A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vård & omsorg

Nya framgångar för Koll på läkemedel

PRO:s sakkunnig i sjukvårdsfrågor Sten Boström är glad över den kraftiga förbättringen. (Foto: Saga Berlin)

Projektet Koll på läkemedel skördar framgångar. Nya siffror för år 2013 visar att de olämpliga läkemedlen fortsätter att minska hos landets 80-plussare.

2014-02-26 Andelen olämpliga läkemedel som skrivs ut till personer 80 år och äldre minskade med 3,5 procent från år 2012 till 2013. Sedan projektet Koll på läkemedel startades för fem år sedan är det den största årliga nedgång som uppmätts. Totalt var det förra året 23,5 procent som fick läkemedel som Socialstyrelsen klassar som olämpliga för äldre.  

- Det är glädjande att den positiva utvecklingen fortsätter och att det skett en så kraftig förbättring, säger PRO:s sakkunnige i sjukvårdsfrågor Sten Boström. 

Halvera multimedicineringen

PRO driver Koll på läkemedel tillsammans med SPF och Apoteket AB. Samarbetet har bland annat målet att halvera förskrivningen av olämpliga läkemedel för landets 80-plussare. Sedan projektet startades har andelen utsatta 80-plussare minskat med nästan en tredjedel.

Projektet har även målet att halvera andelen 80-plussare som får tio eller fler receptbelagda läkemedel under ett år. År 2013 låg andelen på 46 procent vilket var lika många som året innan. Det varierar dock mellan kommunerna, några närmar sig 30 procent. 

Påverkar politiker under året

Under 2013 satsade PRO och SPF på att utbilda ledamöter i kommunala pensionärsråd. Omkring 150 ledamöter från de kommunerna med sämst statistik gällande multimedicinering och olämpliga läkemedel utbildades. Hur det sedan gick att påverka politikerna kommer visa sig i höstens planerade uppföljning. 

- Vi hoppas att kommunerna nu tar chansen att ta del av den kunskap som vi byggt upp i projektet, säger Sten Boström. 


Läs mer om projektet Koll på läkemedel

Dela den här artikeln:

Kommentera artikeln

Kommentarer

Den här artikeln har inga kommentarer än.