A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Almedalen 2017

Så var Almedalen 2017

Christina Tallberg, ordförande PRO. Christina Tallberg, ordförande PRO.

Under Almedalsveckan på Gotland gick de tre största pensionärsorganisationerna samman med nyhetssajten News55 för att få äldres röst att höras extra tydligt. På den gemensamma arenan Äldreforum diskuterades frågor som särskilt berör den mest erfarna delen av befolkningen.

Medieintresset har varit stort för PRO under veckan i Almedalen som nu går mot sitt slut. Journalister från Ekot, SVT forum, TV4 ekonominyheterna, Studio Ett har intervjuat våra företrädare under veckan om allt från pensionärers ekonomi till äldres sexliv och kontantfrågan.

Läs mer om medieintresset här! 

Kraftsamling av pensionärsorganisationerna

Den gemensamma kraftsamlingen i Almedalen var något nytt och ett sätt att visa på hur många som är över 65 år. Vid valet 2018 kommer var fjärde väljare att vara över 65 år och det är dags att politikerna förstår det.

Under veckan arrangerade vi gemensamt xx seminarier och evenemang. Det handlade bland annat om pensioner, äldres inflytande i samhället och om hälsa och friskvård. Varje morgon inleddes med ett seminarium där en representant för vartdera parti i den så kallade pensionsgruppen frågades ut om vilka förändringar de vill se i det svenska pensionssystemet.

Äldrefrågor fick stor uppmärksamhet, bland annat i partiernas tal i Almedalen, men frågorna tog sig också igenom mediabruset.


Se vårt seminarium från Almedalen här ovan eller klicka här för högupplöst format

Bättre sex efter 65


Ett av seminarierna hade rubriken Bättre sex efter 65. Där slogs det hål på många myter om äldres sexualitet.

Peter Öberg, Professor från högskolan i Gävle gav en hel del fakta som genast slog hål på myten att sexualiteten går i pension. Sex och attraktion är en förutsättning för att inleda ett nytt förhållande på äldre dar, sa han.

Äldreminister Åsa Regnér menade att äldreomsorgen måste sträva efter att ge existentiella möjligheter att vara sig själv så länge som möjligt.

Hur ska jag kunna ha ett sexuellt möte på äldreboendet när jag har en nittio­säng, undrade Suzanne Larsdotter, sexolog på RFSU.

PRO har ett ansvar i bryta tabun och se till att samtalet om äldres sexualitet kommer igång, sa PRO:s sakkunniga Anna Werkelin – Ahlin. Vi måste jobba mer med frågorna.

 

Äldrefrågor försummas

PRO arrangerade två seminarier om åldersdiskriminering under Almedalsveckan.

PRO presenterade sin rapport Äldrefrågor på undantag. Den visar att endast 6 procent av riksdagsledamöterna är över 65 år trots att de utgör 25 procent av väljarna. Och trots att äldrefrågorna rankas högt av väljarna så syns de inte i den politiska debatten eller i media.

En undersökning av Norstat om chefers och medarbetares attityder till yngre och äldres kompetens diskuterades också. Tio procent har upplevt åldersdiskriminering när de sökt jobb och 36 procent tycker att åldersdiskriminering är ett stort problem.

I diskussionerna deltog bland annat journalisten Claes Elfsberg, forskaren Ingmar Skoog och den liberale debattören Olle Wästberg.  Båda rapporterna hittar du på pro.se

 

Gemensamma krav till Sveriges politiker

PRO presenterade tillsammans med SPF Seniorerna och SKPF en gemensam kravlista till Sveriges politiker. Sex ekonomiska krav som organisationerna står enade bakom.

Pensionärsorganisationerna presenterade sina krav på ett pensionssystem och ett skattesystem som ska ge ekonomisk trygghet, vara rättvist och bidra till minskade ekonomiska klyftor.

  • Rättvis beskattning!
  • Pensionerna ska inte kunna sänkas!
  • Ingen ska ha en pension under EUs relativa fattigdomsgräns!
  • Jämställda pensioner!
  • Höjt bostadstillägg!
  • Utvärdera pensionssystemet!

Kraven presenterades på pensionärsorganisationernas seminarium på Äldreforum i Almedalen. Läs förslagen i sin helhet på pro.se.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.