A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Lax-middag 2019

2019-05-11

 

Vårmiddag

 

På ett styrelsemöte bestämdes att försöka införa en vårtradition inom PRO Jämshög. En laxmiddag, bestående av fin varmrökt lax, med tillbehör, samt kaffe och en god kaka komponerat med trevlig underhållning.

Torsdagen den 9 Maj kl.14.00 i Jämshögs Medborgarhus bestämdes att tilldragelsen skulle ske och Svänggänget anlitades som underhållare. Lite trögt med föranmälan, men det tog sig och hela 60 personer anmälde sitt intresse, vilket gladde styrelsen. Många frivilliga anmälde sitt intresse att vilja hjälpa till med förberedelserna och aktivt deltaga unde själva middagen.

Margareta Kindvall var ”spindeln” i nätet och drog upp riktlinjerna för hur det hela skulle organiseras. Margareta stod för inköp av de flesta ingredienserna, medan Jan Johansson ordnade laxen från Brorssons i Hällevik och beställde kakor av Emmy Brun. Serveringsgänget, Sonja Strömberg, Lennart Persson och Sven Gustavsson kom och hade blommor och mängder av skalade potatis med sig. Allt förberett för att det skulle bli en trivsam, men arbetssam dag. Pappdukar i två färger fanns i lokalen, vita och limegröna. Dessa tog Birgitta Petersson och Kerstin Johansson hand om och ordnade den trivsamma dukningen. Vackra vårblommor i vaser på borden, plockade av Sonja och Lennart, gjorde att dukningen blev fulländad och väldigt inbjudande.

Sedan skulle den varmrökta laxen delas i lämpliga portioner. Jan hade ansvar för att detta skulle bli lyckat, men utan Kaj Möllers hjälp hade detta inte gått. Kaj vet hur man använder hushållsknivar och var en mästare på att få fina bitar av den väldigt mjuka och möra laxen. Exakt räckte laxinköpet och, enligt gästerna, var portionerna lagom stora. Dessa portioner placerades sedan i värmeboxar från Scanbox, som PRO fått låna helt kostnadsfritt, vilket underlättade oerhört för värmehållningens skull. Stort tack till firman Scanbox och transportörerna från kommunen.

En timme innan utsatt tid anlände det fem man starka Svänggänget och det visade sig vara ett mycket trevligt gäng som var entusiastiska till att komma till PRO Jämshög. De lovade att anpassa musikvalet till publiken och plockade fram alla sina instrument och var sedan klara för underhållning.

I köket rådde febril verksamhet, under Margaretas ledarskap. Hon styrde och ställde och instruerade oss andra så att organisationen flöt på till fullo.

Middagsgästerna började anlända, den ene efter den andre, lotter såldes och vinstbordet begrundades, detta i takt med att sorlet i lokalen steg och snart var alla platserna kring borden besatta. Musikanterna spelade sköna låtar, medan severingsgänget radade upp lax, potatis, ärtor, sallad och sås, som sedan snabbt levererades ut på borden. Allt gick fort och smidigt, tack vare hjälpsamheten från många.

Musikanterna pausade och intog lax, medan sorlet och gemenskapen frodades i lokalen. Alla såg ut att trivas och många positiva kommentarer spreds om att maten var utsökt god.

Snart återupptog Svänggänget musikunderhållningen igen, medan avdukning skedde. Spontandans var annonserat och några stycken var modiga nog att ta en svängom på dansgolvet, vilket såg trivsamt ut.

Snart var det dags för kaffe o kaka, medan underhållningen pågick. Detta blev också uppskattat och lovorden flödade över de goda tosca-mazarinerna som Emmy bakat.

Snart var det dags för lottdragning och ganska många lotter fanns kvar, men vid förfrågan vid borden gick lotterna åt som smör i solen.

Vinsterna fördelades och många glada miner spreds i lokalen.

Sammanfattningsvis, av kommentarerna att döma, blev denna lax-premiär väldigt lyckad och en ny tradition är påbörjad.

Ett stort TACK till alla frivilliga och hjälpsamma personer. Utan Er hjälp hade detta inte gått att genomföra.

 

Vid pennan Jan Johansson

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.