A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Möten & Träffar

På månadsmötet i september fick vi besök av Lydia Svensson som efter 24 år som nunna valde att lämna klosterlivet.

Ett 25-tal medlemmar samlades denna septembereftermiddag till Månadsmöte i PRO-stuan. Mötesordförande, som denna gång var Gert Aronsson, hälsade alla varmt välkomna. Den utdelade dagordningen för mötet godkändes och betades av punkt för punkt. Noteras kan:

  • Föreningen ansvarar för kaffeserveringen på byns höstmarknad den 5 oktober och passar också på att göra reklam för PRO. Aktiviteter kring detta planerades och bemannades.
  • Beslutades att jullandgång ska serveras på månadsmötet i november.
  • Inför vårens program diskuterades att byta ordning på resan och sillunchen så att sillen avnjuts sista torsdagen i maj och resan genomförs i juni i veckan före midsommarveckan. Beslut om detta tas på nästa månadsmöte.

För detaljerad mötesinformation se under "Protokoll" eller klicka här.

 

Gert avslutade mötet och hälsade dagens gäst Lydia Svensson välkommen.

Lydia bestämde sig vid 19-års ålder att bli nunna vid Birgittasystrarnas kloster i Vadstena. Hon berättade om hur en dag på klostret såg ut, tämligen inrutad (se Dagordning nedan), och också om hur stämningen mellan nunnorna var.
Efter 24 år som nunna bestämde Lydia sig för att lämna klosterlivet och återvända till ett ”mer vanligt” liv. Detta visade sig vara ganska besvärligt, det var mycket som hade förändrats på dessa 24 år och mycket som var helt nytt. Detta måste Lydia anpassa sig till under tämligen kort tid, en anpassning som till viss del fortfarande pågår.
En mycket intressant berättelse om hur ett beslut i unga år påverkar ens liv. Lydia understryker att hon inte ångrar sig eller på något sätt vill ha klosterlivet ogjort.


Efter ett antal frågor till Lydia var det dags för kaffe med frallor och en liten smarrig kaka.
Mötet avslutades traditionsenligt med lotteridragning, grattis till vinnarna och tack till de som skänkt priserna.
Också ett stort TACK till kaffekommittén (Kerstin, Bruno och Bengt Göran) som fixade allt det praktiska samt till lotteriansvariga (Kerstin och Ragnhild).


Nästa månadsmöte är torsdagen den 31 oktober och då besöker ”Trallande Tanter med Gubbs” Stuan. Välkomna då!


Lydia Svensson berättar om sin tid som nuna och om återanpassningen

 

En nunnas dag i klostret

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.