A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

        INSTÄLLD:

  Månadsmöte 19 mars (årsmöte).

  Månadsmöte APRIL.

  Ålandskryssning, mån-tis 20-21 april.

  Bingo inställd tills vidare.

  Boule fortsätter tills vidare.

  Stavgång m.m. har kontakt innom gruppen.

 

DOM: Husarest för alla över 70 år.... 

Ta "hand" om varann per telefon....

 

------------------------------------------------------------------------

Obs! PRO riksförbundet gör en ny utformning av alla föreningarnas hemsidor i början av 2020.

Inför detta kommer allt på våra hemsidor att rensas bort.

----------------------------------------------------------------------

RAPPORT: PRO:s medlemsmöte torsdag 13 februari.

Det kom ett 90 tal glada pensionärer som blev välkomnade med ett godis hjärta vid dörren. Det är ju alla hjärtans dag i morgon så därför bjöds det på godis.

Ordförande informerade om bland annat Brandmannens 11 kaffe på tisdagar och namninsamling har påbörjats för att försöka få till stånd en fortsättning med 11 kaffet.

Underhållningen stod Jon Norberg för. Han berättade om olika händelser från 40 talet fram till i dag om musik filmer tv underhållare och även om händelser i Leksand Sterners skofabrik, Norsbros stenhuggeri m.m.

Reseledaren berättade om kommande resor den första i april till Åland och i maj till Götakanal (Se nedan!)

Paus blev det med kaffe/te smörgås och kaka Träffen slutade med lottdragning.
En mycket uppskattad eftermiddag.

 

Vi skriver på listan i foajén.

11 kaffet MÅSTE fortsätta!

Flytta till Sveasalen! Lika många sitplatser som Brandmannen.

5 rader långbord = 120 platser,

kan ökas till 140/150 platser!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


NÄSTA BINGO: ?

Kl. 14.00  Lilla Sveasalen.

 

  


BOULE: (Bli nybörjare!) tills vidare.    

Måndagar: VINTER, samling på parkeringen 

kl. 09.30 för avfärd till gamla brandstationen i INSJÖN.

Kontaktperson: Lasse Nygårds tel: 070-408 46 16 eller 0247-148 16

(Vår-sommar-höst. Måndagar och torsdagar kl.10.00 Kyrkallén.)

Under hela året: Vi deltar i tävlingar som arrangers på olika platser i närheten. 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------


STAVGÅNG: ?

Obs! Ändrad dag till

ONSDAGAR  kl. 09.00. ROSENS.

 

     


Övriga AKTIVITETER:  ?? 


 --------------------------------------------------------------------------

 

Rapport ÅLANDS resa 24-25 oktober. 

      Vy framåt       

Det var torsdag 24 oktober och dags för PRO Leksands höstresa till Åland.

31 förväntansfulla passagerare väntade. De flesta steg på vid resecentrum i Leksand kl.11.oo. Först på plats var Marita och Lasse. Nästa stopp var i Insjön vid ICA och Hjultorget (riksvägen!).

Vår busschaufför Christer hälsade oss välkomna på denna resa till Stockholm. Eftersom vi var hela 31 personer med, fick vi en egen buss från Tobbes Resor. Resan gick planenligt via Heby Värdshus, där vi intog vår lunch efter eget val. Vi var för tillfället enda bussen vid restaurangen så kön till serveringen ringlade på i rask takt. Dagens rätt var köttfärslimpa, soppa eller pannkaka. Köttfärslimpa som enligt chauffören smakade förträffligt. Många unnade sig dock bara en kopp kaffe och en smörgås.

Så var det dags för bussturens höjdpunkt lotteriet, med de erkänt brukbara vinsterna. Åror såldes och dragning skulle ske lite senare efter Enköping. Årorna såldes slut i ett nafs, för alla var sugna på en fin vinst! Särskilt uppskattade var ett par fingervantar i vitt skinn. De kunde vara sköna att värma sig med i Östersjöns kalla vindar. Gunnel blev lycklig vinnare till dessa värmedynor.

Christer befarade att han inte skulle hitta till terminalen, men det var bara ”humbugg”. Det märktes att han var van vid denna trafik och kryssade lätt mellan ”odödliga cyklister”, som han sa, och sparkcykelåkare. Till slut körde bussen in på parkeringen och vi blev avsläppta kl.16.oo. Med bestämda steg tog vi oss fram till några lediga soffor och väntade där på att insläppet skulle öppna kl.17.oo. Vi skulle åka med Cinderella till Åland. Fartyget är byggt 1989, men är ombyggt flera gånger (ca. var tredje år) . Det tar 2500 passagerare och har 340 personer i besättningen. Cinderella är miljöcertifierat som Östersjöns mest miljövänliga fartyg.

Så kom vi äntligen ombord. Vi hälsades välkommen av en stilig uniformsklädd ung man med senapsränder på axelklaffarna. Vi fortsatte armbåga oss fram till hissen eller trapporna för att hitta våra hytter. Väl uppe drog vi våra väskor fram och tillbaka i de långa labyrinterna. Man gick till höger och till vänster. Ibland mötte man sig själv, eller grannen som kom lika förvirrad från andra hållet. De mörkrädda hade utsikt mot havet i sina hytter och de mindre bemedlade klarade sig med en innerhytt och fick titta på sin egen spegelbild istället för en havsvy!

Nu blev det bråttom. Första middags sittningen i Seaview var redan kl.18.oo. De flesta bytte om till sina "festkläder". Alla mötte upp i tid och Christer tog på sig uppgiften som guide in till de innersta valven av serveringslokalen. Borden var vackert dukade med ljus, vit linneduk och servetter. Lappar med ”kött” påskrivet delades ut till de som beställt detta tidigare. Så serverades vitt eller rött vin eller öl och till slut kom förrätten in. Den bestod av mörkt bröd med en stor klick västkustsallad på dekorerat med en dillkvist. Då alla avnjutit av denna rätt kom så köttätarnas mat in. Det var skivat kött med potatiskaka och grönsaksstavar. Fiskbeställarnas mat bestod av lax, potatismos upplagt i vågor och grönsaker. Allt smakade riktigt bra.

Så var det dags att se sig om i alla salar där det pågick aktiviteter av alla de slag. Temat för kvällen var 60-tal. Nog hör vi pensionärer lite svagt, men denna musik undgick nog ingen. Det var ingen idéatt ens tänka sig att umgås via samtal. Nej, de teckenspråkskunniga hade en stor fördel denna kväll.

Lika högt ljud hade Per Nyberg, den omtyckte värden, på sin orkester som var Rospiggarna.

Den alerte 80-åringen Lasse med flera tog sig en runda på dansgolvet.

Ett flertal passagerar damer kom i underliga kreationer. Äldre gråhåriga hade kortkorta kjolar och långa uppseendeväckande stövlar. Några kom i tyrolerkjolar eller cowboyhatt i westernstil och tyckte att de hade klätt upp sig för kvällen. Man kan undra om det var på grund av 60-talstemat?? Ingen i vår buss hade dock anammat att fira detta. Inte ens Marita hade en westernhatt på sig 60-talsdagen till ära. På grund av det höga ljudet fick man inte riktigt någon 60-talsfeeling. Till och med mannen i pianobaren fick lov att ha minst 7 högtalare runt sitt piano… så vi vandrade vidare omkring!

Vi var i Finland och där stjäl man en timme av vår tid. Plötsligt var det dags att krypa till kojs inpå småtimmarna. Det var svalt och faktiskt tyst i våra hytter deck 6. Ljuden hade stannat kvar på deck 8. Lite gung blev det mest mitt i natten på djup vatten. Åbo kl.06.oo tiden och så ut i dimmen ett tag på utfart från Åbo.

Snart var det morgon och dags för den härliga frukosten som alla längtat efter. En och annan bekant från resan dök upp med välfyllda BUNCH tallrikar och klarade sig hem på detta!

Inne i taxfreen senare, gick damerna och nöp i fluffiga jackor eller klänningar eller valde bland exklusiva parfymer eller drycker.

Cinderella närmade sig hamnen i Stockholm och det var dags att kliva av. Alla andra 1400 skulle också gå av samtidigt. Det gick dock smidigt. Bussen väntade inom synhåll utanför.

Hemresan kl.16.00 gick utan uppehåll. Det var kväll och mörkt ute då vi anlände till Leksand. ca.20.30.

Det hade varit en trevlig resa, men nästa gång får nog några öronproppar också plats i packningen!

Karin Nordström.


 

Rapporter på 3st. genomförda utflykter


(GENOMFÖRT)  Lördag 27 april: Björksav

 BJÖRKSAV-utflyktens rapport:

Lördagen den 27 april bjöd Hjortnäs-Sunnanängs hembygdsförening oss i PRO på sav- avsmakning. Det har blivit en tradition att smaka av årets sav. Henry och Birgit Dahlberg bjöd oss till deras hem där Henry berättade intressant om vad sav betydde förr i tiden och hur magisk drycken kunde vara. Björksav har druckits i alla länder där björken växer. Förutom att dricka det användes drycken till att tvätta håret i, som främjade hårväxten och skrämde bort ohyra. Det ansågs också vara bra mot leversjukdomar, njursten, trög mage och inälvsmask m.m. Och så var det ju ett superbt hälso och skönhetsmedel. Rynkorna försvann om man tvättade sig i björksav. Henry berättade att han nu hade moderniserat tappningen, genom att borra ett hål ca 5 cm djupt och sätta in en slang i hålet som gick direkt till en tank. Förr sipprade saven ner i tanken via en björkpip. Flugorna var då intresserade av denna dryck och därför kan det smaka lite kött, sade Henry skämtsamt. Flera års tappning hade frusits ner, så vi fick smaka på olika års savtappningar. Under "högsässong", dvs innan musöronen slagit ut på björken kan den ge 15-20 liter sav per dygn. När vi druckit oss mätta på sav bjöds det på kaffe och goda bullar i solskenet. En härlig vårdag blev det. Ett 30-tal personer hade slutit upp. Vi tackade värdparet för denna mycket trevliga eftermiddag. Passa på att besöka denna tillställning nästa år. Den kan rekommenderas. Karin Nordström.


(GENOMFÖRT) Måndag 6 maj ÅLANDS CRUISNING  

32 uppsluppna PRO-resenärer äntrade bussen i Leksand, som skulle föra dem till terminalen i Stockholm, där nöjesbåten Cinderella väntade. Vår suveräne busschaufför  Tommy Pettersson guidade oss runt med bussen i Stockholm både före och efter båtturen. Hur kan man med en sådan skicklighet manövrera en stor buss  i dessa trånga passager bland bilar, cyklar och springande människor? Han visste också var alla vackra byggnader och allt annat fanns. Vi fick se en hel del intressanta platser och utsikter. Sveriges huvudstad är verkligen vacker höll vi alla med om. I perfekt tid kom vi fram till terminalen. Ingen väntetid alls. Smidigt sprang vår chaufför och hämtade våra biljetter som också var nyckeln till hytterna. Klockan var 18 och fartyget började röra på sig. Efter att ha "blivit av" med våra väskor, var det dags för vår tvårätters skeppsmeny. De flesta hade beställt fisk. En av servitörerna blev förvirrad då ingen ville ha kött, fast de enligt honom hade beställt det i förväg. Det ordnade dock upp sig till sist. Förrätten, inkokt lax med färskriven pepparrot, dillmajonnäs och sikrom smakade bara mer. Efter en stund var det dags för varmrätten. För fiskbeställarna kom smörbakad torskrygg med kräftsås, potatispuré in tillsammans med satuerade morötter och apelsinmarinerad fänkål. Köttätarna fick örtbakad fläskfilé black & white med rostade rotsaker och potatiskaka. Till maten ingick öl eller vin. Annat bekostade man själv. Vi kopplade av i en skön atmosfär under middagen och hade föreställt oss en vy av skir vårgrönska glida förbi bland kobbarna. Många putsade sina glasögon eftersom de omöjligen kunde se denna vy. Andra trodde att de plötsligen fått fel dryck i sina glas. De geologinsatta sade att vi just såg en flera meter hög bergvägg med hällristningar resa sig på ena sidan och att båten stod stilla vid denna av okänd anledning. Någon annan tog reda på att det pågick pålastning av räddningsbåtar eller liknande. Vi skulle inte behöva oroa oss för vare sig bergsklättring eller någon annan otäck manöver. Till slut blev det fart på Cinderella och likaså på musiken på de olika ställena. Drifters spelade i stora salongen och Karlssons i den andra. Flera trubadurer underhöll också på olika ställen. Publiken såg ut att trivas överallt. Kvällen övergick i natt och det var tid att "sussa". Morgonen därpå var det som vanligt Vikingbuffé med ett stort utbud. Några timmar senare skymtade kajen i Stockholm. Snart var vi framme och steg åter in i vår gula buss med Tommy som väntade på oss. På hemvägen blev det ett stopp i Heby för alla som eventuellt behövde söka upp " ett visst ställe" Det regnade mycket efter hemvägen, men vad gjorde det. Vi hade varit ute på en trevlig resa och kunde tänka tillbaka på den istället. Karin Nordström.


 (GENOMFÖRT)  Måndag 17 juni: Gustaf Wasa till Mora (5 tim med lunch ombord). Buss till Monarks cykelfabrik Vansbro. Fika i Snö-ån:

Rapport: Ordförande Marita Vidin: 

En underbar dag, som startade 8.30. Vi var 31 glada PRO:are från Leksand som klev ombord på Gustav Wasa med färd mot Mora. Under resans gång berättade kapten vad vi passerade, även en del av oss berättade. Kl 11 kom så en underbart god lunch och även kaffe och kaka. Kl 13 var vi så i Mora, där väntade Barbro med sin buss. Nu åkte vi mot Vansbro där vi stannade vid Monarks cykelfabrik. Vi fick en guidad tur om arbetet och vilken sorts cyklar som tillverkades
Nu var det dags för eftermiddags kaffe som vi intog i Snöån.
Kaffe med rabarberpaj och vaniljsås serverades mums.
Efter fikat var så dags för hemfärd. Underbar dag med perfekt väder
Tack Karin Nordström och Kenneth Keys som ordnat allt så perfekt.

FOTON KOMMER!

    

 

    


RAPPORT:

MÅNADSMÖTE SVEASALEN kl. 14.00. 

Torsdag 16 januari

 

Ordförande Marita Vidin hälsade ca 90 medlemmar välkomna till årets första möte.

 

Yvonne från ABF berättade om vårens kurser och aktiviteter. Skulle det finnas intresse för en datakurs så kommer det att startas en sådan

Hon berättade vidare att ABF byter lokal under våren. Det blir en mer handikapp vänlig lokal och bättre med parkering. Det kommer annons i Magasin Leksand när de flyttat.

 

Så var det dags för The Besnaz, som består av fyra herrar, tre på gitarr och en på trummor, att inta scenen för att underhålla med härlig rockig musik från 50-talet. Det var mycket uppskattat av medlemmarna.

 

Paus med kaffe, smörgås och kaka serverades och alla lät sig väl smakas.

 

Innan det var dags att gå hem så var det sedvanlig lottdragning. 

 

Rapport: Månadsmöte:

LUCIA,   PRO Leksands månadsmöte kl.14.00 torsdag 12 dec-2019. Sveasalen.

PRO Leksand har haft sitt decembermöte i Sveasalen. Ett 80-tal medlemmar hade mött upp trots halkan, för att umgås och ha det trevligt.

Ordförande Marita Vidin, idag iförd tomtedräkt, hälsade alla välkomna.

Borden var vackert dukade med bl.a. julstjärnor och djupa tallrikar. Kunde det månne bli julgröt?

  

 Belysningen dämpades och man kunde höra barnsång på avstånd.

Sången blev tydligare och in skred sammanlagt 43 Lucior, tärnor, stjärngossar, tomtar och pepparkaksgubbar.

Alla barn kom från Åkerö förskola. De sjöng av hjärtans lust. Inslaget var mycket uppskattat.

 

Så kom som väntat julgröten in, serverad av tomtar.

Den smakade verkligen jul med kanel på toppen.

Rullar av tunnbröd / brus / tult med skinka hörde till.

Efteråt bjöds kaffe/te och en hjärtformad pepparkaka.

 

Marita informerade så om den förestående Björboresan och revyn. Det var sista dagen idag att anmäla sig.

Den 9 januari börjar bingon igen och den 16 blir nästa medlemsmöte.

Marita önskade alla God Jul och Gott Nytt År. 


RAPPORT:  Månadsmöte torsdag 14 nov. 2019

HALVÅRSMÖTE: Ekonomi och budget.

                                   +55 Borlänge

 

Ordförande: Marita Vidin    Kassör: Birgit Spåls-Nordlund

 

Trots denna kulna novemberdag hade ett hundratal medlemmar slutit upp på månadsmötet.

Ordförande Marita Vidin hälsade de närvarande välkomna.

Hon informerade sedan om, att det nu går att ta sig till Mora lasarett enklare än förut och då med Tåg i Bergslagen och buss från stationen till lasarettet. Tidigare fick man ta buss till Rättvik invänta direkt bus till Mora och sedan buss till lasarettet.

 

Marita hade också varit på kurs på Leksands Sparbank och fått lära sig om Bank ID och Swish. 7-8 personer var med. Bankpersonalen var mycket engagerade och duktiga på att informera och lära ut.

Finns det någon som funderar på andra kurser, kan man vända sig till Liv Lunde i styrelsen.

 

I stadgarna står att det ska hållas ett halvårsmöte, där ekonomin för kommande år tas upp. Detta avhandlades nu. Kassören Birgit Spåls Nordlund fick ordet och redogjorde för inkomster och utgifter i PRO Leksands förening. Medlemsavgiften kommer att höjas med 10 kr och bli då 300 kr.

50 kr inträde betalas för varje medlemsmöte (Smörgås, kaka, te/kaffe samt hyra och underhållning kostar).

Resultatet blir ett litet plus i kassan för nästa år.

 

Så var det Lasse Nygårds tur att informera. Den 19 januari kommer det att bli en resa till Björborevyn. Priset blir 300 kr + resekostnad. Kaffe/te och en smörgås ingår. Förhoppningsvis blir vi så många att vi kan hyra en buss, annars får vi samåka i bilar. Anmälan måste vara inne senast sista november. Revybiljettens pris höjs annars med 50 kr.

 

Då var det dags för dagens underhållare +55 att framträda. Det var ett glatt gäng med fyra män och en kvinna från Borlänge. De hade återförenats igen efter att ha spelat ihop på 80-talet.

De inledde med ” Det är så skönt och underbart att leva” som följdes av flera välkända gamla schlagers.

 

Efter kaffe/tepaus var det dags igen för spelgänget att äntra scenen.

Gitarristen framträdde med ett revynummer, som uppskattades särskilt mycket. ”Det är inte lätt att va ödmjuk…...”sjöng han och vände sig mest till kvinnorna i publiken.

I pausen hade sångblad delats ut. Andra sidan var en sångrebus som skulle lösas. Det viftades hejvilt, när ”Hatt, handskar, paraply och schal,” skulle illustreras av publiken. Med musikanternas hjälp gick även detta bra.

 

Som avslutning framfördes ”Vi möts igen”.

Mötet gick mot sitt slut och Marita tackade medlemmarna och musikerna och sade att man behövde sådan uppiggande musik nu i den grå hösten.

 

Karin Nordström


RAPPORT månadsmöte torsdag 10/10 2019

Hösten är kommen och det var dags för oktobers månadsmöte.Ordförande Marita Vidin hälsade medlemmarna välkomna till Sveasalen.

Hon berättade att hon varit på KPR-möte. Ordförande där höll för första gången med om att 11-kaffet på Brandmannen var viktigt. Vi får se vad som händer med det.

Vårdcentralens arbete under sommaren verkar ha flutit på bra trots alla turister som besökt Leksand och velat ha vård.

 Den 5 november kl 19.00 kommer en hjärtläkare till Visir-bion. Det kommer att annonseras om detta i Magasinet.

Det går att komma till Leksands Sparbank och få hjälp med Bank ID m.m på måndagar efter 15.

Så var det dags för juristen Jessica Gropgård från Leksands Sparbank, som var dagens gäst.

Ämnet hon skulle informera om var Framtidsfullmakt.

Jessica hjälper kunder med alla familjejuridiska spörsmål. Det enda lokal bank med egen jurist. Avgift 1 500:- tim.

Leksands Sparbank är ingen vanlig bank. Den har inget bankaktiebolag utan investerar i bygden. Sponsringen går till ca 60 olika föreningar i Furudal, Rättvik,Leksand, Siljansnäs, Insjön och Gagnef. Banken hjälper till med olika tjänster som kort, lån, konton, E-tjänster, juridik och försäkringsskydd.

Framtidsfullmakten berättade Jessica främst om på mötet.

Detta är en ny lag som trädde i kraft i juli 2017.

Huvudmannen bestämmer själv vem som ska företräda honom om han inte kan rättshandla själv.

Den vanliga fullmakten är giltig direkt när huvudmannen har undertecknat den, om han då förstod innebörden och den gäller tills den återkallas.

Fullmakten ställs ut av en fysisk person, till en annan fysisk person. Fullmaktsgivaren ska vara myndig.

Framtidsfullmakten ska vara skriftlig och bevittnad. Fullmakten ska innehålla information om att det är en framtidsfullmakt, vem eller vilka som är fullmaktshavare och vilka angelägenheter fullmakten omfattar.

Fullmakten träder i kraft när fullmaktshavaren varaktigt är ur stånd att rättshandla. Fullmaktshavaren ska underrätta fullmaktsgivarens make/maka, barn och närmaste släkt.

För rådgivning och upprättande av dokumentet kan man vända sig till banken.

Fullständig information om Framtidsfullmakt kan man få på banken.

Så var det dags för kaffe/te avbrott under tiden som man funderade på frågor som kan ha uppkommit. Efter avslutad frågestund tackades Jessica Gropgård.

Efter Birgits lotteri dragning avslutade Marita mötet för denna gång.

Karin Nordström. 

RAPPORT:

                   Månadsmöte torsdag 12 september 2019. 

   

     

Stora salongen på Sveasalen var fullsatt då första mötet för säsongen hölls.

Ordföranden Marita Vidin hälsade alla välkomna och tyckte det var trevligt att träffa både nya och gamla medlemmar.

Så var det dags för ABF, genom Yvonne att upplysa om höstens alla kurser.

RESOR: Lasse Nygårds  presenterade sedan  kommande Ålandsresa i oktober. Det är dags att anmäla sig redan nu. 

FRISKVÅRD: Laila Spik drog månadens friskvårdsvinnare som blev Göran Andersson.

Marita upplyste om att Hjälpmedelsdagen infaller 23 september. En demonstration kommer att hållas i Falun under mottot " Färdtjänst åt alla". Även på Kupolen och på Mora lasarett uppmärksammas dagen. Det går att besöka teknikerbussen och så finns det en utomhusbana för rullstol som kan provas.

Marita har också varit på KPR-möte.

Där undrade man var de utlovade anslagstavlorna på torget tagit vägen.

Ett övergångsställe vid Villagatan-Hantverkargatan nedanför Hemköp vore önskvärt.

Den nya matordningen på Björkbacken togs upp. Måste en lättöl t.ex. innebära en extra kostnad på vardagarna?

Det borde finnas en meny B. Matsedlarna ska kunna läsas på kommunens hemsida, tyckte man.

Kommunens 62 besparingspunkter togs upp. Hur kommer det sig att budgeten har överskridits i så hög grad? Pensionärerna kommer också att påverkas. Vad händer med det så populära 11-kaffet t.ex.?

Hur kommer det att bli med habiliteringsersättningen i Leksands kommun?

Bussen till Mora lasarett borde kunna åka om lasarettet innan den fortsätter till centrum för att undvika två bussbyten. Inga bussar alls från lasarettet på söndagar.

DAGENS MUSIKER: kom från Mora och kallade sig "Rut och gänget".

Både män och kvinnor spelade av hjärtans lust. Publiken njöt av både kända och okända låtar.I pausen blev det som vanligt kaffe/te och goda smörgåsar och kakor.

 Efter avslutad underhållning och lottdragning med Birgit

                                                tackade Marita för denna septembereftermiddag.

                                                                     Karin Nordström.

 

 


 

PRO Leksand månadsmöte 18 april 2019 i Sveasalen i Leksand.

   

 

Träffen hölls på skärtorsdagen som ju är påskkärringarnas resedag till Blåkulla. En av kärringarna, Laila Spik stannade till och deltog i PRO-träffen. Scenen och borden  var också vackert påskpyntade.

Mötet öppnades av ordförande Marita Vidin.

Hon redogjorde för vad som sagt på olika möten som hon varit på.

Patientrådet upplyste om att det finns en "yrselgrupp" för personer som lider av detta. Sjuksystrar lämnar goda råd. 

Det är inte tillrådligt att ringa till den så kallade  "Må bra" linjen. Det blir stora kostnader för  Landstinget. Det finns vidare familjecentral och ungdomsmottagning att tillgå. På vårdcentralen arbetar för närvarande 20 sjuksköterskor.

Äldreboendet i Tibble ska byggas om likaså Edshult, men planerna på hur det ska se ut är inte klara.

Samrådsgruppen tog upp ämnet krisberedskap på äldreboenden. Det ska utredas hur det ser ut egentligen.

Marita varnade ännu en gång för falska telefonsamtal, särskilt där någon vill komma åt kontonummer till din bank.

Kenneth Keys upplyste om att Sveasalens parkering tillhör IOGT/NTO och inte kommunen. Så det är ingen allmän parkering.

Lasse Nygårds övertog scenen och talade om resekommitténs kommande planer. Det går att läsa om dem LÄNGRE NER HÄR PÅ HEMSIDAN. Det finns många " smultronställen" i vår närhet som vi borde besöka lite oftare, sade Karin Nordström, som också stod vid mikrofonen. Hon berättade om den kommande sommarresan som blir den 17 juni. Då åker vi med Gustaf Wasa till Mora och vidare med buss till Vansbro och cykelfabriken. Lunch och eftermiddagskaffe är också inplanerat.

Påsklotteriets vinster delades ut till lyckliga vinnare innan  de tre spelemännen i Bert Norbergs trio äntrade scenen. De framförde välkända låtar på gitarr, dragspel och ukulele som uppskattades av publiken. En kaffepaus gjordes mitt i programmet.

Vår egen påskkärring Laila, drog omgångens aktivitetslotteri. Hon påpekade åter vikten att skriva upp alla aktiviteter. Vi hade fallit tillbaka en aning, med att lämna in rapporterna. Som vanligt var det också  dragning på de ordinarie lotterna och årorna som Birgit Spåls Nordlund sköter.

Eftermiddagen gick mot sitt slut. Marita upplyste om att detta var sista mötet före sommaren och att vi åter ses 12 september. Men några av oss träffas på sommarresan och de andra aktiviteterna.

Glad Påsk och trevlig sommar, var hennes slutord.  

----------------------------------------------------------------------------------------------


                                Bli medlem i PRO Leksand

                  Klicka på den gröna knappen längst upp till höger  ---->

--------------------------------------------------------------------------------------------Rapport ÅRSMÖTE  14 mars 2019.

 1. Årsmöte med PRO- Leksand 2019-03-14

 Vid årets årsmöte i Sveasalen var lokalen fullsatt.

 Ordförande Marita Vidin öppnade mötet och parentation hölls för de avlidna medlemmarna. En vacker dikt lästes och därefter spelade Ingemar Ihlis till John Sunds passande sång för att minnas de som lämnat oss.

            

Så vidtog årsmötesförhandlingarna.

Som mötesordförande valdes Lars-Erik Jansson

och som sekreterare Stig Heineman. Protokolljusterare: Majbritt och Börje Kiltäpp.

 Verksamhetsberättelse här:

     

 

 

VAL:    (Styrelsen lika som 2018).

Se rutan: Dagordning och STYRELSEVAL,  nedanför dessa FOTON ,  samt under huvud-flik FÖRENINGEN längst upp.

         STUDIE organistör: Liv Lunde Andersson.

   

       

 Efter mötesförhandlingarnas avslutande framträdde åter Ingemar Ihlis med sin lättsamma framtoning.

Ingemar spelade och skämtade på sitt muntra sätt. Efter några låtar undrade han hur lång startsträcka semlorna hade. Han hade tydligen tagit svängen genom köket vid ankomsten och sett de fluffiga bullarna.

