A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Årets PRO:are

På höstmötet varje år utses "årets PROare". Har ni förslag på en person som ni tycker gjort fina insatser för PRO, skicka in en nominering till Distriktets kansli med motivering varför ni anser att personen är en lämplig kandidat.

   
Årets PRO:are 2017

Gunilla Johansson är en föreningsmänniska i ordets rätta bemärkelse och i många år har hon varit primus motor i Övre Nätra PRO. En värdig mottagare av utmärkelsen Årets PRO Ångermanlänning med andra ord. Möjligen uppstod hennes engagemang och uthållighet redan under uppväxten i väglöst land i Nätrabygden.

Landsvägen hade inte kommit till gården där hon växte upp. Skoldagen började därför med en tre kilometers promenad till Gerdal där hon kunde kliva på skolbussen och sådär höll det på i alla väder fram till tredje klass då vägen kom. Erfarenheterna av att själv ta ansvar har inte bara varit negativa, de har gjort henne stark och självständig, tror Gunilla Johansson och berättar utan att det låter som något problem:

- När det var 40 grader kallt fick jag inte gå till skolan för pappa, annars var det bara till och promenera iväg.

Yrkeslivet började hon som hattmodist på Mode Margé som vid den tiden låg i korsningen Centralesplanaden och Lasarettsgatan. Vid 20-års ålder mötte hon kärleken i Sven-Erik Johansson och på den vägen bar det av till Rundvik där de bodde i 45 år. Efter nio år som hemmafru medan sonen Håkan växte upp jobbade hon på en armaturfabrik i Rundvik tills den lades ner.

Då väntade studier på Hampnäs folkhögskola i två år, en givande tid som öppnade för vidare studier vid Östra Gymnasiet i Umeå.

- Det var en jätterolig tid. På gymnasiet gick jag tillsammans med ungdomar, väldigt lärorikt, konstaterar Gunilla och berättar att även ungdomarna var nöjda.

- Tack Gunilla för att du varit i klassen, sa de när vi slutade. Med en ”mamma” i klassen hade de skött sig bättre än de skulle ha gjort på egen hand.

Ett politiskt engagemang inom Socialdemokratin resulterade i att hon under 25 år satt med i fullmäktige i Nordmaling. Under 15 år av den tiden hade Gunilla sin arbetsplats på ABF. Föreningslivet var en självklar del av familjelivet där Sven-Erik var verksam både som spelare och lagledare i Rundviks fotbollslag.

En brytpunkt för familjen Johansson kom 1989 när Gunillas mamma gick bort. Då fick de ta ställning till om huset där hon växt upp skulle säljas eller inte. Då var hon själv sjukpensionär sedan en tid tillbaka och hade ofta varit på besök hemma hos föräldrarna i Kilen. Lantluften gjorde henne gott. Sagt och gjort. Beslutet fattades och Sven-Erik veckopendlade till jobbet några år.

Sedan ungefär 15 år tillbaka har de haft sin hemvist i Kilen. Det tog inte länge efter att de etablerat sig i sin nya hemort innan Gunilla engagerade sig som ordförande i ABF och även vände blickarna mot PRO, och närmare bestämt Övre Nätra PRO. Där har hon numera avverkat 6 år som kassör och 12 som ordförande. Drivkraften för henne själv är gemenskapen som finns mellan medlemmarna. Gunilla skrattar och berättar:

- I Övre Nätra är vi bara intresserade av fester, brukar vi säga.

För henne är det också viktigt att alla ska ha möjlighet att delta. Därför får det aldrig kosta mer än att alla kan komma både på månadsmöten, jul- och vårfest. Det innebär i praktiken att hon genom åren själv sett till att laga maten för det 70-tal som brukar komma. Hon har lagt in sill, stekt strömming och fixat med det mest.

- Det var lättsamt när Sven-Erik hjälpte mig, säger hon och blir för en stund allvarlig.

Sedan drygt ett år tillbaka är hon ensam i Kilen. Sven-Erik gick bort i ett hastigt och oväntat förlopp som det tar tid att komma över. Hennes engagemang i PRO har i alla fall inte stannat upp. Hon jobbar vidare med oförminskad kraft, men har börjat fundera över att trappa ner en smula.

- Jag måste ha något att göra, men jag behöver ju inte göra allt. Det skulle kännas bra att få dela ansvaret med någon.

När vi till sist slår oss ner vid kaffebordet och bjuds på nygräddade blåbärs- och äppelkakor måste vi också få höra lite om planerna efter utmärkelsen som vid sidan av äran innebär ett ekonomiskt tillskott på 5000 kronor.

- Röjsågen har jag redan köpt, säger hon och skrattar.

- Jag har börjat fundera på att kontakta gamla vänner sedan tiden när jag var ordförande i Astma och Allergiföreningen i Västerbotten. Det skulle vara så roligt att ordna en träff i Lycksele och få träffa dem igen.

För Gunilla Johansson brukar sträckan från ord till handling inte vara lång. Gissar att hon redan är på god väg att förverkliga sin idé.

Tidigare pristagare
2014  Robin Hörnkvist
2015  Anna-Greta Renlund
2016  Olav Henriksson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.