A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Om föreningen

Från tidigare Resor

Här startar oftast våra bussturer Ett gäng glada pensionärer väntar tålmodigt på bussen

Resor

 Hemlig tur

Den 8 oktober samlades tidigt nymorgnade medlemmar i PRO Rödeby, För en hemlig tur anordnat av vår rese-kommitté. En resa i 2 turistbussar mot okänt mål. Som satte fart på fantasin på nyfikna pensionärer. Vart går PRO:s hemliga tur den här gången. Gemenskapen och stämningen var god från början till slut. Solen lyste med sin strålglans mot klarblå himmel och naturens växlighet skimrade i höstens klara färger. Chauffören Leifs vägval och de olika skyltarna som dyker upp vid vägkanten börjar tala ett tydligare språk vart vi är på väg.

Vi passerar gränsen till vårt grannlän Kronoberg. Det blev en färd genom södra Småland, genom skogar, åkrar, ängar, fält och kulturbygder genom århundraden. Där alla sinnen blev tillgodosedda, plus allsång och dragspelsmusik av outtröttlige Sten-Erik.

Första uppehållet och förmiddagskaffet med nybakade frukostbullar serverades i Konga Allhus ett servicecenter för äldreboende, skola och barndaghem.

Därefter blev det besök i Jäts gamla sockenkyrka vackert belägen mellan Växjö och Urshult. En historisk klenod bevarad för eftervärlden från 1600-talet.

Nästa anhalt blev en kort visit på Huseby bruk. Anläggningen var inte öppen för visning. Det blev en bensträckare med besök i souvenirbutiken.

Lunchen intogs på Grimslövs Folkhögskola, som grundades redan 1876. Detta har skapat traditioner innanför väggarna. Inte minst lunchen var ett säkert bevis för detta. Det blev en smaklig måltid med mättade magar.

Senare under eftermiddagen var vi plötsligt i Ljungby med besök på Sagomuseet för vuxna.

Eftermiddagen började bli sen, varför bussen drog sig sakteliga mot Blekinge med uppehåll i Traryd för inköp av godis i konfektfabriken Herrgårdstoppen.

Efter en lång dags förd mot natt kom vi helskinnade hem till Rödeby.

En dag med många begivenheter, gemenskap och förväntningar var till ända.

Mycket nöjda resenärer genom Rune Nilsson.  

 

 

====================================================

 

 

 Rödeby Pro hemliga resa 2008-06-25

Första stopp blev ( Hummlebygett) som ligger mellan Näsum och Vånga för dagens första fika besök. Resan fortsatte förbi de den vackra Ivösjön  för stopp på Bäckaskogs slott ,för  en rundvandring . Vidare på färd till Iföverkens Industrimuseum för en guidad tur samt en välsmakande middag . Resan fortsatte till Glassbåten i Åhus för att ytterligga fylla en väld fylld mage med glass. Sista  stoppet blev ett besök i Maglehem (som är Kristianstad kommun sydligaste utpost, på randen till Österlen) för ett besök på Blåherremölla resan sista fika stopp. Ett stort tack till alla för en väl genom förd busstur i Pro Rödeby regi. Text och bild Kenth Svensson

================================================== 

 

  

Pro Rödeby gjorde sin årliga vårresa 23 april 2008

Vassmolösa gästis stod först på dagens tur. Där intogs frukost. Vidare tillSockenmagasinet i Ljungbyholm, en byggnad från 1774. (Hembygdsmuseum) .Fortsatt färd till Pukebergs glasbruk.

Ett av Sveriges äldsta och välbevarade glasbruk. En titt på Örsjö kyrka. God mat och fin underhållning på Eringsboda Brunn av Clas och Eva. Sist på programmet var besöket på Vävaregården Eringsboda, där fina mattor i röllakan visades. En lugn och behaglig resa utförd av en chaufför vid namn Bo Jensen, Dacke buss. Alla var nöjda och glada vid hemkomsten i Rödeby.