Så var det dags för fika. Åhörarna lät sig väl smaka.

Efter pausen var det åter dags för Ingemar. Han hade radat upp en lång samling instrument, som han med skicklighet hanterade vart och ett på sitt vis. Han spelade den ena låten efter den andra. Som slutnummer blev det ” Vår bästa tid är nu”. Publiken var så nöjda så de begärde ett extranummer. Ingemar stämde upp med ”Lite socker i botten så går medicinen ner…...”

 

Mötet avslutades som vanligt med lottdragning md Birgitt och så var det dags för ordförande Marita Vidin att tacka alla för denna gång.


 

Aktuellt från Leksand

Till nyhetsarkivet
Aktivitetskalendern

Nyheter från PRO Riks

 • Dagens PRO-tips #7 Instagram

  2020-03-27 Många PRO-medlemmar har hittat till Facebook för sitt sociala nätverkande. Därför kan det vara på sin plats att vidga vyerna något och introducera Instagram. Instagram är en app där man främst delar bilder och korta videoklipp – inte så mycket text här, alltså!

  Läs mer
 • Dagens PRO-tips # 6 Nytta & Nöje

  2020-03-26 I tider som dessa när många av oss äldre håller oss hemma på Folkhälsomyndighetens inrådan ökar bedrägeriförsöken i hemmet.

  Läs mer
 • Dagens tips #5 Minns Moberg!

  2020-03-25 Wilhelm Moberg har vi alla på något sätt växt upp med. Raskens, Utvandrarsviten, som också blev älskad tv-film, och senast Din stund på jorden. Han blev också känd för sin livslånga bana inte enbart som författare utan även som omstridd debattör och journalist. Läs recensionen av biografin Mannen i skogen:

  Läs mer
 • PROpensionären nr 2, 2020, ute nu!

  2020-03-25 PROpensionären nr 2/20 lämnades till tryck innan det fulla allvaret i den nuvarande coronapandemin stod klart för oss här i Sverige. Därför innehåller numret ingenting om det ämnet. Men som vanligt kan du läsa om mycket annat, bland annat hur det är att jobba efter pensioneringen.

  Läs mer
 • Kronprinsessan Victoria hyllade PRO:s arbete

  2020-03-24 I fredags ringde kronprinsessan Victoria PRO för att hylla det viktiga arbete som vi gör. "Kronprinsessan uttryckte också sin medkänsla för att många äldre blir isolerade på grund av corona-viruset", säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

  Läs mer
 • Dagens PRO-tips #7 Instagram

  2020-03-27 Många PRO-medlemmar har hittat till Facebook för sitt sociala nätverkande. Därför kan det vara på sin plats att vidga vyerna något och introducera Instagram. Instagram är en app där man främst delar bilder och korta videoklipp – inte så mycket text här, alltså!

  Läs mer
 • Dagens PRO-tips # 6 Nytta & Nöje

  2020-03-26 I tider som dessa när många av oss äldre håller oss hemma på Folkhälsomyndighetens inrådan ökar bedrägeriförsöken i hemmet.

  Läs mer
 • Dagens tips #5 Minns Moberg!

  2020-03-25 Wilhelm Moberg har vi alla på något sätt växt upp med. Raskens, Utvandrarsviten, som också blev älskad tv-film, och senast Din stund på jorden. Han blev också känd för sin livslånga bana inte enbart som författare utan även som omstridd debattör och journalist. Läs recensionen av biografin Mannen i skogen:

  Läs mer
 • PROpensionären nr 2, 2020, ute nu!

  2020-03-25 PROpensionären nr 2/20 lämnades till tryck innan det fulla allvaret i den nuvarande coronapandemin stod klart för oss här i Sverige. Därför innehåller numret ingenting om det ämnet. Men som vanligt kan du läsa om mycket annat, bland annat hur det är att jobba efter pensioneringen.

  Läs mer
 • Kronprinsessan Victoria hyllade PRO:s arbete

  2020-03-24 I fredags ringde kronprinsessan Victoria PRO för att hylla det viktiga arbete som vi gör. "Kronprinsessan uttryckte också sin medkänsla för att många äldre blir isolerade på grund av corona-viruset", säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

  Läs mer
 • PRO: ”Skrota premiepensionssystemet!”

  2020-02-21 Pensionsspararnas pengar riskeras på ett orimligt sätt i dagens utformning av premiepensionssystemet, anser PRO.

  Läs mer
 • PRO på riksdagsseminarium om kontanterna

  2020-02-19 Under onsdagsförmiddagen genomfördes för femte gången ett riksdagsseminarium runt kontantfrågan på initiativ av Kontantupproret.

  Läs mer
 • PRO kritiskt mot Ica:s nya bonussystem - nu ångrar matjätten sig

  2020-02-03 Ica:s nya bonussystem blev hårt kritiserat av bland annat PRO. Nu tvingas Ica ändra sig. "Här har man orsakat oro och ilska hos många", säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

  Läs mer
 • Psykologens råd i DN: "Gå med i PRO"

  2020-01-29 Dagens nyheter skriver om hur viktigt det är att börja planera pensioneringen under arbetslivet och att inte göra det för nära inpå pensioneringen. Psykologen ger rådet: Gå med i PRO!

  Läs mer
 • PRO i Dagens samhälle: "Alla kan inte köpa biljett i en app"

  2020-01-28 Köp biljett i appen – klarar du det inte själv: ta hjälp av barn och barnbarn. Skånetrafikens nya besked till resenärerna inskränker tillgängligheten till kollektivtrafiken och risken är nu att äldre slutar åka kollektivt, skriver Jan Andersson, ordförande PRO Skåne.

  Läs mer
 • Till dig som är medlem i PRO

  2020-03-13 Just nu är det många av oss äldre som känner stor oro på grund av Coronaviruset covid-19, och många frågor väcks: Hur undviker jag att bli smittad? Törs jag gå på PRO-mötet och vågar jag träffa mitt barnbarn på lördag? I denna nya och ovana situation är det särskilt viktigt att följa Folkhälsomyndighetens, kommunernas och regionernas beslut och rekommendationer.

  Läs mer
 • PRO skärper rutiner med anledning av coronaviruset

  2020-03-11 Pensionärernas Riksorganisation, PRO, vidtar med omedelbar verkan flera försiktighetsåtgärder med anledning av coronavirussjukdomen covid-19. Folkhälsomyndigheten höjde igår risknivån för inhemsk smittspridning till den högsta – mycket hög risk för spridning i Sverige.

  Läs mer
 • Information till PRO:s medlemmar om Coronaviruset covid -19

  2020-03-02 Coronaviruset covid -19 påverkar just nu inte alls verksamheten hos Pensionärernas Riksorganisation, PRO. Vi jobbar som vanligt, men följer noga utvecklingen och den information ansvariga myndigheter tar fram.

  Läs mer
 • PRO kräver kraftfulla välfärdsreformer efter TV4:s Kalla Fakta

  2020-02-18 TV4-programmet Kalla Fakta granskade igår allvarliga misstag inom hemtjänsten. Misstag som förklaras med brist på kompetens, otydliga rutiner eller att rutiner inte följs. Pensionärernas Riksorganisation, PRO, anser att det krävs kraftfulla välfärdsreformer för en bättre äldreomsorg – vi har tre förslag på hur det kan gå till.

  Läs mer
 • PRO på Aftonbladet debatt: "Vi vill ha en fast läkare"

  2020-02-17 Bland PRO:s medlemmar är det hela 93 procent som vill träffa en fast namngiven läkare. Många sköra multisjuka äldre vill slippa upprepa sin sjukdomshistoria gång på gång. De vill känna trygghet och tillit, ha kontinuitet och tillgång till hälso- och sjukvård i sin närhet. Men så är tyvärr inte fallet i dag.

  Läs mer
 • Polisens varning: Bedragare utnyttjar corona för att lura äldre

  2020-03-18 Kriser är något som ofta utnyttjas av bedragare för att lura andra människor. Nu har polisen fått in flera fall av bedrägerier mot äldre i spåren av corona-viruset och myndigheten går nu ut och varnar för bedragarna.

  Läs mer
 • PRO förstärker försiktighetsåtgärderna efter Corona

  2020-03-18 Pensionärernas Riksorganisation, PRO, förlänger och förstärker försiktighetsåtgärder med anledning av coronavirussjukdomen covid-19. Folkhälsomyndigheten uppmanar sedan i måndags alla äldre över 70 år att så långt som möjligt begränsa nära sociala kontakter de kommande veckorna.

  Läs mer
 • Nytt utbildningspaket från Polisen för att förhindra bedrägerier mot äldre

  2020-03-06 När Polisens utbildningspaket Försök inte lura mig lanserades 2015 blev det ett prisbelönt succéinitiativ. Nu har innehållet uppdaterats och kompletterats med dagsaktuell information.

  Läs mer
 • PRO: Våld mot kvinnor går inte i pension!

  2019-11-25 Att motverka våld mot äldre kvinnor är allas ansvar. Kunskapen måste öka och samhället behöver ta ett större ansvar. I dag, på Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, kräver PRO ett stopp på våldet.

  Läs mer
 • PRO på SVT opinion: ”Varför togs satsningen på Äldrelyftet bort, regeringen?”

  2019-04-16 ”Vår förvåning och besvikelse över att regeringen väljer att plocka bort en satsning i budgeten som (S) hade som vallöfte och som Moderaterna och Kristdemokraterna hade sett till skulle ha blivit verklighet är stor”, skriver företrädare för Riksidrottsförbundet och pensionärsorganisationerna i en debattartikel som publicerades på SVT opinion.

  Läs mer
Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.