A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Referat mm

Årets PRO:are 2016

Årets PRO-Ångermanlänning Olav Henriksson har alltid många järn i elden Årets PRO-Ångermanlänning Olav Henriksson har alltid många järn i elden

Att säga nej existerar inte för Olav Henriksson i Junsele. På den vägen har han varit engagerad i det mesta i sin hembygd, inte minst Junsele djurpark. Och när PRO-föreningen var väg att läggas ner klev han fram och räddade verksamheten. Cruisingen är ett exempel på vad denne driftige 80-åring hittat på.

Distriktets kassör, PG Forslund, och jag är på plats när årets upplaga går av stapeln och får chans att åka med i kortegen genom samhället. En rad ortsbor finns på plats för att vinka till följet med de välskötta och välformade bilarna. Efter en rundtur i parken parkerar de framför entrén till restaurangen. Där tar Olav emot och bjuder på mackor av egenhändigt bakat tunnbröd med kaffe. Serveringen tar medlemmar i PRO Junsele hand om.

-          Jag vill göra det så trevligt som möjligt för de gamla.

Så beskriver han själv bakgrunden till arrangemanget som pågått sedan han axlade ordförandeposten i PRO 2010.
Olav tog då kontakt med ansvariga i Wild west cruising och djurparken i Junsele för att berätta om sin idé.
En alla fina bilar som deltog i crusingen.
En av alla crusingbilarna
Föreningen och företaget var genast med på noterna. Därför rullar, sedan fem år tillbaka, kring mitten av augusti den imponerande karavanen från bygdens boenden till djurparken.

Säg aldrig nej

Olav Henriksson föddes 1936, i en banvaktsstuga närmare bestämt, och har sedan dess varit hemorten trogen. Inte utan stolthet berättar han att Junsele alltid varit framåt, var först med el-ljusspår, attraktiv dansbana och sist men inte minst djurparken.

-          Det var ingen glamour över livet i stugan, men mycket bra. Vi var fem barn i familjen, berättar han och ger exempel på ledstjärnor som han fick av sin pappa och som han sedan följt:

-          Säg aldrig nej, sa han. Och det har jag aldrig gjort. Han sa också ”Kunskap är inte tungt att bära”. Jag har tagit vara på alla möjligheter som kommit i min väg att lära nytt.

Med ett öppet sinne och nyfiken utblick mot människor i sin omgivning har Olav Henriksson hunnit med en rad uppdrag i livet. Eller vad sägs om 18 år i idrottsföreningen, 22 år i djurparken, 25 år med travhästar och hunduppfödning. Som mest hade de 86 hundar i huset. I mellanrummen har han följt traditionen efter far och farfar som byslaktare. Och så deltar han i en rad olika upptåg, alltid redo att bjuda på sig själv.

Spela teater

Han berättar, själv lite road, om ett av alla minnen. Det inträffade under en hippa med anledning av Junsele IF:s 60 årsfirande. Itsy bitsy teenie weenie…var schlagern på allas läppar. Den inspirerade Olav till att ikläda sig rollen som sommarens badbrud och framföra låten på sitt alldeles egna vis. Klädd i prickig baddräkt och med lösögonfransar från Buttricks fick han motta publikens jubel.

Alla dem som åkt med på pensionärsresorna upp till Junsele de senaste åren har också fått uppleva teaterapan Olav i högform då han förklädd till mannen från skogarna, han från Hacksjö, äntra bussen och på utpräglat junselemål berätta sina historier.

Engagemanget i djurparken ligger honom särskilt varmt om hjärtat. Han har på nära håll följt utvecklingen sedan starten 1964. Anläggningen har utvecklats för varje år som gått och de senaste 6-7 åren är det en släkting till Olav som driver verksamheten.

Ny hjärtklaff

När det gäller framtiden tar Olav ett år i taget som ordförande i PRO. Han fick en ny hjärtklaff för en tid sedan.

-          Det var en grisklaff och den har fungerat mycket bra, förklarar Olav som tycker att valet var enkelt när han fick välja mellan ett mekanisk och en från gris.

Vad han ska använda de 5000 kronor som följer med utmärkelsen till Årets PRO Ångermanlänning vet han inte ännu. Tänker närmast på hustrun Gunilla som han levt tillsammans med i drygt 60 år vid det här laget.

-          Hon håll´ ordninga´ på mig, är en del av framgången!

Text Ann-Sofie Ingman

 

 

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.