===================================================

En kulturresa i de småländska bygderna

 Vädret har en förunderlig förmåga att väcka inre livskraft till liv. Torsdagen den 21 september tidig förmiddag samlades i Rödeby city pigga och förväntansfulla pensionärer för att kliva ombord på Sköneviksbussen för en åktur mot okända mål- 
"hemlig tur", som PRO Rödebys vältrimmade resekommitté ordnat.
I strålande sensommarväder lyste solen från en klarblå himmel, vilket gav extra färgglans åt vår vackra natur medan bussen stadigt rullade framåt. Efter att chauffören Leif gjort några kringgående svängar med bussen hamnade vi på rätt väg i riktning mot Småland.
Första anhalten efter någon timmes färd landade vi på Korrö, beläget på en ö mitt i Ronnebyån.
(Anläggningen ligger mitt emellan Karlskrona och Växjö). Vid Korrö ligger en gammal hantverksby med vandrarhem, restaurang, café och handelsbod. Vi serverades nybakat frukostbröd och kaffe.
Förväntningarna var stora inför nästa uppehåll.
Det blev Grönåsens älgpark och älgshop i Kosta. 
Vi träffade skogens konung Karl-Gustav med fru Silvia, Sveriges mest berömda älgpar, kända från bl.a. svensk och tysk TV. Här kom vi riktigt nära älgen, väl instängslad, medan ägaren Kenneth berättade om älgens livsvillkor på ett lättsamt sätt.
Ett intressant och ovanligt besök gjordes i Granhults kyrka, som representerar de många enkla sockenkyrkor av trä som en gång var så vanliga i det skogrika Småland, ett kulturarv med oersättligt värde. Kyrkan ligger vid en smal väg, inramad av ängs- och skogsmark. I kyrkligt avseende tillhör Granhults kyrka Åseda-Nottebäcks kyrkliga samfällighet.
Eftersom tiden rann iväg blev det lunchdags på hotell S:t Olov, ett rejält matställe, som serverade en god och riklig måltid. Matgästerna blev mätta och belåtna.
Därefter gick färden till vidare till Björkhults glashytta, beläget inom Högsby kommun. Glashyttan en liten pärla med fina och välgjorda glaspjäser och föremål, som inköptes flitigt av besökarna.
Eftermiddagskaffet serverades på café Smedjan i Alstermo, en gång i tiden välkänd industriort. 
Dagens utfärd började lida mot sitt slut. Strax innan kvällen tog sin början mellanlandade vi på vår färd hemåt i Madesjös berömda hembygdsmuséum,
som är inrymt i de gamla kyrkstallarna med sin egen historia. Kyrkstallarna är Sveriges näst längsta träbyggnad och innehåller mer än 7000 katalogiserade föremål. Madesjö ligger nära Nybro,staden i glasriket.
Reseskildringen är berättad av Rune Nilsson.

================================================

 

Hemlig tur 28 maj 2007

 
  
En fullsatt Sköneviksbuss med Leif vid ratten rullar ut från Rödeby. Färden går västerut. Det tyder på att resans mål är Skåne, men vid Pukavik styr vi norrut. Första besöksmålet är Jämshögs hembygdsmuseum. Bengt Bejmar berättar om de båda jämshögsförfattarna Sven Edvin Salje och Harry Martinsson. Vi blev även serverade morgonkaffet.
Vi fortsätter resan norrut förbi Vilshult, men så viker vi av västerut. I trakten av Lönnsboda syns en skylt "Svarta bergen". Vad är detta? Det visar sig att det är ett stenbrott av stort format. Här har brutits diabas i mer än 100 år.
Vi blev guidade av Klas-Bertil Nilsson och fick en ingående beskrivning av bygdens och stenbrottets historia.
Nästa uppehåll var hos "Bergakungen" utanför Osby, där vi blev severade en utsökt lunch.
Mätta och glada åkte vi in i centrala Osby och besökte där BRIO:s leksaksmuséum med alla gamla välkända träleksaker.
Resan fortsatte genom vårfager skånebygd och så småningom var vi tillbaka i Blekinge. Färden gick till Valjeviken, där Bosse Johansson utförligt berättade om anläggningens verksamhet och syfte. Där finns rehabilitering för olika handikap, folkhögskola, SPA-anläggning samt en hel del olika kurser.
Sedan vi avnjutit eftermiddagskaffet var det dags för hemfärd till Rödeby med en busslast nöjda deltagare.
Reseskildring av Stig Friström

Resa den 23 april

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.