A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Resor

Norrbyskär 2015

Färjan till Norrbyskär

Måndag den 1 juni åkte ett 34 pensionärer från Järved-Bonäset för att ta färjan till Norrbyskär. Guiden Karin Israelsson mötte upp med Norrbyskärståget . Vid KFUM:s restaurang fick vi kaffe och smörgås. Därefter besökte vi utställningen ”Livet på Norrbyskär 1892-1952. En stor skalmodell över Norrbyskär gav en bra bild hur samhället såg ut på 1920 talet.

Karin berättade om sina morföräldra
som flyttade till Norrbyskär 1910, de fick 11 barn och tog även ett fosterbarn. Vi fick även höra om stabbläggarnas hårda arbete med att bära nysågade råa plankor, som kunde väga upp till 100 kg. För att orka med det hårda arbetet arbetade man två timmar och vilade i två timmar. När stabbarna ville ha mera betalt för sitt slitsamma arbete, klädde Frans Kempe ut sig till arbetare och arbetade en dag som stabbläggare. Efter arbetsdagens slut, sa han ge dem den lön de vill ha.
Frans Kempe skapade ett mönstersamhälle, arbetarna fick fri bostad, sociala förmåner, skola, sköterska och läkare som kom var 14:e dag. Redan i början av 1900 talet hade man elektrisk belysning. Varje arbetare fick 8 fåror upplöjt potatisland, ved, tillgång till tvättstuga och vävstuga. 1920 hade man 1400 boende på Norrbyskär.
Lönerna var högre än på fastlandet. Arbetarna valdes med omsorg, sprit- och rök förbud rådde på grund av man var rädd för bränder.
Efter den intressanta guidningen fick vi njuta av en god skärgårdsbuffé, kaffe och kaka.
Även om vädrets makter inte var det bästa, fick vi en givande och trevlig dag.
Stort tack till Ulf Sjöblom och Arne Lindström som ordnat resan!
Lena Hörnfeldt

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.