A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vi är bekymrade över att de socioekonomiska klyftorna blir tydligare

2013-12-30 Vi är bekymrade över att de socioekonomiska klyftorna blir tydligare

På julafton fick Lars Gustafsson (KD) vara jultomte på HP:s debattsida han talade om julklappspaket, men gav inte ett enda till pensionärerna. Lars Gustafsson är ju ledamot i socialförsäkringsutskottet och har där möjlighet att påverka pensionärernas livsvillkor.

 I år är det exakt 100 år sedan pensionsreformen klubbades igenom i Sveriges riksdag. Det beslutet är en verklig milstolpe i svensk välfärdspolitik. Under 1900-talet har också en rad sociala reformer för äldre avlöst varandra, inte bara vad gäller pensioner utan också inom vården och omsorgen. Nya pensionssystemet(1994) har visat har sig vara instabilt, bromsen slår till helt okontrollerat. Vad vill Lars Gustafsson göra åt detta?

I dag finns det vissa aktörer som strävar efter att Sverige skall överge den gemensamt finansierade välfärden, som är skattefinansierad.
 Skatten sänks ju med 300 kr/mån. för löntagare, men bara med 50 kr/mån för pensionärer. Tycker Lars Gustafsson detta är rättvist och bra?
Bostäder med hyresrätter i nyproduktion kostar 10 000 kr/mån. Kan Lars Gustafsson utlova att KBT räcker till dessa hyror.

Vi är bekymrade över att de socioekonomiska klyftorna blir tydligare. Pensionsmyndigheten rapporterade i somras att varannan kvinna som blir pensionär får en pension under fattigdomsgränsen. PRO:s medlemsundersökning visar att genomsnittsinkomsten för en medlem är 13 800 kronor före skatt.

PRO kräver ”juste” pension, lika skatt, tillgång till hyresrätter och en god omsorg. Det parti som infriar detta får säkert pensionärernas röster.

Bo Bäck, PRO-Halland

Dela den här artikeln: