A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Historik

Föreningens historik

I mars 1942 bildades i Malmö en pensionärsorganisation som fick namnet Sveriges Folkpensionärers Riksorganisation. Den bytte senare - 1965 - namn till Pensionärernas Riksorganisation - PRO. Organisationen bildades för att ta tillvara pensionärernas intressen och det var viktigt redan från början att organisationen skulle vara partipolitiskt obunden

Flera lokalföreningar bildades 1942. Under 1943 bildades hela 154 föreningar däribland vår egen.

Vår förenings bildande skedde på uppmaning av Riksorganisationen till Uddevalla arbetarkommun och Facklig Central. Dessa utlyste ett möte till 3 maj 1943, då det samlades ett 30-tal personer. En interimstyrelse tillsattes med Johannes Hermansson som ordförande. Ett nytt möte hölls 21 maj och detta blev välbesökt och 102 personer anmälde sig som medlemmar.

Under hela föreningens varande har sociala frågor och trivsel stått i fokus. Och så har vi tänkt fortsätta.

Under våren 2012 gick Ljungskile PRO-förening upp i Uddevalla PRO-förening och det nya namnet blev Uddevalla-Ljungskile PRO-förening. Genomförandet har fungerat riktigt bra.

När man ser tillbaka på de gångna åren, kan man konstatera att mycket är sig likt genom tiderna. Tänk, första kaffekommittén valdes 1944! Utan en sådan stannar en förening. Vår nuvarande handarbetsgrupp är livlig och mycket produktiv. Men redan på 50-talet hade vi handarbetande, främst damer, som sydde ihop pengar bland annat till en fana till föreningen.
Utflykter och resor har alltid varit populära. Genom alla åren har teater och körsång varit populära inslag. 

Numera står friskvården högt i kurs och likaså ges möjlighet att lära sig den nya datatekniken.

Vi hoppas, att fler personer vill delta aktivt i vår förening samt hjälpa till att påverka våra politiker. Påverkan kan ske både enskilt och via Kommunala Pensionärsrådet KPR - samt genom vårt PRO-distrikt och Riksorganisationen. Men det viktigaste av allt - att ha roligt, skratta mycket, tycka om och vara rädda om varandra.

 

Infört 130731

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.