A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Kontakt

PRO Kallinge Ronneby

ÖRMOGÅRDEN

 

Föreningens expedition finns i Örmogården på Norra Smålandsgatan 7 i Kallinge. Expeditionen är öppen följande tider:

Torsdagar 10.00-12.00

Under expeditionstid kan du få information om kursverksamhet, försäkringsfrågor, medlemsavgifter, resplaner och annat som rör medlemskapet i föreningen.

Kort historik

Kallinge PRO-förening bildades 1946. Det var ca 25 personer, som under ledning av bl.a. förre fjärdingsman Axel Karlsson, A Söderström och Kurt Karlsson hade samlats i Kallinge Folkets Hus. Det första protokollförda mötet hölls lördagen den 12 april 1947 och då beslöt man att söka anslutning till riksorganisationen. Den 14 april 1957 invigdes den nyinköpta föreningsfanan, för en förening måste ju ha en egen fana. 1979 blev det hittills mest händelserika året i föreningens historia. Ronneby kommun köpte in bostäder på Smålandsgatorna och därmed hamnade Örmogården i kommunens ägor. Pensionärsföreningen erbjöds att överta denna. Huset hade 1888 flyttats från Örmo i Småland till Kallinge. Det användes som arbetskasern åt åtta familjer och hade två enrummare på varje gavelspets. Kommunen satsade 220000 skr till upprustning men det fordrades mycket frivilligt arbete från medlemmarnas sida. Sommaren 1980 blev Örmogården färdig. I lokalerna ryms för närvarande en snickarverkstad utrustad med diverse maskiner och en vävstuga med ett flertal vävstolar och annan nödvändig utrustning på bottenvåningen. Det övre planet upptas av en stor samlingssal, ett kontor samt kök och datorsal.

Aktiviteter

I föreningen förekommer ett antal olika aktiviteter delvis bundna till olika årstider. Under vinterhalvåret sysslar vi till största delen med inomhuskurser. Exempel på sådana är:

Träslöjd, textilarbete ( sömnad i olika former, vävning), öppet hus, datoranvändning, läsecirklar, studiecirklar av olika slag, danser, gymnastik,styrketräning och månadsdanser.

Sommartiden ägnas  åt boulespel, stavgång, cykelturer, promenader, grillträffar och mycket annat.Under hela året arrangerar vi bussfärder till olika resmål kända eller hemliga.

Detta sysslar vi med

Studier sker i cirkelform och regleras genom studiekommitté och ABF. Cirklarna har vi på Örmogården, och i Folkets hus. Förutom uppräknade cirklar finns också cirklar i dokumentation, cementgjutning, mattcurling, Qi gong och läsning.Observera!Det behövs bara tre medlemmar för att bilda en cirkel. Materialet anskaffas och bekostas i de flesta fall av ABF.

 

Resor

Föreningen anordnar varje år tre eller fyra resor till olika mål. En av resorna brukar vara till hemligt mål och den sista resan för året är ofta ett teaterbesök. Gemensamt för resorna är att betalningen sker under resans gång och föreningens policy är att den, som inte avanmäler sitt deltagande senast tre (3) dagar före avfärd måste erlägga kostnader för själva resan.

 

Kontakt:

email: kallinge@pro.se
email: pro.kallinge@blixtmail.se

telefon  0457 24733

 

 

  

Aktuellt från Kallinge Ronneby

Till nyhetsarkivet
Aktivitetskalendern

Nyheter från PRO Riks

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.