A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vård & omsorg

Inför FN:s Internationella äldredag - Ett gott liv, hela livet

1 oktober firas FN:s Internationella äldredag. I Sverige och övriga Norden redovisar forskningen ökad medellivslängd och bättre hälsa hos äldre. Men hur är det med äldres delaktighet i samhälle och arbetsliv? I Sverige uppmärksammas frågorna av PRO vid ett seminarium i Stockholm den 30 september, som inleds av PRO:s ordförande Christina Tallberg.

2016-09-05 Seminariet arrangeras av PRO, PRO Global och Aging research center där man tillsammans med inbjudna talare bjuder in till ett samtal om vad Norden kan bidra med för att skapa goda villkor för en snabbt ökad andel äldre i befolkningen. Och vad kan vi lära av andra?

Den internationella äldredagen är ett viktigt tillfälle att lyfta fram och prata om äldres livssituation, inte bara i Sverige utan också i andra delar av världen. Vi kan se många likheter- tex att äldre inte alltid tas på tillräckligt stort allvarligt. Sådan diskriminering måste vi kämpa emot.

- Äldres delaktighet i samhälle och arbetsliv måste öka. Hälso- och sjukvård behöver anpassas till äldres behov och regeringar och kommuner måste avsätta resurser. Det gäller både här i Sverige och i t ex Etiopien. Vi vet också att ekonomisk trygghet (pensioner och annat) är sämre för äldre kvinnor än äldre män i alla länder, säger Lena Ekroth, ordförande PRO Global.

- Det här seminariet ingår i PRO:s arbete för att kämpa för äldres rättigheter. Vi är övertygade om att vi kan bida med idéer och exempel på hur man kan jobba praktiskt över gränserna, inom Europa och internationellt. Vi hoppas att solidariteten folk emellan ska öka. Vi hoppas också att fler PRO:are vill bli medlemmar i PRO Global och stödja vårt arbete, tillägger Lena Ekroth. Se hemsida pro.se/pro-global/

Fredag 30 september kl. 14.30-17.00

Aula Gard, Nobels väg 18

Folkhälsomyndigheten (på Karolinska Institutets område, Solna, Buss 3)

MEDVERKANDE:

Christina Tallberg, ordförande PRO
Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister
Johan Fritzell, professor Aging Research Center, KI och SU
Allan Larsson, rådgivare till EU-Kommissionens ordf. J-C Juncker
Laura Fratiglioni, professor, Aging Research Center, KI och SU

Ingen entréavgift

Välkommen till seminarium och samtal! 

Läs inbjudan här >>

Dela den här artikeln: