A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Almedalen 2014

Oeniga om pensionerna och skatt på pension

Tomas Eneroth (S) och Curt Persson, PRO:s ordförande. (Foto: Lena Dahlström)

Mingel med politikerutfrågning om pensionärernas ekonomi avslutade PRO-dagen. Jonas Jacobsson Gjörtler (M) och Tomas Eneroth (S) har olika uppfattningar om skatt på pension och pensionssystemet.

2014-07-04 PRO har sedan första jobbskatteavdraget infördes kämpat mot den orättvisa skatteklyftan som uppstått eftersom skatt på lön och skatt på pension beskattas olika. Inför valet vill vi få svar från partierna om när lön och skatt ska beskattas lika. 

Sveriges två största partier har under våren lämnat olika besked i frågan. Medan Moderaterna inte föreslår någon förändring för pensionärer som jämnar ut skatteklyftan har Socialdemokraterna föreslagit att den orättvisa skatten ska tas bort helt i tre steg. 

– Att avskaffa pensionärsskatten är en principiell fråga. Pensionärer ska inte betala mer i skatt än löntagare. Vi Socialdemokrater vill därför avskaffa pensionärsskatten, säger Tomas Eneroth (S) på PRO:s utfrågning i Almedalen. 

Finns ingen skatteklyfta

Jonas Jacobsson Gjörtler (M) som också frågades ut menade istället att det inte finns någon skatteklyfta mellan pensionärer och löntagare. 

– Vi bör vara ärliga och titta på hela delen av skatten. Löntagare betalar inte bara inkomstskatt utan även arbetsgivaravgifterna. Delar av arbetsgivaravgifterna är att betrakta som skatt så vi har inte den klyftan som det pratas om mellan pensionärer och löntagare, säger han. 

Tvärt om menar Jonas Jacobsson Gjörtler (M) att pensionärer gynnats av jobbskatteavdragen: 

– Om man som pensionär arbetar har man fått extra jobbskatteavdrag och arbetsgivaravgift är gratis. Ingen har fått det så bra som pensionärer som fortsätter att arbeta, säger han. 

Avskaffa premiepensionssystemet

PRO kräver förutom rättvis skatt på pension att pensionssystemet måste göras mer stabilt så att pensionerna inte minskar var och vartannat år. Problemet med det underfinansierade inkomstpensionssystemet vill PRO lösa genom att använda pengarna i premiepensionssystemet (PPM). 

Tomas Eneroth (S) delar den åsikten: 

– Om vi tog bort PPM och använde pengarna till inkomstpensionssystemet skulle vi få en broms som inte slog till så ofta. Vi vill renovera PPM och se till så att en del pengar eller alla pengar från PPM förs över till inkomstpensionssystemet, säger han. 

Fler jobb ger bättre pensioner

Jonas Jacobsson Gjörtler (M) menar att jobbskatteavdragen ger fler jobb och att det är det som i slutändan gör skillnad för pensionerna. 

– Det bästa sättet att säkerställa en bra utveckling i pensionssystemet är jobb och tillväxt. Jobbskatteavdragen har varit bra för landets ekonomi, säger han. 

Tomas Eneroth (S) håller inte med utan menar att regeringen har misslyckats. 

– Pensionerna har försämrats för att vi har en regering att som har misslyckats med arbetslösheten. Sedan har 140 000 personer gått ner i arbetstid eller slutat arbeta för att vårda sina anhöriga. Alla dessa anhörigvårdare kommer att få en sämre pension. Nu måste vi investera i välfärden, säger han. 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.