A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Medlemsträff 2019-01-15

2019 års första månadsträff. 2019 års första månadsträff.

Vi inledde året med att Hanna Andersson från Vikingline kom och berättade om Vikinlines grundare och den policy man har för sitt resebolag. Sedan var det Therese Cristiansson från Gävle kommun som berättade om olika demenssjukdomar. 2 mycket bra föreläsningar av vitt skilda slag.

2019-01-15 Hanna började med att berätta om grundaren av vikingline, Gunnar Eklund och hans hustru Ellen som kallades Ella och deras barn. Den första resan startade men SS Viking den 1 juni 1959. Det är nu 60 år sedan.

Alla fartyg har fått namn som innehåller hustruns namn Ella, exempelvis Cinderella, Amorella, Rosella osv.

För att resorna skall vara så bekväma som möjligt har man också satsat på bekväma bussar som transporterar sina resenärer mellan hemorten och fartygen. Bussarna körs ombord och är med på hela resan, då kan man garantera att bussarna är hela och varma till hemresan. Det du handlar ombord tar man också hand om och lastar ombord på bussen. Bekvämt och bra. 

Hanna berättade om resor man planerar under 2019, Storband på söndagar, Dansband måndagar - torsdagar, temaresor mm. Våra reseansvariga har mer information om dessa resor.

Idag låter man bygga ett fartyg i Kina som kommer att ha plats för ca 2800 passagerare. Det kommer att sättas i trafik 2020

 

Efter en kort fikapaus var det Therese Christianssons tur att berätta om olika demenssjukdomar där den vanligaste är Alzheimer som är en förtvinande sjukdom som drabbar den mellersta delen av hjärnan.

Therese berättade att en demenssjukdom ofta börjar med glömska,  att andra tidiga tecken är att man har svårt att hitta i sin närmiljö.  Saker som man tidigare klarade av kan vara svåra att genomföra. Språket drabbas för att man har svårare att hitta ord. Irritiation, nedstämdhet och personlighetsförändringar kan tillhöra sjukdomsbilden.

Symtomen är olika beroende på sjukdom.

Therese berättade att hon arbetar med utbildning av personal på demensboende och anhöriga.

För att göra Therese rättvisa väljer jag här att lägga in foton på de bilder hon visade och talade om på träffen.

 

2019-01-15 IL

 

 

 

 

 

.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.