A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 PRO Leksand månadsmöte torsdag 10/10 2019

Hösten är kommen och det var dags för oktobers månadsmöte.Ordförande Marita Vidin hälsade medlemmarna välkomna till Sveasalen.

Hon berättade att hon varit på KPR-möte. Ordförande där höll för första gången med om att 11-kaffet på Brandmannen var viktigt. Vi får se vad som händer med det.

 

Vårdcentralens arbete under sommaren verkar ha flutit på bra trots alla turister som besökt Leksand

och velat ha vård.

 Den 5 november kl 19.00 kommer en hjärtläkare till Visir-bion. Det kommer att annonseras om detta i Magasinet.

Det går att komma till Leksands Sparbank och få hjälp med Bank ID m.m på måndagar efter 15.

 

Framtidsfullmakt.

Så var det dags för juristen Jessica Gropgård från Leksands Sparbank, som var dagens gäst.

Ämnet hon skulle informera om var Framtidsfullmakt.

Jessica hjälper kunder med alla familjejuridiska spörsmål. Det enda lokal bank med egen jurist. Avgift 1 500:- tim.

 

Leksands Sparbank är ingen vanlig bank.

Den har inget bankaktiebolag utan investerar i bygden. Sponsringen går till ca 60 olika föreningar i Furudal, Rättvik,Leksand, Siljansnäs, Insjön och Gagnef. Banken hjälper till med olika tjänster som

kort, lån, konton, E-tjänster, juridik och försäkringsskydd.

 

Framtidsfullmakten berättade Jessica främst om på mötet.

Detta är en ny lag som trädde i kraft i juli 2017.

Huvudmannen bestämmer själv vem som ska företräda honom om han inte kan rättshandla själv.

 

Den vanliga fullmakten är giltig direkt när huvudmannen har undertecknat den, om han då förstod innebörden och den gäller tills den återkallas.

 

Fullmakten ställs ut av en fysisk person, till en annan fysisk person. Fullmaktsgivaren ska vara myndig.

Framtidsfullmakten ska vara skriftlig och bevittnad. Fullmakten ska innehålla information om att det är en framtidsfullmakt, vem eller vilka som är fullmaktshavare och vilka angelägenheter fullmakten omfattar.

Fullmakten träder i kraft när fullmaktshavaren varaktigt är ur stånd att rättshandla. Fullmaktshavaren ska underrätta fullmaktsgivarens make/maka, barn och närmaste släkt.

 

För rådgivning och upprättande av dokumentet kan man vända sig till banken.

Fullständig information om Framtidsfullmakt kan man få på banken.

 

Så var det dags för kaffe/te avbrott under tiden som man funderade på frågor som kan ha uppkommit. Efter avslutad frågestund tackades Jessica Gropgård.

 

Efter Birgits lotteri dragning avslutade Marita mötet för denna gång.

 

Karin Nordström. 


 

NÄSTA MEDLEMS MÅNADSMÖTE

torsdag 14 november

 SVEASALEN kl. 14.00. 

UNDERHÅLLNING: Plus 55.

Smörgås, kaka, te/kaffe. Inträde: 50:- 

Lotterior och årar. 

 

 

Torsdag 12 december LUCIA

 

       


Nästa BINGO:

Torsdag 7 november  Kl. 14.00  Lilla Sveasalen.

 

   


BOULE: (Bli nybörjare!)     Måndagar och torsdagar Kl.10.00 Kyrkallén. (Sommar-höst. Vintertid -vår, måndagar Insjön).

Kontaktperson: Lasse Nygårds tel: 070-408 46 16 eller 0247-148 16

Under hela året: Vi deltar i tävlingar som arrangers på olika platser i närheten. 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------


STAVGÅNG: HÖST. Obs! Ändrad dag till

TISDAGAR  kl. 09.00. ROSENS.

 

     


Övriga AKTIVITETER:


Måndagar:   

Idégruppen träffas på ABF. Kl.10.oo. Vi handarbetar och pysslar.

 

 Tisdagar:

Tidro (styrketräning) i Badhusets träningshall kl 8:50.  

 

11-kaffet på Brandmannen.

 

TORSDAGAR: Byvandringar Ca. 3-4 km.

AVFÄRD Kl.18.oo Kulturhusets parkering.

Frivillig avgift förslag 20:-. Ta med fika.

 Fredagar:

Vattengymnastik i badhuset kl 10:00.


     Är Du intresserad av att vara med i någon grupp,

     ring Laila 0247-34939.


