efter en smal och krokig väg med fin natur omkring, så småningom kom vi fram till Bergsjö och fortsatte sedan kustvägen mot Hudiksvall, där Larsa guidade oss runt i centrala Hudik, vi fick se många vackra platser som flertalet av oss aldrig sett, härligt.


Från Hudiksvall fortsatte sedan färden mot Söderhamn via Iggesund, alla trodde vi att det var raka spåret hem men där misstog vi oss. Vi stannade vid Ångersjön och tog upp Jörgen Bengtsson som skulle guida oss vidare, han hade en fantastisk kunskap om historien under Sveriges storhetstid från 1611 och framåt. Sverige var norra Europas ledande Rike, mottot var ”herravälde över Östersjön”. Till slut hamnade vi i Långvind och där berättade han om alla byggnader som finns och om den betydelse som Långvind skulle komma att få. Sverige behövde vapen, den järnmalm som importerades var av dålig kvalité, därför gav ett Kungligt privilegium år 1687 Långvind rätten att upprätta ett järnbruk för att förse Söderhamns gevärsfaktori med järn av bra kvalité.

 

Jörgen fortsatte med att berätta om hur Herrgården kom till, Herrgården påstås ha flyttats från Kungsgården i Norrala och började uppföras 1799 i Långvind och stod klar 1803. I kapellet berättade Jörgen om att på den tiden skulle alla gå i kyrkan på söndagar, närmaste kyrka var i Enånger och för att ta sig dit och hem tog det en hel dag, på vintern var det extra besvärligt, därför beslöts undersöka möjligheten om att bygga ett eget kapell. Tack vare järnbrukets medverkan stod snart ett eget Kapell klart. I dag är det förutom Gudstjänst både bröllop och dop som förekommer i Kapellet.


Efter kaffet utanför Kapellet styrde färden hem mot Söderhamn. Alla verkade glada och nöjda efter en händelserik dag, tre stycken av resenärerna gissade rätt resmål och fick varsin trisslott, 5 stycken av de övriga fick en minitriss var.

 

Kalle Brodin

Text och foto

 

Avholmsberget

 

Fika utanför Långvinds kapell

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.