A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Läs och Res till Öland juni 2017

Den 26 till 29 juni 2017 åkte vi till Öland med PRO Bomhus. Den 26 till 29 juni 2017 åkte vi till Öland med PRO Bomhus.

Resan söderut gick via Norrköping, Västervik, Oskarshamn och Kalmar till Halltorp ett par mil norr om Ölandsbron där vi bodde på Halltorps Gestigiveri med anor från 1200-talet.

2017-07-20 Öland är en jordbruksbygd med odlingar av bruna bönor, jordgubbar, potatis och fodermajs. Kor, får, hästar och t o m kameler betar på Alvaret. Fornlämningar bl a i form av skeppssättningar och runstenar finns över hela ön. Gamla kvarnar, både i sten och trä, har bevarats.

Första dagen ägnades åt norra Öland där vi bla besökte Skandinaviens högsta Holländska kvarn (7 våningar). Där serverades vi en Ölandstallrik, bestående av kroppkakor och lufsa. Ett litet raukområde finns i den nordvästra delen av ön.

 ba

På en gård fanns en stor sten rest till minne av en man som bar på ett besman. Fogden kom på besök och trodde besmanet var ett vapen så han högg helt sonika ihjäl mannen. Förutom att kunna Ölands historia var guiden även duktig på gamla historier och skrönor. Ett kort besök i Borgholm och en vandring i Sollidens slottspark avslutade dagen.

ba

Efter frukost andra dagen åkte vi mot södra delen av ön ända ner till Ottenby fågelstation där Sveriges ornitologiska förening bedriver flyttfågelforskning och ringmärkning. Några tappra resenärer gick upp i Långe Jans fyr. Resan norrut gick på den östra där vi besökte Eketorps Fornborg med välbevarade husgrunder från medeltiden. En vandring på Alvaret med dess unika flora hann vi också med. Södra Kvinneby var en av flera små radbyar vi passerade. 

ba

Öland har många sevärdheter, en rik flora och en gammal historia. Södra Öland med Alvaret finns med på Världsarvslistan.

ba

Hemresan fick via Norrköping där vi fick vara med om glasblåsning på Rejmyre glasbruk.

 ba

Text: Britt Anderson

 

2017-07-21 IL  

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.