 TREVLIG HÖST!

 

Rapporter på 3st. genomförda utflykter.

 


(GENOMFÖRT)  Lördag 27 april: Björksav.

 BJÖRKSAV-utflyktens rapport:

Lördagen den 27 april bjöd Hjortnäs-Sunnanängs hembygdsförening oss i PRO på sav- avsmakning. Det har blivit en tradition att smaka av årets sav. Henry och Birgit Dahlberg bjöd oss till deras hem där Henry berättade intressant om vad sav betydde förr i tiden och hur magisk drycken kunde vara. Björksav har druckits i alla länder där björken växer. Förutom att dricka det användes drycken till att tvätta håret i, som främjade hårväxten och skrämde bort ohyra. Det ansågs också vara bra mot leversjukdomar, njursten, trög mage och inälvsmask m.m. Och så var det ju ett superbt hälso och skönhetsmedel. Rynkorna försvann om man tvättade sig i björksav. Henry berättade att han nu hade moderniserat tappningen, genom att borra ett hål ca 5 cm djupt och sätta in en slang i hålet som gick direkt till en tank. Förr sipprade saven ner i tanken via en björkpip. Flugorna var då intresserade av denna dryck och därför kan det smaka lite kött, sade Henry skämtsamt. Flera års tappning hade frusits ner, så vi fick smaka på olika års savtappningar. Under "högsässong", dvs innan musöronen slagit ut på björken kan den ge 15-20 liter sav per dygn. När vi druckit oss mätta på sav bjöds det på kaffe och goda bullar i solskenet. En härlig vårdag blev det. Ett 30-tal personer hade slutit upp. Vi tackade värdparet för denna mycket trevliga eftermiddag. Passa på att besöka denna tillställning nästa år. Den kan rekommenderas. Karin Nordström.


(GENOMFÖRT) Måndag 6 maj ÅLANDS CRUISNING  

32 uppsluppna PRO-resenärer äntrade bussen i Leksand, som skulle föra dem till terminalen i Stockholm, där nöjesbåten Cinderella väntade. Vår suveräne busschaufför  Tommy Pettersson guidade oss runt med bussen i Stockholm både före och efter båtturen. Hur kan man med en sådan skicklighet manövrera en stor buss  i dessa trånga passager bland bilar, cyklar och springande människor? Han visste också var alla vackra byggnader och allt annat fanns. Vi fick se en hel del intressanta platser och utsikter. Sveriges huvudstad är verkligen vacker höll vi alla med om. I perfekt tid kom vi fram till terminalen. Ingen väntetid alls. Smidigt sprang vår chaufför och hämtade våra biljetter som också var nyckeln till hytterna. Klockan var 18 och fartyget började röra på sig. Efter att ha "blivit av" med våra väskor, var det dags för vår tvårätters skeppsmeny. De flesta hade beställt fisk. En av servitörerna blev förvirrad då ingen ville ha kött, fast de enligt honom hade beställt det i förväg. Det ordnade dock upp sig till sist. Förrätten, inkokt lax med färskriven pepparrot, dillmajonnäs och sikrom smakade bara mer. Efter en stund var det dags för varmrätten. För fiskbeställarna kom smörbakad torskrygg med kräftsås, potatispuré in tillsammans med satuerade morötter och apelsinmarinerad fänkål. Köttätarna fick örtbakad fläskfilé black & white med rostade rotsaker och potatiskaka. Till maten ingick öl eller vin. Annat bekostade man själv. Vi kopplade av i en skön atmosfär under middagen och hade föreställt oss en vy av skir vårgrönska glida förbi bland kobbarna. Många putsade sina glasögon eftersom de omöjligen kunde se denna vy. Andra trodde att de plötsligen fått fel dryck i sina glas. De geologinsatta sade att vi just såg en flera meter hög bergvägg med hällristningar resa sig på ena sidan och att båten stod stilla vid denna av okänd anledning. Någon annan tog reda på att det pågick pålastning av räddningsbåtar eller liknande. Vi skulle inte behöva oroa oss för vare sig bergsklättring eller någon annan otäck manöver. Till slut blev det fart på Cinderella och likaså på musiken på de olika ställena. Drifters spelade i stora salongen och Karlssons i den andra. Flera trubadurer underhöll också på olika ställen. Publiken såg ut att trivas överallt. Kvällen övergick i natt och det var tid att "sussa". Morgonen därpå var det som vanligt Vikingbuffé med ett stort utbud. Några timmar senare skymtade kajen i Stockholm. Snart var vi framme och steg åter in i vår gula buss med Tommy som väntade på oss. På hemvägen blev det ett stopp i Heby för alla som eventuellt behövde söka upp " ett visst ställe" Det regnade mycket efter hemvägen, men vad gjorde det. Vi hade varit ute på en trevlig resa och kunde tänka tillbaka på den istället. Karin Nordström.


 (GENOMFÖRT)  Måndag 17 juni: Gustaf Wasa till Mora (5 tim med lunch ombord). Buss till Monarks cykelfabrik Vansbro. Fika i Snö-ån:

Rapport: Ordförande Marita Vidin: 

En underbar dag, som startade 8.30. Vi var 31 glada PRO:are från Leksand som klev ombord på Gustav Wasa med färd mot Mora. Under resans gång berättade kapten vad vi passerade, även en del av oss berättade. Kl 11 kom så en underbart god lunch och även kaffe och kaka. Kl 13 var vi så i Mora, där väntade Barbro med sin buss. Nu åkte vi mot Vansbro där vi stannade vid Monarks cykelfabrik. Vi fick en guidad tur om arbetet och vilken sorts cyklar som tillverkades
Nu var det dags för eftermiddags kaffe som vi intog i Snöån.
Kaffe med rabarberpaj och vaniljsås serverades mums.
Efter fikat var så dags för hemfärd. Underbar dag med perfekt väder
Tack Karin Nordström och Kenneth Keys som ordnat allt så perfekt.

FOTON KOMMER!

    

 

    

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 


 

------------------------------------------------------------------------------------------


RAPPORT:

 

       Månadsmöte torsdag 12 september 2019.

   

     

Stora salongen på Sveasalen var fullsatt då första mötet för säsongen hölls.

Ordföranden Marita Vidin hälsade alla välkomna och tyckte det var trevligt att träffa både nya och gamla medlemmar.

Så var det dags för ABF, genom Yvonne att upplysa om höstens alla kurser.

RESOR: Lasse Nygårds  presenterade sedan  kommande Ålandsresa i oktober. Det är dags att anmäla sig redan nu. 

FRISKVÅRD: Laila Spik drog månadens friskvårdsvinnare som blev Göran Andersson.

Marita upplyste om att Hjälpmedelsdagen infaller 23 september. En demonstration kommer att hållas i Falun under mottot " Färdtjänst åt alla". Även på Kupolen och på Mora lasarett uppmärksammas dagen. Det går att besöka teknikerbussen och så finns det en utomhusbana för rullstol som kan provas.

Marita har också varit på KPR-möte.

Där undrade man var de utlovade anslagstavlorna på torget tagit vägen.

Ett övergångsställe vid Villagatan-Hantverkargatan nedanför Hemköp vore önskvärt.

Den nya matordningen på Björkbacken togs upp. Måste en lättöl t.ex. innebära en extra kostnad på vardagarna?

Det borde finnas en meny B. Matsedlarna ska kunna läsas på kommunens hemsida, tyckte man.

Kommunens 62 besparingspunkter togs upp. Hur kommer det sig att budgeten har överskridits i så hög grad? Pensionärerna kommer också att påverkas. Vad händer med det så populära 11-kaffet t.ex.?

Hur kommer det att bli med habiliteringsersättningen i Leksands kommun?

Bussen till Mora lasarett borde kunna åka om lasarettet innan den fortsätter till centrum för att undvika två bussbyten. Inga bussar alls från lasarettet på söndagar.

DAGENS MUSIKER: kom från Mora och kallade sig "Rut och gänget".

Både män och kvinnor spelade av hjärtans lust. Publiken njöt av både kända och okända låtar.

         I pausen blev det som vanligt kaffe/te och goda smörgåsar och kakor.

         Efter avslutad underhållning och lottdragning med Birgit

                                                tackade Marita för denna septembereftermiddag.

                                                                     Karin Nordström.

 

PRO Leksand månadsmöte 18 april 2019 i Sveasalen i Leksand.

   

 

Träffen hölls på skärtorsdagen som ju är påskkärringarnas resedag till Blåkulla. En av kärringarna, Laila Spik stannade till och deltog i PRO-träffen. Scenen och borden  var också vackert påskpyntade.

Mötet öppnades av ordförande Marita Vidin.

Hon redogjorde för vad som sagt på olika möten som hon varit på.

Patientrådet upplyste om att det finns en "yrselgrupp" för personer som lider av detta. Sjuksystrar lämnar goda råd. 

