A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Säkerhet

Bättre tänka efter före

PRO satsar tillsammans med de andra pensionärsorganisationerna och med stöd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och också med stöd från SOS Alarm på att öka säkerheten för äldre. Projektet har ju pågått under några år och vi har tagit upp säkerhetsfrågorna i PRO Ovanåker flera gånger de senaste åren. Tyvärr visar statistik att det inte blivit bättre och inom några område, särskilt bedrägerier, har det bara blivit värre. Det finns alltså all anledning att ta upp det igen.

Säll är den som har till rättesnöre
att man bör nog tänka efter före.

Går man ut i snön i kortkalsonger
får man både reumatism och ånger.


Så diktade Tage Danielsson och det har varit rubriken för projektet. Vi hade frågorna upp igen på vårt månadsmöte den 16 januari 2019. Vi hade bjudit in två inom området kunniga personer för att öka vår kunskap och motivation för att tänka efter före och göra några enkla saker som gör att vi slipper råka illa ut. 

Tord Tallmarker från PRO-distriktet talade under 45 minuter om vad som ingår i projektet och gav på ett underhållande sätt råd och tips om hur vi undviker att ramla och bryta oss i onödan, om hur vi skyddar oss mot inbrott och mot bedrägerier i hemmet, via telefon och via e-posten. Han beskrev på ett enkelt sätt hur de som är ute efter våra pengar och värdesaker tänker och gör för att lura oss och komma åt dem.

Läs sammanfattningen av Tords föreläsning på sidan  Tord Tallmarker om äldres säkerhet.

 

Kristina Hellberg från Swedbank beskrev vad vi kan göra tillsammans med våra banker för att undvika att bedragare lurar av oss kontonummer och pin-koder och på så vis kommer åt våra pengar. Hon beskrev också hur bedragarna gör för att verka förtroendeingivande och vad det är vi kan tänka på och göra för att försvåra för dem och för att undvika att bli lurade.

Läs sammanfattningen av Kristinas föreläsning på sidan
Kristina Hellberg om bankbedrägerier.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.