A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Besök hos Mandelmanns den 26 augusti.

2019-10-17 PRO Hagalund-Tjärnas resa till Skåne i dagarna tre.

Måndagen den 26 augusti var det ett stort gäng pensionärer från PRO Hagalund-Tjärna som äntrade bussen redan före 07,00 för att påbörja resan mot Skåne.

När man klev på bussen fick man en tunnbrödsmacka med hästkött o pepparrotsvisp och en dricka för att ha något att mumsa på under vägen.

Ordförande Doris Brodén höll en liten historielektion från varje ort vi passerade

Första dan ner till Simrishamn med fortsättning dag två mot Kivik, Malmö, Öresundsbron, därefter Helsingborg, för att fortsätta dag tre med Höganäs och Laholm.

Första stoppet för bensträckare och toalettbesök gjordes i Sickelsta utanför Örebro. Där fick man också inhandla lotter med fina vinster paraplyer både stora och hopfällbara, sittdynor och portmonnäer. Det gäller att vara förberedd man vet aldrig vilket väder det blir i Skåne dessa dagar.

Därefter fortsatte resan mot Ödeshög där vi intog en ordentlig lunch och kaffe på maten för de som ville detta.

Här utdelades en frågeställning om maträtter , där man fick tid på sej fram till hemresan där rätta svar kom att redovisas.

Efter halva vägen från Ödeshög till Simrishamn serverades busskaffe, Både kaffet, bensträckaren och toalettbesöken hägrade förstås.

Resan fortsatte sedan över Ljungby, Markaryd, Hästsveda, Hässleholm, Åhus, Kivik och ner till Simrishamn.

Väl framme på Hotell Svea i Simrishamn, var det dags för incheckning, hotellet låg fint vid havet, fina rum och trevlig personal. Kvällen var sedan fri för egna aktiviteter.

Efter en god frukost var det dags att åka den sista biten till Mandelmanns som ligger en liten bit utanför Simrishamn, en liten ort som heter Rörom.

Det fanns jättemycket att se på Mandelmanns, stora odlingar av både frukt och grönsaker, samt djuren: kor, kalvar, får, grisar, ankor påfåglar och höns icke att förglömmas hundarna och katterna. Det fanns en servering där man kunde inta mat och fika samt en bod där man kunde inhandla diverse frukt, grönsaker, lammkött, geléer mm.

Nöjda och belåtna styrde vi kosan mot Kiviks musteri där vi käkade köttbullar potatis med sås och lingonsylt och Kiviks cider naturligtvis.

Mätta och belåtna gick färden mot Malmö och överfarten mot Danmark Öresundsbron. Det var riktigt mäktigt att åka över bron och sista biten genom tunneln, vi såg naturligtvis flygplatsen Kastrup och den konstgjorda ön.

Dags för återresa till Sverige och för färd mot Helsingborg.

För att få se lite extra så åkte vi gamla vägen som går över Lomma och Landskrona.

Chauffören Mats Åkesson visade också sina barndoms trakter och berättade en hel del om Landskrona och en del annat smått och gott.

Väl framme i Helsingborg var det dags att checka in på hotell Marina Plaza ett fint hotell alldeles intill där båtarna går över till Helsingör.

Efter en god natts sömn och en stadig frukost var det dags att resa mot Höganäs. Där kunde man gå på Keramiken eller på glas outleten, det blev en del påsar.

Nu var det dags att åka lite buss igen och nu tog vi E 6 upp mot Mellbystrand och sedan mot Laholm, där vi åt en underbar lunch visserligen lite sen, men som bestod av nyrökt lax med nypotatissallad och till efterrätt kaffe med hemgjord chokladboll. Det blev trots allt lite busskaffe på hemvägen det blev strax utan för Örebro där man kunde sitta vid bord och även sträcka på benen i den friska luften.

Nu var det bara sista biten kvar och strax före 22:00 stannade bussen för att släppa av mycket nöjda resenärer på Röda Vägen vid expeditionen. Vi tackade chauffören för en mycket bra körning och ett trevligt humör med en stor applåd, även reseledaren Doris fick en stor applåd för en mycket väl arrangerad resa.

 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.