Det är inte tillrådligt att ringa till den så kallade  "Må bra" linjen. Det blir stora kostnader för  Landstinget. Det finns vidare familjecentral och ungdomsmottagning att tillgå. På vårdcentralen arbetar för närvarande 20 sjuksköterskor.

Äldreboendet i Tibble ska byggas om likaså Edshult, men planerna på hur det ska se ut är inte klara.

Samrådsgruppen tog upp ämnet krisberedskap på äldreboenden. Det ska utredas hur det ser ut egentligen.

Marita varnade ännu en gång för falska telefonsamtal, särskilt där någon vill komma åt kontonummer till din bank.

Kenneth Keys upplyste om att Sveasalens parkering tillhör IOGT/NTO och inte kommunen. Så det är ingen allmän parkering.

Lasse Nygårds övertog scenen och talade om resekommitténs kommande planer. Det går att läsa om dem LÄNGRE NER HÄR PÅ HEMSIDAN. Det finns många " smultronställen" i vår närhet som vi borde besöka lite oftare, sade Karin Nordström, som också stod vid mikrofonen. Hon berättade om den kommande sommarresan som blir den 17 juni. Då åker vi med Gustaf Wasa till Mora och vidare med buss till Vansbro och cykelfabriken. Lunch och eftermiddagskaffe är också inplanerat.

Påsklotteriets vinster delades ut till lyckliga vinnare innan  de tre spelemännen i Bert Norbergs trio äntrade scenen. De framförde välkända låtar på gitarr, dragspel och ukulele som uppskattades av publiken. En kaffepaus gjordes mitt i programmet.

Vår egen påskkärring Laila, drog omgångens aktivitetslotteri. Hon påpekade åter vikten att skriva upp alla aktiviteter. Vi hade fallit tillbaka en aning, med att lämna in rapporterna. Som vanligt var det också  dragning på de ordinarie lotterna och årorna som Birgit Spåls Nordlund sköter.

Eftermiddagen gick mot sitt slut. Marita upplyste om att detta var sista mötet före sommaren och att vi åter ses 12 september. Men några av oss träffas på sommarresan och de andra aktiviteterna.

Glad Påsk och trevlig sommar, var hennes slutord.  

----------------------------------------------------------------------------------------------


                                Bli medlem i PRO Leksand

                  Klicka på den gröna knappen längst upp till höger  ---->

--------------------------------------------------------------------------------------------Rapport ÅRSMÖTE  14 mars 2019.

  1. Årsmöte med PRO- Leksand 2019-03-14

 Vid årets årsmöte i Sveasalen var lokalen fullsatt.

 Ordförande Marita Vidin öppnade mötet och parentation hölls för de avlidna medlemmarna. En vacker dikt lästes och därefter spelade Ingemar Ihlis till John Sunds passande sång för att minnas de som lämnat oss.

            

Så vidtog årsmötesförhandlingarna.

Som mötesordförande valdes Lars-Erik Jansson

och som sekreterare Stig Heineman. Protokolljusterare: Majbritt och Börje Kiltäpp.

 Verksamhetsberättelse här:

     

 

 

VAL:    (Styrelsen lika som 2018).

Se rutan: Dagordning och STYRELSEVAL,  nedanför dessa FOTON ,  samt under huvud-flik FÖRENINGEN längst upp.

         STUDIE organistör: Liv Lunde Andersson.

   

       

 Efter mötesförhandlingarnas avslutande framträdde åter Ingemar Ihlis med sin lättsamma framtoning.

Ingemar spelade och skämtade på sitt muntra sätt. Efter några låtar undrade han hur lång startsträcka semlorna hade. Han hade tydligen tagit svängen genom köket vid ankomsten och sett de fluffiga bullarna.

Så var det dags för fika. Åhörarna lät sig väl smaka.

Efter pausen var det åter dags för Ingemar. Han hade radat upp en lång samling instrument, som han med skicklighet hanterade vart och ett på sitt vis. Han spelade den ena låten efter den andra. Som slutnummer blev det ” Vår bästa tid är nu”. Publiken var så nöjda så de begärde ett extranummer. Ingemar stämde upp med ”Lite socker i botten så går medicinen ner…...”

 

Mötet avslutades som vanligt med lottdragning md Birgitt och så var det dags för ordförande Marita Vidin att tacka alla för denna gång.


 

Trevlig HÖST!

Aktuellt från Leksand

Till nyhetsarkivet
Aktivitetskalendern

Nyheter från PRO Riks

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.