A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ny sida

2013-10-26 Välfärden måste ständigt erövras

Sverige toppar listan över världens länder när det gäller äldres livskvalitet och levnadsvillkor.
En viktig orsak till detta är att Sverige under de senaste 100 åren byggt upp sociala trygghetssystem för att bekämpa fattigdom, bland annat hos den äldre befolkningen. I år är det exakt 100 år sedan pensionsreformen klubbades igenom i Sveriges riksdag. Det beslutet är en verklig milstolpe i svensk välfärdspolitik. Under 1900-talet har också en rad sociala reformer för äldre avlöst varandra, inte bara vad gäller pensioner utan också inom vården och omsorgen.

I dag finns det vissa aktörer som strävar efter att Sverige skall överge den gemensamt finansierade välfärden.  Det är självklart att unga människor med god ekonomi blir bekymrade över sin framtida ålderdom, när gamla människor tar livet av sig när de inte får plats på önskat äldreboende. När ungdomsförbundsföreträdare frankt säger att de inte är säkra på att framtida generationer inte vill finansiera välfärden gemensamt och därför måste se om sitt hus, då betalar man som ung gärna ett par hundralappar i månaden för en privat försäkring. Skatten har ju sänkts. Men det betyder samtidigt mindre pengar till den offentliga sektorn 
V står inför helt andra utmaningar än vid förra sekelskiftets början. Vi lever längre och vi pensionärer blir en ökande andel av befolkningen. Som äldre och friskare är vi en tillgång för samhället samtidigt som en minskande andel förvärvsarbetande ska jobba ihop resurser till fler.
Vi är bekymrade över att dessa skillnader nu ökar, att de socioekonomiska klyftorna blir tydligare. Pensionsmyndigheten rapporterade i somras att varannan kvinna som blir pensionär får en pension under fattigdomsgränsen. PRO:s medlemsundersökning visar att genomsnittsinkomsten för en medlem är 13 800 kronor före skatt.

400 000 pensionärer är medlemmar i PRO. Det är många frågor som även framöver söker sin lösning. Välfärden måste ständigt erövras. Vi pensionärer ska vara med och forma de lösningarna tillsammans med alla andra i samhället. Rättvisa villkor, rättvis fördelning, inflytande och icke-diskriminering av äldre är självklar frågor som står på PRO:s agenda inför valrörelsen 2014.

Bo Bäck, PRO-Halland

Dela den här artikeln: