A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

Prata om kvinnors låga pensioner – nu

Curt Persson, PRO:s ordförande, oroas över att det är tyst från de politiska partierna när det gäller kvinnors låga pensioner. (Foto: Stefan Bladh)

"De politiska partierna måste börja prata om situationen för hundratusentals kvinnor i Sverige i dag. Nu." Det skriver PRO:s ordförande Curt Persson i en debattartikel i Dagens Arena.

2014-06-26 Enligt PRO:s rapport Fattigdomsfällan har kvinnor i genomsnitt 6000 kronor mindre i pension per månad än män. Särskilt är det de äldsta kvinnliga pensionärerna som har låga pensioner. Dessutom lever 80 procent av kvinnorna 85 år och äldre i singelhushåll. 

I Dagens Arena skriver Curt Persson: "Om några decennier när deltidsarbetande kvinnor och utlandsfödda kvinnor med få yrkesverksamma år når pensionsåldern riskerar vi att få storagrupper som i praktiken får så låga pensioner att de inte går att leva på."

Curt Persson menar att pensionssystemet i grunden måste garantera en acceptabel levnadsnivå. "Det finns inte en enkel lösning, men de politiska partierna måste börja prata om situationen för hundratusentals kvinnor i Sverige i dag. Nu."


Läs mer


Debattartikeln i Dagens Arena

Om PRO:s rapport Fattigdomsfällan

Dela den här artikeln: