A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Mackmyra Wisky

Idag har vi gjort ett intressant studiebesök på Mackmyra Whisky. Idag har vi gjort ett intressant studiebesök på Mackmyra Whisky.

18 glada pensionärer gjorde idag ett studiebesök i Mackmyra Whiskyby där vi blev guidade runt av Gert Askefjord som förklarade hur deras whiskytillverkning går till och hur whiskyn lagras på fat innan den buteljeras på flaskor efter 4-5 år.

2019-01-21 Efter skörd måste kornet mältas. Mältning går till så att säden blötlägges en tid för att börja gro. Efter det är det dags för torkning. Vid torkningen används torv som man hämtar vid Karinmossen, Hedesunda som finns inte alls långt från Mackmyra Whiskyby. Vad som också är en mycket viktig ingrediens vid framställningen av Mackmyra Whisky är vattnet från Valboåsen, ett vatten med mycket bra kvalité. För att få tillgång till det har man låtit dra en pipeline dit man idag har tillverkningen. När det hela sedan skall torkas är torven en mycket viktig vara att använda, den utvecklar en rökighet som sedan sätter smak på whiskyn.

Whiskyn lagras i ekfat innan den efter ett antal år tappas på flaskor. Idag har du möjlighet att köpa ett ekfat innehållande 30 l whisky för mellan 18 000 - 23 000 kr.

Du bestämmer själv smaken på den whisky du köper då du provsmakar whiskyn under mogningsprocessens gång. Du har att välja på Elegant, Rökigt, Extra Rökigt och Förlagrat Elegant.När du tycker att din whisky är färdig buteljeras den på flaskor och du kan hämta ut den på den plats ni kommit överens om. Platser där du kan hämta ut din whisky är Gävle Mackmyra Whiskyby, Bodås, Fjäderholmarna, Häckeberga slott, Hällsnäs, Smögen och Lofsdalen. Man kan också åka till Köpenhamn och hämta ut sin whisky och då kostar det ca 5 000 kr/fat.

Här följer några bilder.

Vår guid Gert Askefjord.

b

Här eldas det med torv för att få fram den rödiga smaken.

4 personer hade anmält sig för provsmakning så här dukas det upp.

2019-01-21

 

 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.